Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Najwyższe dopuszczalne poziomy kwasu erukowego dla tłuszczu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała rozporządzenie 2019/1870 z dnia 7 listopada 2019 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego i cyjanowodoru w niektórych środkach spożywczych.

 

 

Dane dotyczące obecności kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych wskazują, że w przypadku większości olejów i tłuszczów niższe poziomy można osiągnąć poprzez stosowanie dobrych praktyk, np. wykorzystując odmiany o niskiej zawartości kwasu erukowego. Należy zatem obniżyć najwyższy dopuszczalny poziom dla olejów roślinnych, z wyjątkiem oleju z lnicznika, oleju gorczycowego i oleju z ogórecznika lekarskiego, do poziomu ustanowionego przez Kodeks Żywnościowy dla oleju rzepakowego o niskiej zawartości kwasu erukowego.

 Z uwagi na powyższe ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy kwasu erukowego w ramach pozycji 8.1 w sekcji 8 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 w ramach kategorii:

  • oleje i tłuszcze roślinne wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego lub do stosowania jako składnik żywności, z wyjątkiem oleju z lnicznika, oleju gorczycowego i oleju z ogórecznika lekarskiego (20,0 g/kg),
  • olej z lnicznika, olej gorczycowy i olej z ogórecznika lekarskiego (50,0 g/kg),
  • gorczyca (dodatek do potraw) (35,0 g/kg).

Pod warunkiem zgody właściwego organu najwyższy dopuszczalny poziom nie ma zastosowania do oleju gorczycowego produkowanego i spożywanego lokalnie.

Rozporządzenie weszło w życie 29 listopada 2019 r.

Środki spożywcze wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia mogą pozostać na rynku do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do użycia.

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn