Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W kwietniu 2019 r. opublikowano projekt zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zmierzający do skupienia pełni kontroli w tej dziedzinie w ramach IJHARS.

Obecnie kompetencje IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) w zakresie nadzoru nad jakością handlową żywności w produkcji i obrocie odpowiadają zadaniom IH (Inspekcja Handlowa) realizowanym w obrocie detalicznym. Kontrola realizowana jest na podstawie tych samych przepisów. Ponadto organy różnią się usytuowaniem w ramach organów administracji rządowej. IJHARS podlega ministrowi rolnictwa, a IH kieruje prezes UOKiK.

Projektowana ustawa ma za zadanie powierzyć całość zadań w zakresie nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych jednemu wyspecjalizowanemu organowi (IJHARS), dążąc do zwiększenia efektywności systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce. Jednocześnie zmiany mają doprowadzić do rozjaśnienia struktury urzędowej kontroli żywności, w tym wypadku rozproszonej między dwoma organami o podobnych kompetencjach.

W kwietniu 2019 r. projekt był na etapie konsultacji publicznych. Przewiduje się wejście w życie znowelizowanej ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w lipcu 2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.