Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W kwietniu 2019 r. opublikowano projekt zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zmierzający do skupienia pełni kontroli w tej dziedzinie w ramach IJHARS.

Obecnie kompetencje IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) w zakresie nadzoru nad jakością handlową żywności w produkcji i obrocie odpowiadają zadaniom IH (Inspekcja Handlowa) realizowanym w obrocie detalicznym. Kontrola realizowana jest na podstawie tych samych przepisów. Ponadto organy różnią się usytuowaniem w ramach organów administracji rządowej. IJHARS podlega ministrowi rolnictwa, a IH kieruje prezes UOKiK.

Projektowana ustawa ma za zadanie powierzyć całość zadań w zakresie nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych jednemu wyspecjalizowanemu organowi (IJHARS), dążąc do zwiększenia efektywności systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce. Jednocześnie zmiany mają doprowadzić do rozjaśnienia struktury urzędowej kontroli żywności, w tym wypadku rozproszonej między dwoma organami o podobnych kompetencjach.

W kwietniu 2019 r. projekt był na etapie konsultacji publicznych. Przewiduje się wejście w życie znowelizowanej ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w lipcu 2019 r.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn