Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nie pozwól, aby Salmonella zjadła Twoje zyski – testuj z zaufaniem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wyroby cukiernicze

Po wielu szeroko nagłośnionych i szkodliwych epidemiach związanych z produktami cukierniczymi, takimi jak czekolada, masło orzechowe i mleko modyfikowane dla niemowląt, społeczność mikrobiologów ds. bezpieczeństwa żywności przyjęła do wiadomości, że grupy żywności o niskiej zawartości wilgoci nie są tak bezpieczne, jak kiedyś sądzono. Skuteczne programy HACCP mogą znacznie pomóc producentom żywności w uniknięciu ryzyka zanieczyszczenia, przede wszystkim Salmonellą, ale zapewnienie, że gotowe produkty trafiają na półki sklepowe w możliwie najbezpieczniejszy sposób, doprowadziło do zapotrzebowania na solidne, sprawdzone i niezawodne metody testowania.

Dostępne są zestawy testów immunologicznych do wykrywania Salmonelli, gatunków ListeriaE. coli O157 w formatach 96- i 480-dołkowych. Nasz zakres szybkich testów Solus One, obejmuje zestawy do wykrywania Salmonelli lub Listerii.

Solus One Salmonella

Szczególne znaczenie przy ocenie bezpieczeństwa wyrobów cukierniczych, jak wspomniano, ma obecność gatunku Salmonella. Mając to na uwadze, Solus przeszedł rygorystyczny proces rozwoju, weryfikacji i walidacji trwający kilka lat, aby osiągnąć możliwie najlepszą wydajność i niezawodność przebiegu pracy.

Oprócz dostarczania wysokiej jakości buforowanej wody peptonowej, zgodnej ze standardami ISO, opracowaliśmy formułę modyfikowanej buforowanej wody peptonowej (mBPW), która zawiera unikalną mieszankę składników neutralizujących związki hamujące występujące w ziołach, przyprawach i produktach kakaowych. Stosowany w połączeniu z naszym suplementem Solus One zapewnia doskonały wzrost i regenerację Salmonelli z tych trudnych typów próbek, umożliwiając osiągnięcie wyników w ciągu jednego dnia z tylko jednym etapem wzbogacania.

Jednoetapowe testy wzbogacania

Obecnie badanie patogenów w żywności przeprowadza się głównie za pomocą zatwierdzonej metody (ISO, FDA-BAM) opartej na hodowli, która przez długi czas była uważana za „złoty standard”. Na rynek weszły metody skróconej hodowli oraz technologia oparta na PCR, z których oba wymagają walidacji względem metody referencyjnej (ISO, FDA-BAM). Koszt metod opartych na PCR jest wysoki i może być zbyt wysoki dla wielu laboratoriów. Skrócone metody medialne nie zostały szeroko przyjęte, częściowo ze względu na koszty, a także zaufanie co do niezawodności metody w niektórych przypadkach. Metody oparte na teście ELISA stanowią alternatywę dla obu tych metod, dając szybszy czas uzyskania wyniku niż tradycyjne podłoża hodowlane i przy znacznie niższych kosztach niż PCR.

Nasze testy Solus One są bardzo skuteczne w „wykrywaniu następnego dnia” Salmonelli, Listeria sp i E.coli 0157. Testy Solus One wykorzystują przeciwciała poliklonalne, opracowane i oczyszczone we własnym zakresie przy użyciu zaawansowanego oczyszczania powinowactwa, do wychwytywania szerokiego zakresu docelowych szczepów i przeciwciał monoklonalnych, aby zapewnić wymaganą specyficzność. Optymalizując każdy aspekt standardowego testu ELISA byliśmy w stanie stworzyć produkt, który zapewni wiarygodne wyniki w ciągu jednego dnia z tylko jednym etapem wzbogacania. Aby uzupełnić testy, Solus dostarcza pożywki wzbogacające i suplementy, które zostały specjalnie opracowane w celu zapewnienia optymalnej wydajności przebiegu pracy.

Zalety ELISA

Czas oczekiwania na wyniki

Jedną z kluczowych zalet nowego systemu Solus One Salmonella jest uzyskanie wyników w ciągu 24 godzin dla próbek środowiskowych i żywności. Umożliwia to szybkie przekazanie wyników negatywnych producentowi lub rozpoczęcie procesu dostaw. Potwierdzenie wyników wstępnie pozytywnych można uzyskać do trzech dni wcześniej na próbkach wzbogaconych Solus w porównaniu z tradycyjnymi metodami hodowlanymi i do jednego dnia wcześniej niż w przypadku protokołów PCR, które wymagają etapu podhodowli przed potwierdzeniem, co pozwala zaoszczędzić czas na identyfikację skażonego produktu.

Automatyzacja

Przetwarzanie o dużej przepustowości

Wszystkie testy Solus można przetwarzać za pomocą aparatu Dynex DS2 z prostym przebiegiem testu (fot.), zwiększając przepustowość i wydajność pracy. Pojedynczy DS2 przetwarza jednocześnie dwie płytki 96-dołkowe – każda płytka z innym testem na patogeny (np. pierwsza płytka Salmonella, druga płytka Listeria). Jako samodzielne urządzenie Solus DS2 Automated Laboratory ELISA może przetworzyć 186 próbek (plus kontrole). Wszystkie testy Solus można w pełni zautomatyzować, co oznacza, że po skonfigurowaniu testu można od niego odejść. Jeden technik może obsługiwać trzy jednostki.

DS2 zapewnia zwiększoną identyfikowalność i bezpieczeństwo, umożliwiając wprowadzanie identyfikatorów próbek z kodem kreskowym i elektroniczny transfer wyników do LIMS.

PerkinElmer oferuje również możliwość wynajmu DS2 na korzystnych warunkach.

Dzięki opcji przetwarzania ręcznego lub automatycznego laboratoria mają swobodę analizowania dowolnej liczby próbek z maksymalną wydajnością. Wzbogacone próbki można również przechowywać w temperaturze 4°C do 72 godzin przed badaniem, co daje mniejszym laboratoriom możliwość testowania partii.

Opłacalność

Szczególnie przydatne w laboratoriach testowych o dużej przepustowości (duża objętość próbek):

  • W większości mikrolaboratoriów przestrzeń magazynowa jest zwykle na wagę złota, a zestawy Solus Kit zawierają wszystkie odczynniki do 96 lub 480 testów w jednym małym pudełku, które wymaga mniej miejsca w lodówce niż równoważne przygotowane płytki z pożywkami hodowlanymi i buliony, a także molekularne materiały eksploatacyjne do tej samej ilości próbek.
  • Zmniejszone zapotrzebowanie na media wzbogacające: zmniejszone wymagania dotyczące rozcieńczania niektórych matryc o wysokiej toksyczności (np. cynamonu) w porównaniu z protokołami BAM.
  • Ze względu na minimalną ilość wymaganych materiałów eksploatacyjnych w porównaniu z innymi metodami, znacznie zmniejsza się ilość odpadów.
  • Testy zostały opracowane z myślą o prostocie i obejmują mniej etapów ręcznego przetwarzania próbek niż metody hodowlane lub molekularne, co oznacza mniej możliwości popełnienia błędu.
  • Wsparcie ze strony wykwalifikowanych inżynierów firmy Solus jest dostępne online tego samego dnia i zazwyczaj w ciągu 24 godzin na miejscu, co zmniejsza ryzyko poważnych przestojów.

 

Inne zatwierdzone matryce dla zestawu Solus One Salmonella

Gotowe do spożycia (RTE ready-to-eat) / Gotowe do odgrzania (RTRH ready-to-reheat), (z wyłączeniem produktów wędzonych):

  • Mleko i produkty mleczne poddane obróbce cieplnej.
  • Produkty jajeczne.
  • Produkty mięsne.
  • Karma dla zwierząt domowych (porcja testowa 375 g) (z wyłączeniem surowców).

Wnioski

Solus One Salmonella zapewnia najlepszą w swojej klasie wydajność — ten system testowania patogenów firmy PerkinElmer oferuje wysokiej jakości, solidną, ekonomiczną i szybką metodę, której czas uzyskiwania wyników jest znacznie krótszy niż metody hodowlane. Pojedynczy DS2 przetwarza jednocześnie dwie 96-dołkowe płytki, dzięki czemu test ELISA może przetwarzać jednocześnie 186 próbek (plus kontrole). Z czułością równoważną lub lepszą niż PCR, ostrą selektywnością i specyficznością, aby zapewnić wiarygodne wyniki. JEDEN test może być użyty do wykrycia szerokiej gamy trudnych do wykrycia matryc, które są widoczne w wyrobach cukierniczych, surowym drobiu i mięsie. Tylko JEDEN krok wzbogacania w połączeniu z automatycznymi opcjami o wysokiej przepustowości, którymi może zarządzać JEDEN technik. Nasz test Solus One Salmonella jest tutaj, aby pomóc i uprościć pracę.

Źródło:

Na podstawie materiałów PerkinElmer przygotowanie: BioIng

Autor:Daniel Kraszewski, BIOING
Daniel Kraszewski, BIOING
Przedstawiciel handlowy w firmie BIOING Sp. z o.o. Biotechnolog z wykształcenia. Wykorzystuję posiadaną, praktyczną wiedzę z zakresu mikrobiologii i genetyki, by pomóc firmom w rozwoju, doradzając im w zakresie metod i narzędzi diagnostycznych.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

  • 28.03.2022

    Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym

    Dzisiejsze metody diagnostyczne mogą wykryć pojedynczą komórkę Listeria monocytogenes obecną w próbce ze środowiska produkcyjnego. Do jej wykrycia muszą być jednak spełnione podstawowe warunki. Przede wszystkim musimy ją znaleźć/pobrać w środowisku produkcyjnym, a następnie zachować jej żywotność podczas transportu do laboratorium i zachować jej zdolność do namnażania się aż do analizy. Na koniec pozostaje nam wybrać metodę detekcji, która może wpłynąć głównie na czas analizy.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.