Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Z wielką satysfakcją informujemy o opublikowaniu nowej 8 wersji Standardu IFS Food.
Standard IFS Food dokonuje przeglądu produktów i procesów produkcyjnych w celu oceny zdolności producenta żywności do wytwarzania bezpiecznych, autentycznych i wysokiej jakości produktów zgodnie z wymaganiami prawnymi i specyfikacją klienta.
"IFS Food w wersji 8 to wynik niezwykłego, globalnego wysiłku zespołu. Wykorzystaliśmy informacje zwrotne z naszej globalnej sieci i zaktualizowaliśmy standard do aktualnych wydarzeń i oczekiwań w szerokiej dziedzinie bezpieczeństwa żywności. Wielu uznanych ekspertów z sieci handlowych, producentów żywności i jednostek certyfikujących w naszych komitetach i grupach roboczych wniosło swoją wiedzę i doświadczenie w celu dalszej optymalizacji standardu zgodnie z potrzebami rynku. Jestem przekonany, że wersja 8 wyznacza nowy standard i przyczyni się do ustanowienia żywej kultury bezpieczeństwa żywności" - mówi Stephan Tromp, dyrektor zarządzający IFS.
W nowej wersji można znaleźć zoptymalizowany protokół certyfikacji, nową definicję punktacji B oraz wprowadzenie statusu gwiazdy w celu wyróżnienia niezapowiedzianych audytów. Te aktualizacje ułatwiają efektywną pracę ze standardem dla wszystkich zaangażowanych stron.
Proces akredytacji IFS Food w wersji 8 jest w trakcie procesu zatwierdzenia uznania przez Międzynarodowe Forum Akredytacyjne (IAF) w ramach pod-zakresów certyfikacji wyrobów w ramach Wielostronnego Porozumienia o Uznawaniu IAF (MLA). Sygnatariusze IAF MLA wzajemnie uznają akredytowaną certyfikację. Pomaga to zmniejszyć bariery handlowe i promować bezpieczeństwo żywności, ponieważ akredytowane certyfikaty są uznawane na wielu rynkach w oparciu o jedną akredytację.
IFS rozpoczęło również procedurę aplikacyjną w GFSI i ma nadzieję na uzyskanie wkrótce uznania dla wymagań benchmarkingowych GFSI dla 8 wersi Standardu IFS Food.
Więcej informacji na stronie:
https://www.ifs-certification.com/en/?option=com_content&view=article&id=645
Przeczytaj także
IFS jest na dobrej drodze do wprowadzenia 8 wersji IFS Food. Przegląd aktualnej 7 wersji stał się konieczny ze względu na zmiany rynkowe w ostatnim czasie. Podczas prac nad nową wersją zostały uwzględnione opinie i wnioski z 7 wersji IFS Food.
„Budowanie Kultury Bezpieczeństwa Żywności w oparciu o podejście behawioralne” (Coca-Cola HBC) oraz „System Nutri-Score: kształtowanie prozdrowotnych wyborów zakupowych” (Nestlé) – to jedne z poruszanych zagadnień podczas VIII edycji Kongresu Bezpieczeństwa Żywności „The Future of Food”, który odbędzie się już 18 listopada br. w hotelu Arche Krakowska 237 w Warszawie w formule hybrydowej.
IFS Office Central & Eastern Europe uznała Standardy IFS za zgodne z najnowszą wersją 2020.1 wymagań GFSI „GFSI Benchmarking Requirements ”