Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/16 z dnia 10 stycznia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek chlorku rybozydu nikotynamidu jako nowej żywności. Celem jego stosowania ma być suplementacja niacyny.
Chlorek rybozydu nikotynamidu został zatwierdzony jako nowa żywność w ramach kategorii suplementów diety.
Chlorek rybozydu nikotynamidu jest syntetyczną formą rybozydu nikotynamidu. Zawiera ≥ 90 % chlorku rybozydu nikotynamidu, głównie w jego postaci β, a pozostałe składniki to pozostałości rozpuszczalników, produkty uboczne reakcji i produkty rozkładu.
Maksymalne poziomy nowej żywności określono na 300 mg/dzień dla ogólnej populacji dorosłych, z wyłączeniem kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz 230 mg/dzień dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Podmiotem, który zgłosił nową żywność jest ChromaDex Inc. z USA. Badania załączone do wniosku, które wnioskodawca określił jako zastrzeżone, nie mogą być wykorzystywane w okresie pięciu lat od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia bez jego zgody.
Rozporządzenie weszło w życie 2 lutego 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32020R0016.
Przeczytaj także
W związku z wejściem w życie nowej ukraińskiej regulacji nastąpiły duże zmiany w zakresie uzgodnionych świadectw weterynaryjnych wymaganych do eksportu produktów odzwierzęcych na Ukrainę.
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 23 grudnia 2019 r. (III SA/Gl 973/19). Sprawa dotyczyła wprowadzania konsumenta w błąd poprzez sugerowanie...
Ministerstwo Rolnictwa opublikowało projekt nowelizacji rozporządzenia ws. szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów i konfitur, zgodnie z którym wprost pozwala się na produkcję dżemów oznaczonych oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów”.