Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność - chlorek rybozydu nikotynamidu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/16 z dnia 10 stycznia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek chlorku rybozydu nikotynamidu jako nowej żywności. Celem jego stosowania ma być suplementacja niacyny.

Chlorek rybozydu nikotynamidu został zatwierdzony jako nowa żywność w ramach kategorii suplementów diety.

Chlorek rybozydu nikotynamidu jest syntetyczną formą rybozydu nikotynamidu. Zawiera ≥ 90 % chlorku rybozydu nikotynamidu, głównie w jego postaci β, a pozostałe składniki to pozostałości rozpuszczalników, produkty uboczne reakcji i produkty rozkładu.

Maksymalne poziomy nowej żywności określono na 300 mg/dzień dla ogólnej populacji dorosłych, z wyłączeniem kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz 230 mg/dzień dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Podmiotem, który zgłosił nową żywność jest ChromaDex Inc. z USA. Badania załączone do wniosku, które wnioskodawca określił jako zastrzeżone, nie mogą być wykorzystywane w okresie pięciu lat od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia bez jego zgody.

Rozporządzenie weszło w życie 2 lutego 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32020R0016.

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn