Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowelizacja Rozporządzenia o dżemach

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ministerstwo Rolnictwa opublikowało projekt nowelizacji rozporządzenia ws. szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów i konfitur, zgodnie z którym wprost pozwala się na produkcję dżemów oznaczonych oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów”. Projekt odnosi się także do możliwości dodawania soku cytrynowego do regulacji kwasowości konfitur.

W uzasadnieniu projektu wskazuje się, że aktualnie ok. 87% rynku przetworów „dżemowych” stanowią produkty określane do tej pory jako „niskosłodzone”, które od 1 października 2019 r. mogą być wprowadzane do obrotu z oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów”. Zgodnie z dotychczasowym kształtem przepisów nie było jednoznaczne, czy można produkować takie dżemy „o obniżonej zawartości cukrów” z uwagi na wymóg poziomu minimalnego ekstraktu. Nowelizacja rozporządzenia ma ostatecznie rozwiać wątpliwości producentów. Nowe brzmienie § 2 ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych wprost na to pozwala.

Dodany ma być także ust. 3. w § 3 rozporządzenia, zgodnie z którym do regulacji kwasowości konfitur i konfitur ekstra można dodać sok cytrynowy lub zagęszczony sok cytrynowy zamiast zatwierdzonych dodatków do żywności.

Zmiany przepisów mają wejść w życie w ciągu 14 dni od ogłoszenia.

Pełny tekst projektu rozporządzenia dostępny jest na: https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//509/12328855/12654483/12654484/dokument433776.pdf

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn