Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowelizacja Rozporządzenia o dżemach

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ministerstwo Rolnictwa opublikowało projekt nowelizacji rozporządzenia ws. szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów i konfitur, zgodnie z którym wprost pozwala się na produkcję dżemów oznaczonych oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów”. Projekt odnosi się także do możliwości dodawania soku cytrynowego do regulacji kwasowości konfitur.

W uzasadnieniu projektu wskazuje się, że aktualnie ok. 87% rynku przetworów „dżemowych” stanowią produkty określane do tej pory jako „niskosłodzone”, które od 1 października 2019 r. mogą być wprowadzane do obrotu z oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów”. Zgodnie z dotychczasowym kształtem przepisów nie było jednoznaczne, czy można produkować takie dżemy „o obniżonej zawartości cukrów” z uwagi na wymóg poziomu minimalnego ekstraktu. Nowelizacja rozporządzenia ma ostatecznie rozwiać wątpliwości producentów. Nowe brzmienie § 2 ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych wprost na to pozwala.

Dodany ma być także ust. 3. w § 3 rozporządzenia, zgodnie z którym do regulacji kwasowości konfitur i konfitur ekstra można dodać sok cytrynowy lub zagęszczony sok cytrynowy zamiast zatwierdzonych dodatków do żywności.

Zmiany przepisów mają wejść w życie w ciągu 14 dni od ogłoszenia.

Pełny tekst projektu rozporządzenia dostępny jest na: https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//509/12328855/12654483/12654484/dokument433776.pdf

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.