Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Na mocy nowego rozporządzenia Ministra Klimatu z dnia 24 grudnia 2019 r. ustanowiono warunki uznania odpadów za posiadające właściwości zakaźne oraz sposoby ustalania tych właściwości.
Zgodnie z rozporządzeniem odpadami zakaźnymi są odpady, w których:
Załącznik do rozporządzenia określa m.in. metody badań i przekroczenia dla wybranych mikrobiologicznych zanieczyszczeń (np. dla Salmonella sp.) oraz sposoby stwierdzania w odpadach obecności żywych mikroorganizmów lub ich toksyn.
Rozporządzenie zostało wydane na podstawie art. 3 ust. 5 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach.
Rozporządzenie weszło w życie 6 stycznia br.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200000003
Przeczytaj także
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku z dnia 19 listopada 2019 r. (II SA/Bk 590/19).
Komisja Europejska wydała rozporządzenie delegowane 2019/2090 z dnia 19 czerwca 2019 r. dotyczące przypadków podejrzenia lub stwierdzenia niezgodności z przepisami Unii
Działający przy Głównym Inspektorze Sanitarnym Zespół do spraw Suplementów Diety wydał cztery nowe opinie dotyczące maksymalnej dawki witaminy B6, magnezu, żelaza i miedzi w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.
Polecane produkty