Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Komisja Europejska opublikowała wytyczne (zawiadomienie) w sprawie stosowania przepisów art. 26 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2018/775, czyli reguł wskazywania pochodzenia podstawowego składnika żywności. Celem wydania wytycznych jest zapewnienie pomocy, m.in. przedsiębiorcom i organom kontrolnym, w stosowaniu wspomnianych przepisów.
W wytycznych Komisja odniosła do wielu szczegółowych pytań, m.in.:
Pełny tekst wytycznych dostępny na:
Przeczytaj także
Na mocy nowego rozporządzenia Ministra Klimatu z dnia 24 grudnia 2019 r. ustanowiono warunki uznania odpadów za posiadające właściwości zakaźne oraz sposoby ustalania tych właściwości.
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku z dnia 19 listopada 2019 r. (II SA/Bk 590/19).
Komisja Europejska wydała rozporządzenie delegowane 2019/2090 z dnia 19 czerwca 2019 r. dotyczące przypadków podejrzenia lub stwierdzenia niezgodności z przepisami Unii
Polecane produkty