Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wytyczne w sprawie pochodzenia podstawowego składnika

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska opublikowała wytyczne (zawiadomienie) w sprawie stosowania przepisów art. 26 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2018/775, czyli reguł wskazywania pochodzenia podstawowego składnika żywności. Celem wydania wytycznych jest zapewnienie pomocy, m.in. przedsiębiorcom i organom kontrolnym, w stosowaniu wspomnianych przepisów.

W wytycznych Komisja odniosła do wielu szczegółowych pytań, m.in.:

  • Czy nazwy zwyczajowe zawierające informacje geograficzne należy uznać za wskazujące kraj lub miejsce pochodzenia środka spożywczego?
  • Czy należy uznać, że symbol narodowy lub kolory flagi wskazują na kraj lub miejsce pochodzenia środka spożywczego?
  • Czy informacje, takie jak „rodzaj”, „typ”, „styl”, „receptura”, „inspirowany” lub „à la” zawierające informacje geograficzne, należy uznać za określające kraj lub miejsce pochodzenia środka spożywczego?
  • W jaki sposób powinno się identyfikować podstawowy składnik?
  • Czy środek spożywczy może mieć więcej niż jeden podstawowy składnik?
  • Czy podstawowy składnik może być składnikiem złożonym?
  • Czy istnieje możliwość wskazania kraju lub miejsca pochodzenia tego samego podstawowego składnika poprzez odniesienie do różnych poziomów geograficznych (np. „UE i Szwajcaria”)?
  • Czy kraj pochodzenia podstawowego składnika można wskazać z wykorzystaniem kodów państw?

Pełny tekst wytycznych dostępny na:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2020.032.01.0001.01.POL&toc=OJ:C:2020:032:TOC

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn