Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe doniesienia dotyczące szkodliwości alkoholu

Alkohol a zdrowie

Spożycie alkoholu jest bezsprzecznie jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko śmierci i wielu chorób, ale wciąż potrzebujemy badań, które mogłyby dokładnie określić to ryzyko. Szczególnie, jeśli chodzi o umiarkowane czy bardzo niskie spożycie, ponieważ w przeszłości pojawiały się kontrowersyjne doniesienia mówiące, że takie dawki alkoholu mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

Wyniki badań

W prestiżowym czasopiśmie „The Lancet” zespół naukowców opublikował niedawno analizę dotyczącą spożycia alkoholu w ramach Badania Globalnego Występowania Chorób, Urazów i Czynników Ryzyka 2016 (Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2016). Badacze wykorzystali aż 694 źródła danych, na podstawie których określili obecne zachowania związane ze spożyciem alkoholu na świecie. Oszacowano, że 32,5% globalnej populacji to osoby pijące – po alkohol częściej i w większej ilości sięgają mężczyźni, szczególnie w krajach wysokorozwiniętych. W 2016 aż 2,8 miliona zgonów zostało powiązanych ze spożyciem alkoholu.

Bezpieczna ilość alkoholu

Badacze określili, że ilością alkoholu, która minimalizuje całkowite ryzyko utraty zdrowia jest… zero. Ryzyko rośnie monotonicznie wraz z przyjmowaną dziennie dawką. Co prawda wyniki badań wskazują na to, że w pewnych warunkach alkohol może mieć działanie ochronne w przypadku chorób serca i cukrzycy wśród kobiet, jednak niestety efekt ten przestaje mieć znaczenie gdy brany jest pod uwagę całościowy wpływ na zdrowie, głównie z uwagi na duży związek alkoholu z ryzykiem wystąpienia nowotworów, urazów i chorób zakaźnych.

Szkodliwy nawet w małych dawkach?

Alkohol odpowiada za około 10% zgonów wśród osób w wieku 15-49 lat. Najnowsze doniesienia podważają popularne przekonania o braku szkodliwości nawet 2 standardowych dawek alkoholu (standardowa dawka to około szklanka piwa lub lampka wina). W badaniu wykazano również, że spożycie alkoholu zbiera straszne żniwo wśród mężczyzn, w przypadku których jest ono związane z 3-krotnie wyższym obciążeniem zdrowotnym niż u kobiet.

Źródło:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31310-2/fulltext

Słowa kluczowe: Alkohol, zdrowie, czynniki ryzyka

Autor: Koło Naukowe Technologów Żywności

Artykuł opublikowany dzięki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn