Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe doniesienia dotyczące szkodliwości alkoholu

Alkohol a zdrowie

Spożycie alkoholu jest bezsprzecznie jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko śmierci i wielu chorób, ale wciąż potrzebujemy badań, które mogłyby dokładnie określić to ryzyko. Szczególnie, jeśli chodzi o umiarkowane czy bardzo niskie spożycie, ponieważ w przeszłości pojawiały się kontrowersyjne doniesienia mówiące, że takie dawki alkoholu mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

Wyniki badań

W prestiżowym czasopiśmie „The Lancet” zespół naukowców opublikował niedawno analizę dotyczącą spożycia alkoholu w ramach Badania Globalnego Występowania Chorób, Urazów i Czynników Ryzyka 2016 (Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2016). Badacze wykorzystali aż 694 źródła danych, na podstawie których określili obecne zachowania związane ze spożyciem alkoholu na świecie. Oszacowano, że 32,5% globalnej populacji to osoby pijące – po alkohol częściej i w większej ilości sięgają mężczyźni, szczególnie w krajach wysokorozwiniętych. W 2016 aż 2,8 miliona zgonów zostało powiązanych ze spożyciem alkoholu.

Bezpieczna ilość alkoholu

Badacze określili, że ilością alkoholu, która minimalizuje całkowite ryzyko utraty zdrowia jest… zero. Ryzyko rośnie monotonicznie wraz z przyjmowaną dziennie dawką. Co prawda wyniki badań wskazują na to, że w pewnych warunkach alkohol może mieć działanie ochronne w przypadku chorób serca i cukrzycy wśród kobiet, jednak niestety efekt ten przestaje mieć znaczenie gdy brany jest pod uwagę całościowy wpływ na zdrowie, głównie z uwagi na duży związek alkoholu z ryzykiem wystąpienia nowotworów, urazów i chorób zakaźnych.

Szkodliwy nawet w małych dawkach?

Alkohol odpowiada za około 10% zgonów wśród osób w wieku 15-49 lat. Najnowsze doniesienia podważają popularne przekonania o braku szkodliwości nawet 2 standardowych dawek alkoholu (standardowa dawka to około szklanka piwa lub lampka wina). W badaniu wykazano również, że spożycie alkoholu zbiera straszne żniwo wśród mężczyzn, w przypadku których jest ono związane z 3-krotnie wyższym obciążeniem zdrowotnym niż u kobiet.

Źródło:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31310-2/fulltext

Słowa kluczowe: Alkohol, zdrowie, czynniki ryzyka

Autor: Koło Naukowe Technologów Żywności

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.