Koło Naukowe Technologów Żywności
Koło Naukowe Technologów Żywności jest niezależną organizacją zrzeszającą studentów, których celem jest praktyczne wykorzystanie wiedzy. Członkowie Koła lokują swoje zainteresowania naukowe głównie w takich obszarach tematycznych jak: biotechnologia żywności, nowoczesne technologie przetwórstwa żywności, a także towaroznawstwo. Działalność Koła opiera się głównie na realizowaniu projektów badawczych i prezentowaniu wyników swoich badań podczas konferencji i sesji naukowych, zarówno ogólnokrajowych, jak i w ramach własnej uczelni.
W ramach swojej działalności członkowie Koła Naukowego zajmują się także organizacją warsztatów skierowanych do dzieci i młodzieży mających na celu szerzenie wiedzy z zakresu żywności oraz propagowanie zdrowego odżywiania i stylu życia. Ponadto przedstawiciele KNTŻ angażują się również w promocję wydziału uczestnicząc m.in. w Dniach Otwartych Funduszy Europejskich zorganizowanych przez Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu i projekt „Nowa Żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych”. Do wieloletnich tradycji Koła należy warzenie piwa, które nieustannie cieszy się niezwykłą popularnością.
Słowa kluczowe:
-
20.05.2020
Zastosowanie wysokich ciśnień w utrwalaniu mięsa.
-
06.05.2020
Kawa z czosnkiem, czyli niecodzienne połączenia smaków w duchu food pairingu
-
20.04.2020
Strączki – lepsze niż mięso?
-
06.11.2019
Witarianizm(ang. Raw food)-czy jedzenie na surowo jest kluczem do zdrowia?
-
16.05.2019
Kuchnia molekularna, czyli perły technologii na talerzu
-
09.05.2019
Konopie siewne w prewencji nadciśnienia
-
12.02.2019
Jak słodziki wpływają na mikrobiotę?
-
10.12.2018
Nowe doniesienia dotyczące szkodliwości alkoholu
-
11.05.2018
Soylent – innowacyjny suplement diety jako alternatywa dla żywności tradycyjnej
-
08.04.2018
Marnotrawstwo żywności problemem XXI wieku