Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Koło Naukowe Technologów Żywności jest niezależną organizacją zrzeszającą studentów, których celem jest praktyczne wykorzystanie wiedzy. Członkowie Koła lokują swoje zainteresowania naukowe głównie w takich obszarach tematycznych jak: biotechnologia żywności, nowoczesne technologie przetwórstwa żywności, a także towaroznawstwo. Działalność Koła opiera się głównie na realizowaniu projektów badawczych i prezentowaniu wyników swoich badań podczas konferencji i sesji naukowych, zarówno ogólnokrajowych, jak i w ramach własnej uczelni.

W ramach swojej działalności członkowie Koła Naukowego zajmują się także organizacją warsztatów skierowanych do dzieci i młodzieży mających na celu szerzenie wiedzy z zakresu żywności oraz propagowanie zdrowego odżywiania i stylu życia. Ponadto przedstawiciele KNTŻ angażują się również w promocję wydziału uczestnicząc m.in. w Dniach Otwartych Funduszy Europejskich zorganizowanych przez Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu i projekt „Nowa Żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych”. Do wieloletnich tradycji Koła należy warzenie piwa, które nieustannie cieszy się niezwykłą popularnością.

Słowa kluczowe:

Nasz blog

  • 16.05.2019

    Kuchnia molekularna, czyli perły technologii na talerzu

    Całkowite przeciwieństwo kuchni tradycyjnej coraz częściej wdziera się do restauracji jako sposób na przyciągnięcie klientów czymś nowym i zaskakującym. Mowa tu o kuchni molekularnej, której dzieła mają na celu ukazanie odmiennej tekstury i formy potraw, ale i wytworzenie nietypowych, zintensyfikowanych doznań smakowych i zapachowych, często kontrastowych.

    Więcej
  • 09.05.2019

    Konopie siewne w prewencji nadciśnienia

    Prawidłowe ciśnienie krwi dorosłego człowieka definiuje się jako skurczowe ciśnienie krwi 120 mm Hg i rozkurczowe ciśnienie krwi 80 mm Hg. Z kolei nadciśnienie jest definiowane jako skurczowe ciśnienie krwi równe lub powyżej 140 mm Hg i / lub rozkurczowej krwi ciśnienie równe lub powyżej 90 mm Hg...

    Więcej
  • 12.02.2019

    Jak słodziki wpływają na mikrobiotę?

    Niskokaloryczne substancje słodzące coraz częściej spotykane są w wielu produktach, a ich spożycie i produkcja co roku wzrasta. Dane wskazują na to, że sama konsumpcja napojów zawierających słodziki wzrosła z 21,1% w latach 2003-2004 do 24,9% w 2009-2010 i trend ten się utrzymuje, badania NHANES wskazują, że około 25% dzieci i ponad 41% dorosłych deklaruje spożycie niskokalorycznych substancji słodzących.

    Więcej
  • 10.12.2018

    Nowe doniesienia dotyczące szkodliwości alkoholu

    Spożycie alkoholu jest bezsprzecznie jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko śmierci i wielu chorób, ale wciąż potrzebujemy badań, które mogłyby dokładnie określić to ryzyko. Szczególnie, jeśli chodzi o umiarkowane czy bardzo niskie spożycie, ponieważ w przeszłości pojawiały się kontrowersyjne doniesienia mówiące, że takie dawki alkoholu mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

    Więcej
  • 11.05.2018

    Soylent – innowacyjny suplement diety jako alternatywa dla żywności tradycyjnej

    Konsument XXI wieku poszukuje na rynku spożywczym produktów o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm. Wielu konsumentów wybiera diety, które wymagają przestrzegania restrykcyjnych zasad. Naukowcy oraz specjaliści od spraw żywienia poszukują produktów, które umożliwiają przygotowanie posiłków przy niewielkim nakładzie pracy oraz pieniędzy...

    Więcej
  • 08.04.2018

    Marnotrawstwo żywności problemem XXI wieku

    Obecnie producenci żywności oferują współczesnemu konsumentowi szeroki asortyment produktów żywnościowych. Konsumenci mają wybór - jakich produkty potrzebują oraz w jakich ilościach. W ostatnich latach zaobserwowano, iż coraz więcej żywności jest wyrzucana przez konsumentów "do kosza". Dlatego jednym z kluczowych problemów XXI wieku dla przemysłu spożywczego jest marnotrawstwo żywności...

    Więcej
  • 18.03.2018

    Superfoods: Mąka ze świerszczy jako bogate źródło białka

    W opracowanym przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) raporcie przedstwiono kluczowe wyzwania dla przemysłu spożywczego. Oszacowano, że do 2050 roku na świecie wzrośnie liczba ludności o około 2 miliardy, dlatego dla producentów żywności poważnym problemem może stać się wyżywienie 9 miliardów ludzi. Wzrost liczby ludności wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na żywność...

    Więcej
  • 06.03.2018

    Hit czy mit czyli kilka faktów na temat jedzenia

    Obecne czasy to doba komputerów oraz Internetu. Ułatwiają one niezwykle życie współczesnych konsumentów. Pozwalają na uzyskanie informacji na nurtujące nas pytania w bardzo wielu dziedzinach życia, np. w kwestii produktów...

    Więcej
  • 01.03.2018

    ZNACZENIE HERBATY W CODZIENNEJ DIECIE CZŁOWIEKA

    Herbata to napój, który spożywany jest równie często jak kawa, ale nie każdy z nas jest świadomy w jaki sposób oddziałuje na organizm. Według statystyk w naszym kraju herbatę spożywa 76-90% populacji, a przeciętny Polak pije herbatę aż 2-3 razy dziennie...

    Więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn