Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Soylent – innowacyjny suplement diety jako alternatywa dla żywności tradycyjnej

Konsument XXI wieku poszukuje na rynku spożywczym produktów o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm. Wielu konsumentów wybiera diety, które wymagają przestrzegania restrykcyjnych zasad. Naukowcy oraz specjaliści od spraw żywienia poszukują produktów, które umożliwiają przygotowanie posiłków przy niewielkim nakładzie pracy oraz pieniędzy. W 2012 roku jeden z amerykańskich naukowców opracował recepturę przygotowania napoju, którego celem miało być dostarczenie wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu przy możliwe najmniejszym nakładzie czasu przygotowania. Tak powstał napój o nazwie Soylent, który określono jako innowacyny suplement diety.

Co kryje sie pod nazwą Soylent?

Soylent to nazwa produktu dostępnego na rynku w Stanach Zjednoczonych, który zastępuje tradycyjną żywność. Produkt ten został opracowany przez Roba Rhineharta oraz zaakceptowany przez FDA (ang. Food and Drug Administration). Soylent to suplement diety produkowany w formie proszku. Soylent w swym składzie zawiera niezdbędne do prawidłowej pracy organizmu składniki odżywcze, takie jak błonnik oraz witaminę K. W zależnośći od indywidualnych zapotrzebowań danego konsumenta, produkt ten można wzbogacać wieloma składnikami odżywczymi.

Przygotowanie napoju polega na rozpuszczeniu danej ilości proszku w wodzie oraz oleju. Po wymieszaniu proszku z wodą i olejem produkt jest gotowy do spożycia.

Podstawowy skład Soylentu

Soylent w podstawowym składzie zawiera białko ryżowe, tłuszcz, a także maltodekstrynę (pozyskaną ze skrobi ziemniaczanej, kukurdzianej lub ryżowej) oraz witamin i składników mineralnych. Co istotne, w składzie napoju Soylent nie występuje soja.

Napój Soylent został opracowany zgodnie z zaleceniami żywieniowymi opracowanymi przez FDA z uwzględnieniem zapotrzebowania na energię dorosłego człowieka. W składzie napoju nie występują produkty pochodzenia zwierzęcego. Mieszanka olejowa, która służy do przygotowania napoju otrzymywana jest z oleju, który pozyskiwany jest z mikroalg z rodzaju Schizochyrium. Napój ten może zawierać w swym składzie lecytynę sojową, gumę arabską oraz wanilię. Są to substancje odpowiedzialne za kształtowanie smaku i konsystencji napoju.

Wartość odżywcza Soylentu

Jedna porcja (tzn. 150 g proszku) Soylentu dostarcza około 500 kcal. Produkt w postaci rozpuszczonej z mieszanką olejową, czyli w postaci gotowej do spożycia posiada 680 kcal. Porcja Soylentu powinna pokryć 30% dziennego zapotrzebowania na konkretny składnik odżywczy. Dlatego powinno się spożyć minimum 3 porcje napoju dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na dany składnik odżywczy. Porcja Soylentu pokrywa 33% dziennego zapotrzebowania na takie witaminy jak A, C, D, E oraz z grupy B, a także magnez, selen, cynk. 15% dziennego zapotrzebowania na potas i 40% na żelażo, 57% na jod oraz 37% na witaminę K. Warto podkreślić fakt, że produkt ten nie zawiera w swym składzie tłuszczów trans oraz cholesterolu. Soylent można zaliczyć do produktów pochodzenia roślinnego, który cechuje się wysoką zawartością blonnika.

Soylent - korzyści i zagrożenia

Soylent został opracowany w celu możliwości zastąpienia tradycyjnej żywności. Podstawowe korzyści wynikające ze spożycia tego napoju to:

- oszczędność czasu w przygotowaniu posiłku oraz zmniejszenie kosztów;

- troska o środowisko między innymi poprzez mnimalizację ryzyka zużycia prądu;

- stosowany jako supelement diety.

Mimo wielu korzyści Soylent może mieć negatywne skutki dla organizmu człowieka. Do negatywnych skutków spożywania napoju można zaliczyć:

- bóle głowy spowodowane zredukowaną ilością sodu w napoju;

- zwiększona praca układu trawiennego objawiająca się w postaci biegunek oraz gazów spowodowana jest przez zwiększoną zawarość błonnika.

Podsumowanie

Koncepcja produktu Soylent nie należy do nowości na rynku spożywczym, gdyż przemysł spożywczy oferuje różnego rodzaje mieszanki odżywcze skierowane do osób będących na rekowalescencji po różnych schorzeniach. Soylent przeznaczony jest dla konsumentów, którzy nie lubią lub nie mają wystarczająco dużo czasu aby samodzielnie przygotowywać posiłki, a chcą dostarczyć swojemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Z uwagi na to, że obecny stan wiedzy na temat bioprzyswajalności preparatu nie jest w pełni poznany to trudno jest ocenić jednoznacznie wpływ produktów typu Soylent na organizm człowieka. 

Słowa kluczowe:

Autor: Paulina Wiza KNTŻ

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.