Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym suplemencie diety. Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Produkt – HERBS, Tymianek i Podbiał, masa netto: 30g (12 pastylek)
Numer partii: 31722
Data minimalnej trwałości: 09/2024
Producent: Stella Nutrion Sp. z o.o., ul. Kolejowa 10a, 23-200 Kraśnik
Producent poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofania produktu o wskazanym powyżej numerze partii oraz rozpoczął jego wycofywanie z rynku.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym suplemencie diety.
W wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych PIS stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników określonych w ostrzeżeniu.