Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach pieczywa chrupkiego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Szczegóły dotyczące produktu:

Producent: TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo

Zdjęcie produktu

Nazwa produktu

Data minimalnej trwałości/ Numer partii

Wyprodukowano dla

 

Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g

07.2023/

22AM2OK2

Jeronimo Martins Polska S.A.,

ul. Żniwna 5,

62-025 Kostrzyn

 

Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane

Vit Morning,

masa netto 100 g

08.2023/

07PW3DW3

Polskie Supermarkety

Sp. z o.o.,

Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa

 

Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane
Vit Morning,

masa netto 100 g

07.2023/

08AM3OV3

Polskie Supermarkety

Sp. z o.o.,

Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa

 

Pieczywo chrupkie żytnie Tovago,

masa netto 200 g

08.2023/

15AM1OK1

TOVAGO Sp. z o.o.,

ul. Poznańska 83,

62-040 Puszczykowo

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:

  1. Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim.
  2. Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji o wycofywaniu ww. produktów z rynku.
  3. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.

Dodatkowe informacje przedstawione przez firmę Tovago Sp. z o.o.:

„Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)”.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.