Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obrady Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności z udziałem polskiej delegacji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

17. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności (CCCF) została oficjalnie rozpoczęta w Panama City 15 kwietnia br. po przemówieniach powitalnych Jego Ekscelencji Prezydenta Republiki Panamy Laurentino Cortizo Cohena i innych znamienitych gości.

W swojej przemowie Jego Ekscelencja Prezydent podkreślił fundamentalną rolę, jaką bezpieczeństwo żywności odgrywa w Panamie: "Bezpieczeństwo żywności jest jednym z elementów, które są zakotwiczone w naszej konstytucji jako prawo podstawowe". Pan Prezydent kontynuował, komentując, że jego obowiązkiem jako Prezydenta Republiki Panamy jest zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności dla całej ludności tego kraju i "zapewnienie ochrony wszystkim obywatelom, podobnie jak czyni to Kodeks Żywnościowy". Tak uroczyste okoliczności otwarcia sesji, to ewenement jasno pokazujący wagę prac i znaczenie Kodeksu Żywnościowego na świecie. Jednocześnie, zakończenie tej wyjątkowej ceremonii było zobowiązaniem do wytężonej pracy i zapowiedzią intensywnego tygodnia dyskusji nad bieżącymi tekstami CCCF oraz przyszłymi pracami tego Komitetu.

W ciągu najbliższych dni Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności zajmie się tematami toksyn przemysłowych, środowiskowych oraz naturalnie występujących w wybranych produktach spożywczych, w tym najwyższymi dopuszczalnymi poziomami ołowiu w przyprawach i ziołach oraz planami pobierania próbek dla metylortęci w rybach.

Ponadto w ramach tematu toksyn delegaci omówią definicję "gotowych do spożycia orzeszków ziemnych” i najwyższych dopuszczalnych poziomów aflatoksyn ogółem w tym produkcie, plany pobierania próbek dla aflatoksyn ogółem i ochratoksyny A w niektórych przyprawach oraz nowy kodeks praktyki dotyczący zapobiegania i ograniczania zatrucia toksynami morskimi. Dodatkowo w agendzie tegorocznej sesji znalazło się do dyskusji pięć tekstów dotyczących między innymi alkaloidów pirolizydynowych czy akrylamidu w żywności.

Podczas tak ważnego spotkania nie mogło zabraknąć polskiej delegacji, w której skład wchodzą pracownicy Biura Współpracy Międzynarodowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego. Uczestnictwo w powyższym posiedzeniu jest istotne ze względu na jego wartość merytoryczną, a także stanowi ważny element przygotowania Rzeczypospolitej Polskiej do sprawowania Prezydencji w Radzie UE, która rozpocznie się z początkiem 2025 roku i potrwa sześć miesięcy. Kolejna 18. sesja CCCF najprawdopodobniej odbędzie się już w trakcie polskiego przewodnictwa, a pracownicy GIJHARS stanowiący korpus Prezydencji będą odpowiedzialni za sprawne skoordynowanie stanowisk Unii Europejskiej do wszystkich punktów bardzo obszernej agendy wspomnianego posiedzenia.  

17. sesja CCCF zakończy się przyjęciem raportu 19 kwietnia br. Wszystkie dokumenty omawiane na posiedzeniu, także wspomniany raport, dostępne są na stronie internetowej: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/meetings/detail/en/?meeting=CCCF&session=17 

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.