Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Eksperci naukowi EFSA zbadali przyczyny celiakii i opracowali narzędzie do badania białek w żywności i jej składnikach, które mogą powodować objawy u pacjentów. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.

Celiakia jest spowodowana reakcją immunologiczną wywołaną przez gluten - białko występujące w żywności zawierającej pszenicę, jęczmień lub żyto. Objawy są bardzo zróżnicowane i obejmują ból brzucha, biegunkę, niedożywienie, niedobór żelaza (niedokrwistość) i/lub osteoporoza. Jedyną terapią jest dożywotnia dieta bezglutenowa.

Badania wskazują, że około 0,7% populacji UE cierpi na celiakię, ale wiele przypadków nie jest zgłaszanych.

preDQ - narzędzie do przewidywania wiązania peptydów

Wszyscy pacjenci z celiakią mają jedną lub dwie cząsteczki wspólne zwane HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Są to receptory, które skutecznie wiążą fragmenty białek glutenu. To wiązanie umożliwia rozpoznanie fragmentu glutenu przez układ odpornościowy, wywołującego celiakię – powiedział prof. Frits Koning, badacz rozwoju i przebiegu celiakii, członek grupy roboczej EFSA, która pomaga w ocenie alergiczności roślin genetycznie modyfikowanych (GM).

Grupa robocza EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami – co jest znane jako „wiązanie peptydów”. Narzędzie pozwala ocenić białka pochodzące z roślin, zwierząt lub mikroorganizmów stosowanych w naszej żywności, zanim zostaną one dopuszczone do naszej diety.

Narzędzie EFSA nosi nazwę „ preDQ ” i można je stosować na dowolne białko przeznaczone do diety.

Może byś wykorzystywane do badania pierwotnej sekwencji aminokwasów w białkach w celu przewidzenia, czy nastąpi wiązanie fragmentów białka. Jeśli nadrzędzie przewidzi wiązanie, białko to może stanowić ryzyko dla pacjentów z celiakią.

Potencjalne zastosowanie w innych obszarach bezpieczeństwa żywności

Eksperci EFSA wykorzystują obecnie preDQ w swojej ocenie roślin GMO, ale potencjalnie można je wykorzystać do badania przesiewowego dowolnych białek, na przykład w nowej żywności, enzymach żywności/paszy, substancjach zanieczyszczających oraz żywności lub paszy GMO. Narzędzie to mogłoby być również wykorzystywane przez producentów poza EFSA do wstępnej kontroli roślin uprawnych uzyskanych przy użyciu technik hodowli roślin.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/safeguarding-celiac-disease-patients-europe

Wybierz obszar: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Przemysł piekarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.