Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Eksperci naukowi EFSA zbadali przyczyny celiakii i opracowali narzędzie do badania białek w żywności i jej składnikach, które mogą powodować objawy u pacjentów. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.

Celiakia jest spowodowana reakcją immunologiczną wywołaną przez gluten - białko występujące w żywności zawierającej pszenicę, jęczmień lub żyto. Objawy są bardzo zróżnicowane i obejmują ból brzucha, biegunkę, niedożywienie, niedobór żelaza (niedokrwistość) i/lub osteoporoza. Jedyną terapią jest dożywotnia dieta bezglutenowa.

Badania wskazują, że około 0,7% populacji UE cierpi na celiakię, ale wiele przypadków nie jest zgłaszanych.

preDQ - narzędzie do przewidywania wiązania peptydów

Wszyscy pacjenci z celiakią mają jedną lub dwie cząsteczki wspólne zwane HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Są to receptory, które skutecznie wiążą fragmenty białek glutenu. To wiązanie umożliwia rozpoznanie fragmentu glutenu przez układ odpornościowy, wywołującego celiakię – powiedział prof. Frits Koning, badacz rozwoju i przebiegu celiakii, członek grupy roboczej EFSA, która pomaga w ocenie alergiczności roślin genetycznie modyfikowanych (GM).

Grupa robocza EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami – co jest znane jako „wiązanie peptydów”. Narzędzie pozwala ocenić białka pochodzące z roślin, zwierząt lub mikroorganizmów stosowanych w naszej żywności, zanim zostaną one dopuszczone do naszej diety.

Narzędzie EFSA nosi nazwę „ preDQ ” i można je stosować na dowolne białko przeznaczone do diety.

Może byś wykorzystywane do badania pierwotnej sekwencji aminokwasów w białkach w celu przewidzenia, czy nastąpi wiązanie fragmentów białka. Jeśli nadrzędzie przewidzi wiązanie, białko to może stanowić ryzyko dla pacjentów z celiakią.

Potencjalne zastosowanie w innych obszarach bezpieczeństwa żywności

Eksperci EFSA wykorzystują obecnie preDQ w swojej ocenie roślin GMO, ale potencjalnie można je wykorzystać do badania przesiewowego dowolnych białek, na przykład w nowej żywności, enzymach żywności/paszy, substancjach zanieczyszczających oraz żywności lub paszy GMO. Narzędzie to mogłoby być również wykorzystywane przez producentów poza EFSA do wstępnej kontroli roślin uprawnych uzyskanych przy użyciu technik hodowli roślin.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/safeguarding-celiac-disease-patients-europe

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Przemysł piekarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.