Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 02.06.2023 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z praktycznym wykorzystaniem odziaływania stresu środowiskowego na
inaktywację drobnoustrojów w procesach technologicznych.
UCZESTNICY SZKOLENIA:
Szkolenie skierowane jest do technologów, osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo produktu na rynku oraz Kierowników
Laboratoriów oraz pracowników działów marketingu.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Mechanizmy odpowiedzi drobnoustrojów na poziomie komórkowym.
2. Stresy abiotyczne: stres temperaturowy, stres osmotyczny, stres oksydacyjny, stres pH, stres mechaniczny, stres ciśnieniowy, stres pokarmowy, stres wynikający z akumulacji toksycznych metabolitów, stres synergistyczny (wieloczynnikowy).
3. Odporność na środki dezynfekcyjne – tworzenie biofilmu wywołane stresem.
4. Stres środowiskowy i oporność na antybiotyki w patogenach związanych z żywnością.
5. Zakończenie szkolenia, podsumowanie, pytania.
W przypadku dodatkowych pytań po szkoleniu prosimy o kontakt z naszym Trenerem, który odpowie na Państwa pytania
dotyczące tematyki szkolenia do 2 tygodniu po wydarzeniu. Po tym terminie konsultacje będą traktowane jako usługa płatna.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły