Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Organizacja testu zatwierdzającego automatyczną metodę klasyfikacji tusz wołowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Polsce tusze wołowe są klasyfikowane w systemie EUROP metodą wizualną. Rzeczoznawca na podstawie wzrokowej oceny stopnia wykształcenia mięśni i otłuszczenia tuszy określa jej klasę uformowania i otłuszczenia. Do tej pory w Polsce nie stosowano klasyfikacji automatycznej.

Przepisy polskie umożliwiają stosowanie automatycznej klasyfikacji tusz wołowych. Wprowadzenie metody automatycznej wymaga jednak jej zatwierdzenia. Aby metoda automatycznej klasyfikacji tusz wołowych mogła być zatwierdzona do stosowania w Polsce, należy sprawdzić jej dokładność poprzez przeprowadzenie testu zatwierdzającego.

W lipcu 2023 r. producent urządzenia do automatycznej klasyfikacji tusz wołowych złożył wniosek do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o zatwierdzenie tego urządzenia do stosowania w Polsce jako metodę automatycznej klasyfikacji tusz wołowych.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazał wniosek organowi wyznaczonemu do organizacji testu zatwierdzającego. Tym organem jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Test odbędzie się w październiku bieżącego roku w ubojni zlokalizowanej w województwie wielkopolskim. 

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na potrzeby przeprowadzenia testu powołał: koordynatora i komisję ekspertów.

Koordynatorem będzie pracownik Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie klasyfikacji tusz.

Komisja ekspertów będzie składała się z pięciu członków, którzy są uznanymi ekspertami w UE i posiadają duże doświadczenie w klasyfikowaniu tusz wołowych. Dwóch ekspertów to wieloletni pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pozostali członkowie komisji to eksperci z Austrii, Belgii i Holandii.

W teście zatwierdzającym będą uczestniczyć obserwatorzy z Komisji Europejskiej, a także przedstawiciel WIJHARS w Poznaniu, właściwego dla ubojni wyznaczonej jako miejsce do przeprowadzenia testu. Podczas testu klasyfikacji zostanie poddanych minimum 600 tusz wołowych.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Badania żywności Certyfikacja Przemysł mięsny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.