Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020 i poinformowała organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych działaniach.
Zagrożenie:
Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. poinformowała, że ostatnie badanie ww. produktu wykazało obecność niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki. Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g”
Data minimalnej trwałości: 28.09.2020 oraz 19.10.2020
Producent: Trüller Knabber – Gebäck GmbH, ul. Erna – Scheffler – Str. 3, 51103 Köln, Niemcy
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Lidl niezwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona na stronie internetowej (https://kimjestesmy.lidl.pl/folder_aktualnosci/wazna-informacja-dla-klientow) oraz w sklepach, w których sprzedawano artykuł, tj. w województwach: wielkopolskim, zachodniopomorskim, lubuskim, dolnośląskim, opolskim i śląskim.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zostały poinformowane o sprawie przez firmę Lidl i monitorują proces wycofywania produktu z rynku.
Zalecenia dla konsumentów:
Produkty oznaczone datami minimalnej trwałości wskazanymi w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na siarczyny, dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.
Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. poinformowała o możliwości zwrotu produktu (również napoczętego) w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Wycofanie niektórych partii bazylii suszonej ze względu na wykrycie bakterii Salmonella.
Wycofanie produktów pn. „Spring Home TYJ SPRING ROLL PASTRY” ze względu na brak informacji o obecności składnika alergennego – mleka
Wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji