Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma LYOFOOD Sp. z o.o. wycofuje wskazane poniżej partie produktów oznakowanych jako bezglutenowe ze względu na wykrycie w nich obecności glutenu.
Spożycie tych produktów przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu |
Numer partii |
Data minimalnej trwałości |
Zdjęcie produktu |
|
Jajecznica meksykańska |
L106 01 |
18.03.2024 |
||
L156 01 |
18.04.2024 |
|||
L157 01 |
13.04.2024 |
|||
Krem brokułowo- szpinakowy |
L109 01 |
22-23.03.2026 |
||
Krem brokułowo- szpinakowy z Mozarellą i pestkami dyni |
L179 01 |
20.04.2026 |
||
Ekologiczne chili sin carne |
L83 01 |
05.03.2026 |
||
L173 01 |
16.04.2026 |
|||
Eko chili sin carne |
L49 01 |
15.02.2022 |
|
|
Tabelę można "przesuwać" w bok używając suwaka.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma LYOFOOD Sp. z o.o. poinformowała swoich odbiorców o konieczności zablokowania sprzedaży powyższych produktów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zostały poinformowane o sprawie przez producenta
i monitorują proces wycofywania produktu z rynku.
Zalecenia dla konsumentów:
Produkty wskazane w komunikacie nie powinny być spożywany przez osoby z alergią na gluten/nietolerancją glutenu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W ramach światowej operacji OPSON IX, skierowanej na walkę z zafałszowaniami żywności, zajęto i wycofano z rynku około 12 000 ton nielegalnych i potencjalnie szkodliwych produktów o szacunkowej wartości ok. 146 mln PLN.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
IKEA wycofuje zgodnie z zasadą ostrożności wyroby do kontaktu z żywnością z serii HEROISK i TALRIKA: miski, talerze i kubki ze względu ryzyko pęknięcia i oparzenia w przypadku spożywania gorącej żywności.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolone.