Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oxford Nanopore Technologies - odkryj zalety sekwencjonowania nanoporowego

W ostatnim czasie w pojawiło się wiele innowacji oraz rozwiązań dotyczących analizy mikrobiologicznej. Dzięki sekwencjonowaniu od Oxford Nanopore Technologies (ONT) możliwe jest bardzo dokładne wykrywanie w czasie rzeczywistym zmian w DNA oraz RNA bez konieczności chemicznych/ enzymatycznych interwencji.

Sekwencjonowanie DNA drobnoustrojów dostarcza cennych informacji dla zdrowia publicznego, badań z zakresu mikrobiologii klinicznej, bezpieczeństwa żywności i ekologii drobnoustrojów. Jest to szczególnie ważne podczas badań epidemii, w tym wykrywania i charakteryzowania genów oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, genów wirulencji, plazmidów i innych mobilnych elementów genetycznych oraz dodatkowych cech genomicznych, które mogą wpływać na właściwości fenotypowe szczepu.

Technologia jest wykorzystywana w ponad 120 krajach na całym świecie, aby dostarczać szybkie, kompleksowe informacje na temat genomu dla użytkowników w obszarach akademickich, zdrowotnych, środowiskowych i przemysłowych. Niezależnie od tego, czy chcesz sekwencjonować w terenie, czy na stole laboratoryjnym, sekwencjonowanie nanoporów zapewnia szybki, skalowalny i niedrogi dostęp do bogatych spostrzeżeń genomicznych.

Jak to działa?

Sekwencjonowanie nanoporowe umożliwia bezpośrednią analizę w czasie rzeczywistym fragmentów DNA/RNA o dowolnej długości. Działa poprzez monitorowanie zmian prądu elektrycznego podczas przechodzenia kwasów nukleinowych przez nanopor białka. Powstały sygnał jest dekodowany w celu uzyskania określonej sekwencji DNA/RNA.

Zalety ONT

  • Dowolna długość odczytu - od krótkiego do bardzo długiego (> 4 Mb)
  • Skalowalny - 1 technologia na wszystkich urządzeniach
  • Bezpośrednie sekwencjonowanie (natywne DNA/RNA)
  • Usprawnione przygotowanie biblioteki (nawet w 10 min)
  • Analiza w czasie rzeczywistym
  • Sekwencja na żądanie tego, czego potrzebujesz i kiedy tego potrzebujesz

Flow Cell'e i urządzenia

Dostępna jest szeroka gama nanoporowych nośników przepływowych (tzw. Flow Cells) i urządzeń do sekwencjonowania, które zaspokoją wszystkie wymagania — od niskowydajnych Flow Cells typu Flongle po wysokowydajne nośniki PromethION, które można stosować w urządzeniach sekwencjonujących o niskiej i dużej przepustowości.

Urządzenia:

Flongle –ekonomiczny i szybki system sekwencjonowania do mniejszych testów i eksperymentów.

MinION - Jedyne przenośne urządzenie do sekwencjonowania DNA i RNA w czasie rzeczywistym, zapewniające pełną kontrolę i kreatywność nad tym, kiedy, gdzie i jak często sekwencjonujesz, niezależnie od zastosowania.

GridION - kompaktowy system laboratoryjny z możliwością obsługi i analizy do 5 Flow Cell’i MinION/Flongle.

PromethION - do zastosowań o dużej i bardzo dużej przepustowości. Możliwa jest jednoczesna analiza dwóch, 24 lub 48 różnych próbek wykorzystujących Flow Cell’e PromethION.

Podsumowanie: Dlaczego ONT? 

  • Wszechstronność: Możliwość sekwencjonowania długich fragmentów, RNA bez cDNA, a także elastyczność pod kątem pracy z różnymi próbkami (genomy, transkryptomy, epigenomy, aDNA). 
  • Mobilność i skalowalność: Od przenośnych urządzeń terenowych (MinION) po urządzenia o bardzo wysokiej przepustowości (PromethION). 
  • Koszty i elastyczność: Niższe koszty eksploatacji i sprzętu, w połączeniu z możliwością pracy w czasie rzeczywistym, sprawiają, że ONT jest doskonałym wyborem do różnych projektów. 
  • Prostota użytkowania: Szybkie przygotowanie próbek i niskie wymogi konserwacyjne, w porównaniu do bardziej złożonych technologii. 

Decyzja o wyborze urządzeń ONT to inwestycja w technologię, która daje ogromne możliwości na przyszłość, łączy nowoczesność z prostotą użytkowania, przy jednoczesnym oferowaniu wyjątkowej elastyczności oraz wydajności w różnych warunkach badawczych. 

Słowa kluczowe: ONT, biologia molekularna, sekwencjonowanie DNA/RNA, mikrobiologia, mikroorganizmy, MinION, GridION,

Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.