Papierowa butelka do wina i napojów spirytusowych może zmniejszyć ślad węglowy o 84%
Frugal Bottle to projekt brytyjskiej firmy Frugalpac zajmującej się zrównoważonymi opakowaniami, która tworzy i dostarcza produkty z papieru z recyklingu o najniższym śladzie węglowym, które można łatwo poddać recyklingowi. Butelka może być wykorzystywana przez przemysł winiarski i spirytusowy. Rozlane w nią wina Sangiovese, Merlot i Cabernet Sauvignon z włoskiej winnicy Cantina Goccia już w lipcu trafią na półki brytyjskich sklepów, a wkrótce także duńskich i holenderskich.
Cechy papierowej butelki
- Jest lżejsza od szklanej butelki prawie pięciokrotnie - waży zaledwie 83 g, dzięki czemu jest łatwiejsza w transporcie.
- Jest lepsza dla środowiska. Niezależna analiza cyklu życia przeprowadzona przez Intertek wykazała, że butelka Frugal wykonana z tektury z recyklingu bez użycia chemikaliów ma ślad węglowy nawet sześciokrotnie (o 84%) niższy niż szklana butelka i ponad jedną trzecią mniejszy niż butelka wykonana w 100% z plastiku z recyklingu. Ślad wodny butelki Frugal jest również co najmniej cztery razy niższy niż szklanej.
- Łatwo poddaje się ponownemu recyklingowi. Wystarczy oddzielić plastikową wkładkę spożywczą od butelki papierowej i włożyć do odpowiednich pojemników do recyklingu. Lub może zostać wrzucona w całości do pojemnika na papier, a plastikową wkładkę będzie można łatwo oddzielić w procesie ponownego roztwarzania papieru.
- Do jej produkcji zużywa się mniej plastiku niż do produkcji plastikowej butelki - do 77% mniej plastiku. Tylko 15 g w porównaniu do 64 g butelki wykonanej w 100% z recyklingu plastiku.
- Wyróżnia się, ponieważ jest wykonana z tektury z odzysku i umożliwia znakowanie na całej powierzchni butelki. Żadna inna butelka do wina lub napoju spirytusowego nie daje takich możliwości i nie wyróżnia się tak na półce i stole.
- Może być konfekcjonowana w samym zakładzie, gdzie odbywa się rozlew i butelkowanie; oferuje całkowitą swobodę projektowania i drukowania; jest bardziej opłacalna w transporcie przy jednoczesnym zmniejszeniu śladu węglowego.
Butelka Frugal wpisuje się doskonale w działania CSR. Na przykład hiszpański producent wina Torres uruchomił międzynarodowy program działań winiarzy na rzecz klimatu (IWCA), którego członkowie dążą do ogólnej redukcji emisji gazów cieplarnianych o 80% do 2045 r., a krótkoterminowy cel to 50% do 2030 r.
Przeczytaj także
-
03.06.2020
Opakowania dla branży spożywczej
Z szacunków Polskiej Izby Opakowań wynika, iż w opakowaniach żywności i napojów oraz dodatków do żywności, dominują tworzywa sztuczne. Zarówno „tradycyjne” (ropopochodne) jak i coraz częściej otrzymywane z biosurowców.
-
01.06.2020
Trendy w opakowaniach. Czy opakowanie, którego używam jest "eco"?
Trendy w przemyśle opakowaniowym na lata 20. XXI wieku wyznaczają potrzeby konsumentów, modne hasła, rozwój technologiczny, przepisy, potrzeby rynkowe i koszty produkcji. Te często sprzeczne ze sobą zjawiska próbują pogodzić ze sobą menedżerowie i naukowcy, w tym partnerzy projektu FreshInPack oraz członkowie stowarzyszenia Natureef.
-
20.05.2020
Opakowania z recyklingu do żywności? To musi się opłacać
Wiele osób myśli, że wszystko co wrzuci do pojemnika na plastikowe odpady zostanie przerobione - np. na butelki PET albo plastikowe sztućce. To piękna wizja, ale niestety nie jest to takie proste. Na przeszkodzie stoi technologia, ekonomia i prawo.