Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Paskalizacja usługowa – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów

Kategoria: Procesy i Technologie

Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.

Negatywny wpływ tradycyjnych metod utrwalania na wartość odżywczą oraz cechy sensoryczne żywności sprawia, że usługowa paskalizacja oferowana przez firmę HPP Services Poland jest alternatywą dla producentów chcących zwiększyć atrakcyjność swoich produktów. Producenci mają możliwość zrezygnowania ze stosowania konserwantów oraz obniżającej jakość produktu obróbki termicznej. A wszystko to bez ponoszenia wysokich kosztów inwestycji w urządzenia HPP.

Technologia HPP – charakterystyka i zalety stosowania w produkcji żywności i napojów

Technologia HPP (High Pressure Processing), inaczej zwana paskalizacją, to innowacyjna metoda utrwalania żywności wykorzystująca w tym celu wysokie ciśnienie hydrostatyczne (do 6000 barów). W przeciwieństwie do obróbki termicznej, proces HPP umożliwia przedłużenie trwałości produktu, bez negatywnego wpływu na zawartość witamin, przeciwutleniaczy i innych związków nieodpornych na wysoką temperaturę.

Żywność poddaną utrwalaniu HPP cechuje naturalna świeżość oraz brak utraty walorów smakowo-zapachowych. Brak jej posmaku gotowania, jak ma to miejsce w przypadku pasteryzacji. Wysokie ciśnienie nie wpływa znacząco na substancje niskocząsteczkowe, takie jak naturalne barwniki, czy substancje smakowo-zapachowe. Dzięki temu produkty zachowują swoje naturalne cechy sensoryczne. Obróbka powoduje degradację patogenów, takich jak Listeria czy E.coli oraz drobnoustrojów odpowiedzialnych z psucie się żywności. Zastosowanie paskalizacji umożliwia uzyskanie bezpiecznego produktu, bez konieczności stosowania konserwantów i utraty jakości. Czysta etykieta produktu to znak rozpoznawczy tej technologii. Otwiera to producentom potężne możliwości w otrzymywaniu nowych produktów w kategorii Premium.

W jakich branżach znajduje zastosowanie?

Paskalizacja jest najszerzej stosowana w branży soków oraz przetworów z owoców i warzyw, takich jak hummus, pasty warzywne, musy i przeciery owocowe. Jednak ze świetnym rezultatem można ją również zastosować w produktach mięsnych, owocach morza oraz daniach gotowych. Produkt paskalizowany należy przechowywać w warunkach chłodniczych, ponieważ proces HPP nie jest równoważny z procesem sterylizacji w temperaturze >100˚C. Dzięki paskalizacji np. produkty z owoców i warzyw nie są narażone na starty cennych termolabilnych składników, jak np. witamina C lub beta-karoten, substancji szczególnie wrażliwych na obróbkę termiczną.

Główne zalety HPP:

  • bezpieczeństwo, dzięki eliminacji patogenów oraz drobnoustrojów powodujących psucie się żywności,
  • świeży i naturalny smak, zapach oraz barwa produktów,
  • minimalny wpływ paskalizacji na witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne,
  • całkowita redukcja konserwantów i sztucznych dodatków,
  • ułatwiona logistyka i rozszerzenie obszaru sprzedaży.

Co dzięki współpracy z HPP Services Poland zyskuje Klient?

Co HPP Services Poland ma do zaoferowania branży spożywczej?

HPP Services Poland jako pierwsza firma w Polsce wprowadziła działalność usługową HPP. Klientom z branży spożywczej HPP Services Poland oferuje korzystanie z usług procesu paskalizacji.

HPP Services Poland umożliwia swoim klientom korzystanie z paskalizacji bez konieczności ponoszenia kosztów zakupu urządzenia oraz jego utrzymania. Firma oferuje łatwy dostęp do technologii HPP i elastyczne warunki współpracy. Dostosowuje się do potrzeb klientów i służy swoją wiedzą i specjalistycznym doświadczeniem przez cały okres współpracy.

Wiele mniejszych i średnich firm nie ma możliwości korzystania z metody HPP z powodu wysokich kosztów instalacji. Głównymi zaletami korzystania z usługowej paskalizacji jest właśnie brak ponoszenia kosztów inwestycji w kapitałochłonny sprzęt HPP oraz szybkość i prostota, jaką charakteryzuje się ten model współpracy.

Zakup maszyny wiąże się również z jej częstym i kosztowym serwisowaniem, ponieważ technologia HPP jest niezwykle wymagająca w tym obszarze. Należy pamiętać, że ciśnienie stosowane do utrwalania jest kilkukrotnie wyższe niż w najgłębszym miejscu Oceanu Spokojnego. Potencjalni klienci, którzy nie zamierzają inwestować w zakup urządzenia HPP mogą nawiązać z HPP Services Poland współpracę i korzystać z paskalizacji na zasadzie opłaty za proces. Jest to wyjątkowo wygodne rozwiązanie.

Korzystanie z usługowego HPP dodatkowo umożliwia klientom sprawdzenie rynku

Klienci HPP Services Poland mogą stać się pionierami produktów HPP w Polsce. Firma zauważa coraz większe zainteresowanie swoimi usługami, ponieważ produkty paskalizowane są teraz bardzo atrakcyjne i pożądane wśród świadomych konsumentów. Od swoich klientów HPP Services Poland stale otrzymują informacje, że największe sieci handlowe wysyłają do nich zapytania o właśnie takie produkty.

Jeśli klient w przyszłości planuje inwestycję we własną instalację HPP, to model usługowej paskalizacji daje mu możliwość rozpoznania i analizy rynku przed zakupem urządzenia. Jest to świetny sposób na sprawdzenie możliwości rozwoju biznesu oraz jego barier. 

Zalety usługowej paskalizacji:

  • brak kosztów inwestycji w kapitałochłonny sprzęt HPP,
  • elastyczność i prostota tego modelu współpracy,
  • brak niedogodności serwisowych instalacji HPP,
  • wsparcie fachową wiedzą i doświadczeniem w tej dziedzinie.

Zasady współpracy z HPP Services Poland

Cały proces przebiega w bardzo prosty sposób. Klient dostarcza do centrum procesowego swój finalnie zapakowany produkt. Następnie jest on umieszczany w komorach wysokociśnieniowych, które są zalewane wodą i odpowietrzane. Produkt jest poddawany wysokiemu ciśnieniu przez określony czas. Ciśnienie przechodzi w głąb produktu, powodując destrukcję patogenów oraz drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się żywności. Potencjalne produkty powinny charakteryzować się określoną zawartością wody, ponieważ jest ona medium przenoszącym ciśnienie. Po procesie klient odbiera utrwalony i bezpieczny produkt i może zająć się jego sprzedażą. Cały proces przebiega sprawnie, a klient jest zaangażowany jedynie w dostarczenie i odbiór swoich wyrobów.

1. Odbiór produktu
2. Załadunek produktu
3. Wypełnienie komory wodą
4. Poddanie wysokiemu ciśnieniu
5. Wypompowanie wody
6. Rozładunek gotowego produktu
7. Wydanie gotowego produktu

We wstępnym etapie współpracy HPP Services Poland przeprowadza testy potencjalnego produktu, na podstawie których optymalizowane są parametry procesu HPP. Następnie firma przedstawia swoim klientom gotowe, najkorzystniejsze dla nich rozwiązanie. Przedstawiciele HPP Services Poland uczestniczą w projektach klientów i wspierają ich swoim doświadczeniem oraz wiedzą, jaką zdobyli dzięki współpracy z producentami urządzeń wysokociśnieniowych. Jeśli klienci są zainteresowani projektami badawczo-rozwojowymi pod kątem wprowadzania technologii HPP do swoich produktów, to HPP Services Poland współpracuje z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, jednostką badawczą umożliwiającą współpracę w tym obszarze.

Aby ułatwić klientom dostęp na swoich usług, Centrum Procesowe firmy HPP Services Poland zostało zlokalizowane w Michałowicach, na południe od Warszawy. Przecinają się tam polskie szlaki komunikacyjne – północ-południe oraz zachód-wschód. A sąsiadujące arterie tras S7, S8 oraz S2 znaczenie ułatwiają klientom transport i logistykę.

Co nas wyróżnia?

– Filarem naszej działalności jest 100% niezależność. Dostarczając do nas swoje produkty, klienci mają pewność, że ich działalność nie zostanie wykorzystana przez konkurencję, ponieważ sami nie jesteśmy producentem żywności. Nasze Centrum Procesowe nie jest zlokalizowane w potencjalnie konkurencyjnym zakładzie spożywczym, jak wiele innych tego typu zakładów na świecie. Uważamy, że byłby to konflikt interesów dla naszych klientów, dlatego nie jesteśmy bezpośrednio związani z żadnym producentem żywności. Naszym priorytetem jest ochrona biznesu naszych klientów przed transparentnością podczas wykonywania usług HPP. Dzięki temu Wasze produkty są całkowicie chronione przed konkurencją – uważa Jakub Bone, Bussines Development Manager w HPP Services Poland.

Oferowane przez nas rozwiązania mają na celu spotęgowanie potencjału rynkowego produktów naszych klientów poprzez zastosowanie paskalizacji. Do każdego produktu podchodzimy indywidualnie, ponieważ skład i właściwości mają szczególne znaczenie w optymalizacji parametrów procesu HPP. W przypadku opakowań należy pamiętać, aby charakteryzowały się odpowiednią elastycznością oraz szczelnością. W przypadku soków i napojów są to zwykle butelki PET i nakrętki z uszczelnieniem wewnętrznym. W produktach owocowo-warzywnych, takich jak: musy, przeciery, pasty lub sosy, stosowane są słoiczki plastikowe, opakowania doypack (pouch), kubeczki zgrzewane. Obserwujemy ostatnio silny trend na rozwiązania przyjazne środowisku, więc proponujemy korzystanie z opakowań tworzonych w 100% z materiałów z recyklingu. Klienci twierdzą, że cieszy się to dużym zainteresowaniem – dodaje Jakub Bone.

– Aktualnie na polskim rynku produktami utrwalanymi przy pomocy paskalizacji są głownie soki i napoje. Osobiście uważam, że w tej branży producenci nie mają już tak obszernego pola do rywalizacji, jak kilka lat temu. Aby zwiększyć konkurencyjność swoich wyrobów, należy inwestować w nowe technologie produkcji, a HPP jest przysłowiowym „strzałem w 10”, jeśli chodzi o ten obszar rozwoju – podsumowuje Jakub Bone.

 

Aby uzyskać więcej informacji na temat paskalizacji usługowej skontaktuj się bezpośrednio z firmą HPP Services Poland


Dane kontaktowe:
 

HPP Services Poland Sp. z. o. o. Sp.k

Adres zakładu: Pałacowa 26, 05-816 Michałowce Wieś k. Warszawy

Tel.: 500 432 923

Email: jakub.bone@hpp-servicespoland.com

Osoba kontaktowa: Jakub Bone, Business Development Manager

www: https://hpp-servicespoland.com/

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe Opakowania

Autor: HPP Services Poland Sp. z. o. o. Sp.k

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.