Porozumienie Światowej Organizacji Handlu w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych - raport
Porozumienie Światowej Organizacji Handlu w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych (Porozumienie SPS) odwołuje się do tekstów opracowanych przez trzy organy ustalające normy jako normy odniesienia dla zdrowia roślin i zwierząt oraz bezpieczeństwa żywności w handlu międzynarodowym. Tymi trzema organami są Komisja Kodeksu Żywnościowego (Codex), Międzynarodowa Konwencja Ochrony Roślin (IPPC) i Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH). Organy te są znane zbiorczo jako trzy siostry.
Po wdrożeniu standardy ustalone przez trzy siostry pomagają zapewnić bezpieczeństwo żywności i jej jakość w krajach i w handlu oraz wolny od chorób, zdrowy i bezpieczny handel roślinami i produktami roślinnymi oraz zwierzętami i produktami zwierzęcymi. Każda z organizacji opracowała mechanizmy, za pomocą których może monitorować stosowanie i wpływ swoich standardów, aby identyfikować bariery utrudniające udział w procesach ustalania standardów i wdrażanie tych tekstów, które są tak fundamentalne dla zdrowia ludzi, zwierząt, roślin i planety.
Co zawiera raport?
Raport koncentruje się na znaczeniu wdrażania i monitorowania międzynarodowych standardów ustanowionych przez trzy organizacje: Codex Alimentarius Commission (Codex), International Plant Protection Convention (IPPC) i World Organisation for Animal Health (WOAH), nazywanych „trzema siostrami”. Oto najważniejsze informacje:
- Znaczenie standardów:
- Standardy zapewniają bezpieczeństwo handlu żywnością, zwierzętami i roślinami, chroniąc przed zagrożeniami zdrowotnymi i środowiskowymi.
- Przyczyniają się do harmonizacji handlu globalnego, ograniczając spory handlowe i zwiększając zaufanie między krajami.
- Monitoring i wdrażanie:
- Organizacje monitorują, które standardy są stosowane, jakie są przeszkody w ich wdrażaniu i jakie są ich skutki.
- Przykłady sukcesów obejmują redukcję poziomu toksyn w żywności w Brazylii czy eksport mango z Tajlandii do restrykcyjnych rynków.
- Wyzwania:
- Brak zasobów finansowych i ludzkich, niska świadomość standardów oraz bariery językowe i proceduralne utrudniają wdrażanie standardów w wielu krajach.
- Niska liczba odpowiedzi na ankiety monitorujące, co ogranicza pełne zrozumienie sytuacji.
- Inicjatywy wspierające:
- Narzędzia oceny zdolności krajowych, takie jak Phytosanitary Capacity Evaluation (IPPC) czy Performance of Veterinary Service Pathway (WOAH), pomagają krajom identyfikować i eliminować luki w implementacji.
- Organizacje współpracują w zakresie gromadzenia danych, opracowywania wspólnych strategii i poszukiwania funduszy.
- Rekomendacje i przyszłe działania:
- Kluczowe znaczenie ma aktywne zaangażowanie członków i zapewnienie trwałego finansowania na rozwój zdolności i zwiększenie wpływu standardów.
- Organizacje będą kontynuować współpracę i doskonalenie narzędzi monitorujących, aby lepiej wspierać państwa członkowskie.
Raport podkreśla, że monitoring standardów nie tylko pomaga w ich skuteczniejszym wdrażaniu, ale także przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa globalnego handlu, ochrony zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska.
Pobierz raport tutaj
Źródło: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1732567/
Przeczytaj także
-
30.01.2025
Ostrożnościowe etykietowanie alergenów (PAL): holenderski projekt regulacji
Holandia złożyła do KE powiadomienie o planowanym uchwaleniu Zasady Polityki dotyczącej Ostrzegawczego Etykietowania
-
28.01.2025
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
13.01.2025
Eksport żywności i napojów do Chin: wytyczne dotyczące rejestracji GACC/CIFER
Głównym celem tych wytycznych są poszczególne zakłady w UE, które produkują, przetwarzają lub przechowują produkty F&B eksportowane do Chin. Wytyczne nie są ukierunkowane na właściwe organy ds. bezpieczeństwa żywności w UE. Są one odpowiedzialne za nadzorowanie, przeglądanie i zatwierdzanie rejestracji zakładów F&B w ramach swojej jurysdykcji; robią to za pośrednictwem własnego konta CIFER, przyznanego przez GACC, chociaż funkcje znacznie różnią się od kont CIFER dostępnych dla poszczególnych zakładów.