Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Porozumienie Światowej Organizacji Handlu w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych - raport

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Porozumienie Światowej Organizacji Handlu w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych (Porozumienie SPS) odwołuje się do tekstów opracowanych przez trzy organy ustalające normy jako normy odniesienia dla zdrowia roślin i zwierząt oraz bezpieczeństwa żywności w handlu międzynarodowym. Tymi trzema organami są Komisja Kodeksu Żywnościowego (Codex), Międzynarodowa Konwencja Ochrony Roślin (IPPC) i Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH). Organy te są znane zbiorczo jako trzy siostry.

Po wdrożeniu standardy ustalone przez trzy siostry pomagają zapewnić bezpieczeństwo żywności i jej jakość w krajach i w handlu oraz wolny od chorób, zdrowy i bezpieczny handel roślinami i produktami roślinnymi oraz zwierzętami i produktami zwierzęcymi. Każda z organizacji opracowała mechanizmy, za pomocą których może monitorować stosowanie i wpływ swoich standardów, aby identyfikować bariery utrudniające udział w procesach ustalania standardów i wdrażanie tych tekstów, które są tak fundamentalne dla zdrowia ludzi, zwierząt, roślin i planety.

Co zawiera raport?

Raport koncentruje się na znaczeniu wdrażania i monitorowania międzynarodowych standardów ustanowionych przez trzy organizacje: Codex Alimentarius Commission (Codex), International Plant Protection Convention (IPPC) i World Organisation for Animal Health (WOAH), nazywanych „trzema siostrami”. Oto najważniejsze informacje:

  1. Znaczenie standardów:
    • Standardy zapewniają bezpieczeństwo handlu żywnością, zwierzętami i roślinami, chroniąc przed zagrożeniami zdrowotnymi i środowiskowymi.
    • Przyczyniają się do harmonizacji handlu globalnego, ograniczając spory handlowe i zwiększając zaufanie między krajami.
  2. Monitoring i wdrażanie:
    • Organizacje monitorują, które standardy są stosowane, jakie są przeszkody w ich wdrażaniu i jakie są ich skutki.
    • Przykłady sukcesów obejmują redukcję poziomu toksyn w żywności w Brazylii czy eksport mango z Tajlandii do restrykcyjnych rynków.
  3. Wyzwania:
    • Brak zasobów finansowych i ludzkich, niska świadomość standardów oraz bariery językowe i proceduralne utrudniają wdrażanie standardów w wielu krajach.
    • Niska liczba odpowiedzi na ankiety monitorujące, co ogranicza pełne zrozumienie sytuacji.
  4. Inicjatywy wspierające:
    • Narzędzia oceny zdolności krajowych, takie jak Phytosanitary Capacity Evaluation (IPPC) czy Performance of Veterinary Service Pathway (WOAH), pomagają krajom identyfikować i eliminować luki w implementacji.
    • Organizacje współpracują w zakresie gromadzenia danych, opracowywania wspólnych strategii i poszukiwania funduszy.
  5. Rekomendacje i przyszłe działania:
    • Kluczowe znaczenie ma aktywne zaangażowanie członków i zapewnienie trwałego finansowania na rozwój zdolności i zwiększenie wpływu standardów.
    • Organizacje będą kontynuować współpracę i doskonalenie narzędzi monitorujących, aby lepiej wspierać państwa członkowskie.

Raport podkreśla, że monitoring standardów nie tylko pomaga w ich skuteczniejszym wdrażaniu, ale także przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa globalnego handlu, ochrony zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska.

Pobierz raport tutaj

Źródło: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1732567/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.