Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przetwarzanie odpadów w praktyce – cenna wiedza dla producentów opakowań

Kategoria: Opakowania

W Polsce tylko ok. 40% masy odpadów trafiających do „żółtego pojemnika” poddawane jest recyklingowi materiałowemu. Stowarzyszenie Natureef stara się zwiększać ten odsetek pokazując producentom opakowań możliwości i ograniczenia zakładów przetwarzania odpadów. Bez tej wiedzy trudno im projektować opakowania, które realnie da się przetworzyć na tworzywa sztuczne.

Stowarzyszenie Natureef zorganizowało wizytę producentów opakowań w Łużyckim Centrum Recyklingu w Marszowie – nowoczesnym zakładzie przetwarzania odpadów komunalnych. Uczestnicy mogli z bliska zobaczyć, jak przebiega proces selekcji i sortowania odpadów, a także przekonać się, które opakowania nadają się do dalszego przetworzenia, a które zamienią się odpad i co najwyżej trafią do spalarni.

– W ekoprojektowaniu nie chodzi wyłącznie o estetykę opakowania. Kluczowe jest, czy łatwo je wyodrębnić ze strumienia odpadów i czy jest podatne na recykling materiałowy – podkreśla dr inż. Jacek Połomka, prezes zarządu Łużyckiego Centrum Recyklingu. – Weźmy popularne małe opakowania jednostkowe, np. soki czy desery dla dzieci. Ich rozmiar sprawia, że sortery fotooptyczne w zakładach nie są w stanie ich wychwycić. W efekcie nie trafiają do recyklingu.

Dr inż. Jacek Połomka zwraca uwagę, że brak świadomości w zakresie realnych możliwości zakładów przetwarzających odpady często prowadzi do nietrafionych decyzji projektowych. Przykładem jest plastikowy, biały kubek na jogurt owinięty kartonem z nadrukiem. W teorii koncepcja jest atrakcyjna, jednak w praktyce użytkownicy rzadko oddzielają papier od plastiku, co uniemożliwia efektywny recykling obu materiałów.

Współczesne opakowania są coraz bardziej zaawansowane technologicznie, co poprawia ich funkcjonalność, ale jednocześnie komplikuje recykling. Szczególnym wyzwaniem są laminaty z wieloma warstwami polimerów, np. polietylenową i polipropylenową oddzieloną barierą EPOH. Połączenie różnych tworzyw uniemożliwia odzysk surowca. Problem pojawia się nawet wtedy, gdy bariera występuje w przypadku użycia jednego polimeru – potrafi ona obniżyć jakość recyklatu.

– Choć unijne przepisy zakładają, że już od 2030 roku opakowania będą musiały nadawać się do przetworzenia, obecnie wiele z nich nie trafia lub nie nadaje się do recyklingu. W Polsce średnio tylko około 40% masy odpadów trafiających do „żółtego worka” jest przetwarzane w ten sposób - dominują wśród nich butelki PET, opakowania z polipropylenu i folia polietylenowa. Często mam wątpliwości czy producenci konsultują projekty opakowań pod kątem recyklingu. Warto, aby producenci i firmy odpadowe zaczęły ze sobą częściej rozmawiać – zaznacza dr inż. Jacek Połomka.

Pozytywne wrażenia z wizyty potwierdzili przedstawiciele firm opakowaniowych.

- Zrobiła na nas duże wrażenie – zarówno pod względem skali instalacji, jak i precyzji w procesie selekcji odpadów. Szczególnie imponujące było to, że z odpadów zmieszanych można skutecznie wyodrębnić tworzywa takie jak PET i PE, a przygotowanie recyklatu PE nie stanowi problemu – większym wyzwaniem okazuje się jego sprzedaż, m.in. ze względu na cenę i zapach. Spotkanie dostarczyło nam solidnej dawki wiedzy i inspiracji, która z pewnością wpłynie na nasze podejście do projektowanych opakowań - mówi Damian Jarzębowski, kierownik Działu Jakości i Ryzyka CDM Packaging.

Dyskusja o projektowaniu opakowań staje się szczególnie aktualna w kontekście nowych wymogów unijnych dotyczących planowanych poziomów recyklingu, a Stowarzyszenie Natureef już planuje kolejną, praktyczną wymianę doświadczeń z przetwórcami odpadów. 

- Zrzeszamy wiodących producentów opakowań i żywności w Polsce, którzy oczekują praktycznej wiedzy i wymiany doświadczeń. Wizyta w Łużyckim Centrum Recyklingu była doskonałym uzupełnieniem naszych szkoleń i webinariów o projektowaniu opakowań. W kolejnym kroku planujemy testowanie procesu przetwarzania opakowań. Producenci opakowań będą wysyłali próbne partie opakowań do Łużyckiego Centrum Recyklingu, które sprawdzi, jak się je sortuje i na ile są one podatne na dalsze przetworzenie. To cenna wiedza, która poszerzy horyzont spojrzenia na cały cykl życia opakowań, zaczynając od ich projektowania – podkreśla Jaśmina Solecka, prezes Stowarzyszenia Natureef.

****

Zdjęcie:

Wizyta producentów opakowań w Łużyckim Centrum Recyklingu w Marszowie

Fot. Dorota Ostrowska

Autor:Stowarzyszenie Natureef
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.