Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 02.06.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podczas spotkania informacyjnego dla mediów, które odbyło się 1 czerwca, dyrektor generalny WHO dr Tedros podkreślił, że pandemia COVID-19 doprowadziła do zakłóceń w świadczeniu usług w zakresie leczenia osób z chorobami niezakaźnymi w wielu krajach. Reakcja na COVID-19 musi uwzględniać potrzeby w zakresie opieki zdrowotnej ludzi żyjących z tymi chorobami.

WHO opublikowało nowe wytyczne operacyjne dotyczące utrzymania podstawowych usług zdrowotnych, które zawierają zalecenia dotyczące praktycznych działań, jakie państwa mogą podjąć na szczeblu krajowym, subregionalnym i lokalnym w celu reorganizacji i bezpiecznego utrzymania dostępu do wysokiej jakości, niezbędnej pomocy dla służby zdrowia w czasie pandemii.

Transport wyposażenia medycznego COVID-19 dla osób potrzebujących wymaga terminowego podejmowania decyzji oraz umiejętności rozwiązywania problemów. Biuro Regionalne ds. wschodniego regionu Morza Śródziemnego dokumentuje tydzień z życia eksperta od logistyki koordynującego masowe dostawy materiałów medycznych do Jemenu.

Wsparcie WHO dla krajów w zabezpieczaniu produktów medycznych do leczenia COVID-19 to podkreślone w "Subject in Focus" w linku pod artykułem.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 2 czerwca 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 2 czerwca 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 2 czerwca 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn