Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 20.05.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dyrektor regionalna WHO ds. obu Ameryk dr Carissa F. Etienne podkreśliła, że działania przeciw COVID-19 powinny dotyczyć ochrony słabszych grup społecznych, w tym kobiet, ludności znajdującej się w niekorzystnej sytuacji, ludności autochtonicznej i migrantów, i skupiać się na kwestiach zdrowotnych, społecznych i nierównościach gospodarczych.

WHO opublikowało nowy Formularz Sprawozdawczy dla "Podejrzanych przypadków wielosystemowego zespołu zapalnego (MIS) u dzieci i młodzieży związanego z COVID-19", przeznaczony do wykorzystania przez pracowników służby zdrowia publicznego do gromadzenia znormalizowanych danych klinicznych prezentujących nasilenie choroby i wyników.

Uganda oddała do użytku pierwsze laboratorium Port Health COVID-19 na głównej granicy Ugandy z Tanzanią w związku z potencjalnym przenoszeniem COVID-19 przez kierowców ciężarówek. Dwa urządzenia GeneXpert będą używane do testowania wszystkich kierowców ciężarówek przybywających do punktu granicznego Mutukula, a wyniki będą dostępne w ciągu 45 minut.

Lekarz z Kairu w Egipcie opisuje, w jaki sposób został zakażony i wyzdrowiał z COVID19, oraz podkreśla, że pracownicy służby zdrowia muszą wykonywać podstawowe czynności związane z przeciwdziałaniem zakażeniu, profilaktyką ze względu na ich interakcje z pacjentami.

Dowody z nauk społecznych mogą pomóc urzędnikom w opracowaniu i wdrożeniu prawa w sposób, który jest bardziej prawdopodobne, że zadziała ponieważ jest dostosowane do lokalnych potrzeb. W linku pod artykułem "Subject in Focus" opisano, w jaki sposób WHO wdraża agendę COVID-19 Research Roadmap w celu przełożenia jej na konkretne działania.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 20 maja 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do20 maja 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 20 maja 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn