Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 22.06.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wraz z rozpoczęciem sezonu grypowego na półkuli południowej WHO zaalarmowało kraje, by zachowały czujność i przygotowały się do nadchodzącego sezonu grypowego podczas pandemii COVID-19. WHO zaleca, aby państwa zoptymalizowały Globalny System Nadzoru i Reagowania na Zagrożenia Grypą (GISRS) w obu przypadkach – grypy i COVID-19. Wzywa się państwa do (i) utrzymania nadzoru nad grypą, (ii) przekazywania danych dotyczących nadzoru do WHO FluNet i FluID lub za pośrednictwem platform regionalnych, iii) wysyłania próbek wirusów do ośrodków współpracujących z WHO w ramach GISRS, oraz (iv) utrzymania programów szczepień przeciwko grypie zgodnie z wytycznymi WHO.

Zespół ekspertów ds. zdrowia publicznego został wysłany do Tadżykistanu w ramach globalnego alertu o wybuchu epidemii oraz sieci reagowania (GOARN). Zespół zapewni wsparcie w celu wzmocnienia nadzoru nad chorobami oraz testowania w laboratoriach w celu uzupełnienia bieżących prac zespołu reagowania COVID-19 w Tadżykistanie.

WHO i współpracujące agencje udzieliły wsparcia organom ds. zdrowia w Uzbekistanie, aby ocenić ich możliwości i potrzeby testów na COVID-19 oraz określić potencjalne zasoby w kraju w celu zwiększenia ich zdolności laboratoryjnych.

Pielęgniarz, który jest uchodźcą z Syrii, podzielił się swoim doświadczeniem odnośnie COVID-19 w Turcji. Jego codzienne działania w ramach zespołu to "aktywne zapobieganie rozprzestrzenianiu się choroby wśród społeczności, w ramach działań chroniących tym samym zdrowie setek ludzi".

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 22 czerwca 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 22 czerwca 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 22 czerwca 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn