Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa - 25.06.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przemawiając w dn. 24 czerwca na konferencji prasowej na temat COVID-19, dyrektor generalny WHO zwrócił uwagę na prace prowadzone przez WHO i ONZ, mające na celu zapewnienie globalnych dostaw tlenu niezbędnych do leczenia pacjentów oraz omówił trudne wybory, jakich wszystkie kraje muszą dokonywać zakazując organizowania dużych zgromadzeń.

Rząd Demokratycznej Republiki Konga ogłosił koniec dziesiątego, ogólnokrajowego wybuchu epidemii wirusa Ebola. Wiele z działań w zakresie zdrowia publicznego, dzięki którym udało się powstrzymać Ebolę pozostanie do stłumienia COVID-19. Pracownicy opieki zdrowotnej przeszkoleni w zakresie zarządzania klinicznego oraz profilaktyki i kontroli zakażeń, w ramach reakcji na Ebolę przesunięci zostali do walki z COVID-19.

Ponieważ przypadki COVID-19 w obu Amerykach pozostają na wysokim poziomie, dyrektor regionalna WHO ds. obu Ameryk, Dr Carissa F. Etienne ostrzegała, że „musimy być realistami patrząc w przyszłość - wszyscy musimy się dostosować do nowego sposobu życia i przedefiniowania naszego poczucia normalności. Chociaż cieszymy się, kiedy jeden kraj z powodzeniem spłaszcza swoją krzywą epidemii COVID-19, ryzyko ponownego pojawienia się choroby będzie dopóki krzywa nie zostanie spłaszczona regionalnie i globalnie”.

W "Subject in Focus" (w linku pod artykułem) omówiono aktualizację tymczasowych wytycznych dotyczących krytycznych działań w odpowiedzi na COVID-19.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 25 czerwca 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 25 czerwca 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 25 czerwca 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn