Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 7.08-13.08.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Opracowanie szczepionki przeciwko COVID-19 jest jednym z najpilniejszych wyzwań naszych czasów. WHO opublikowało dwa nowe dokumenty na temat szczepionki przeciwko COVID-19 - Vaccines Global Access Facility. Jeden z nich przedstawia w zarysie globalne zamówienia na szczepionki przeciwko COVID-19, a drugi koncentruje się na zagwarantowaniu przyspieszonego rozwoju i produkcji szczepionek.

Nadzór środowiskowy polegający na badaniu ścieków pod kątem obecności czynników chorobotwórczych ma długą historię stosowania w obszarze zdrowia publicznego. WHO opublikowało naukowe opracowanie na temat tego, w jaki sposób ta forma nadzoru jest wykorzystywana w kontekście trwającej pandemii COVID-19.

Europejskie Biuro Regionalne WHO powołało Paneuropejską Komisję ds. Zdrowia i Zrównoważonego Rozwoju. Komisja wyciągnie wnioski na temat tego, w jaki sposób systemy zdrowotne różnych krajów zareagowały na pandemię i wyda zalecenia dotyczące inwestycji oraz reform mających na celu poprawę odporności systemów opieki zdrowotnej i społecznej.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 13 sierpnia 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 13 sierpnia 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 13 sierpnia 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raportach WHO

Wybierz obszar: Koronawirus

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn