Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rosnące zapotrzebowanie na szybkie testy do badania alergenów w przemyśle spożywczym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wraz z rosnącą częstością występowania alergii i nietolerancji pokarmowych konsumenci domagają się większej przejrzystości i bezpieczeństwa w swoich wyborach żywieniowych. W rezultacie producenci żywności i organy regulacyjne uciekają się do bardziej rygorystycznych testów na obecność alergenów, aby chronić zdrowie publiczne. Wśród różnych dostępnych metod testowania, w przemyśle spożywczym dominują szybkie testy (LF) ze względu na ich szybkość, prostotę i dokładność w wykrywaniu alergenów.

Alergie pokarmowe dotykają miliony ludzi na całym świecie i objawiają się różnymi objawami, od łagodnego dyskomfortu po zagrażające życiu reakcje anafilaktyczne. Z tego powodu, zgodnie z przepisami, obecność alergenów musi być wyraźnie oznaczona na etykiecie produktu. Dokładne badanie alergenów jest niezbędne nie tylko dla zgodności z przepisami, ale także dla zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Jednakże niezamierzone skażenie krzyżowe pozostaje problemem w zakładach produkcyjnych, co sprawia, że częste testowanie alergenów jest istotnym krokiem w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności.

Szybkie testy przepływu bocznego preferowanym wyborem dla producentów żywności

Pomimo różnorodności dostępnych metod badawczych, obejmujących testy ELISA, PCR i spektrometrię mas, szybkie testy przepływu bocznego stają się preferowanym wyborem dla wielu producentów żywności. Ich przenośność i przyjazny dla użytkownika format w połączeniu z wysoką czułością i swoistością czynią je idealnym i opłacalnym rozwiązaniem do analizy alergenów. Od testowania surowców i monitorowania linii produkcyjnej po testowanie gotowego produktu, testy immunologiczne z przepływem bocznym zapewniają stałą jakość produktu.

ProGnosis Biotech oferuje nową serię testów z przepływem bocznym do ilościowego oznaczania substancji wywołujących alergie w produktach spożywczych, serię Allergen Free. Te 5-minutowe testy dają natychmiastowe i dokładne wyniki zarówno w laboratorium, jak i w terenie. Dzięki przenośnemu czytnikowi 3PR mini wyniki ilościowe są łatwo dostępne za pomocą małego tabletu lub laptopa.

Dzięki testom Allergen Free można łatwo monitorować szeroką gamę alergenów, takich jak: Soja, Gluten, Mleko, Migdały, Orzechy włoskie, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Jaja, Orzechy pekan, Pistacje, Orzechy nerkowca, Gorczyca i Orzechy brazylijskie.

Te szybkie i bardzo czułe testy charakteryzują się niskim LOD, wykrywają nawet niewielkie ilości alergenów, a jednocześnie są łatwe w użyciu i przechowywaniu w temperaturze 15-25oC. Ponadto, aby uniknąć fałszywie ujemnych wyników w przypadku zwiększonego stężenia alergenów, we wszystkich testach zastosowano Hook Line, co zapewnia ich dokładność.

Ponieważ wymagania konsumentów dotyczące monitorowania alergenów stale rosną, szybkie testy przepływu bocznego odegrają kluczową rolę w przyszłości testów alergenów pokarmowych. Dzięki licznym zaletom zapewniają skuteczność środków kontroli alergenów i minimalizację lub eliminację zanieczyszczeń krzyżowych.

ProGnosis Biotech oferuje kluczowe rozwiązania w zakresie kontroli alergenów, aby pomóc przemysłowi spożywczemu w spełnieniu wymogów prawnych z pewnością i utrzymaniu bezpieczeństwa produktów dla osób z alergiami pokarmowymi na całym świecie.

Podsumowanie

Seria Allergen Free firmy ProGnosis Biotech oferuje szybkie, przenośne, ilościowe i dokładne rozwiązanie do testowania alergenów przy użyciem szybkich testów z przepływem bocznym na stale rozwijającym się rynku w związku ze wzrostem alergii i nietolerancji na całym świecie.


 TEN ARTYKUŁ JEST CZĘSCIĄ OPRACOWANIA FOODFAKTY NAWIGATORKTÓRY DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM MERYTORYCZNYM WARSZTATÓW I FORUM WIEDZY MANAGERSKIEJ FOODFAKTY SCIENCE 4 BUSINESS -  ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE I BIOLOGICZNE ŻYWNOŚCI ORAZ INNE UZUPELNIAJĄCE ZAGADNIENIA (4-5 WRZEŚNIA 2024, ŁÓDŹ) 


 

Autor:ProGnosis Biotech
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.