Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella agona w mleku modyfikowanym – epidemia i związane z nią zalecenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Epidemia zachorowań, związana z obecnością szczepu Salmonella agona w mleku modyfikowanym, wybuchła w sierpniu 2017 roku. Najwięcej zachorowań, do tej pory 37 przypadków, wystąpiło u dzieci poniżej 1 roku życia we Francji.

Mleko modyfikowane, w którym zidentyfikowano obecność chorobotwórczego szczepu, było produkowane przez francuską firmę. Jak twierdzą EFSA i ECDC (Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób), po przeprowadzeniu szybkiej oceny ogniska choroby, wycofanie mleka modyfikowanego wytwarzanego przez to przedsiębiorstwo znacznie zmniejszy ryzyko zakażenia Salmonellą agona.

Przebieg epidemii

Pierwsze doniesienia o zachorowaniu wywołanym spożyciem mleka modyfikowanego, zawierającego bakterie Salmonella agona, pojawiły się w sierpniu 2017 roku we Francji. Do tej pory, w tym kraju odnotowano największą ilość zachorowań. Sekwencjonowanie genomu potwierdziło, iż przypadek zgłoszony w Hiszpanii jest również ściśle powiązany z wybuchem epidemii we Francji. Prawdopodobnie zachorowanie zgłoszone w Grecji ma także tą samą przyczynę. Ostatni przypadek zakażenia Salmonellą agona został zgłoszony 2 grudnia 2017 roku.

Zalecenia

EFSA i ECDC wydały oficjalne zalecenia, których wdrożenie ma pomóc zwalczyć epidemię zachorowań wywoływanych spożyciem Salmonelli agona. Zgodnie z ich treścią właściwe organy państw członkowskich mają nadal dzielić się informacjami, dotyczącymi dochodzeń epidemiologicznych, mikrobiologicznych i środowiskowych. Najważniejsze dane mają być również publikowane w postaci powiadomień w systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności
i paszach (RASFF) oraz w systemie wczesnego ostrzegania i reagowania (EWRS).

Aby zapobiec wystąpieniu zakażeń, związanych ze stosowaniem preparatów do początkowego żywienia niemowląt, państwa członkowskie, według EFSA i ECDC, powinny rozważyć udzielenie społeczeństwu następujących porad:

  • Nie należy wykorzystywać mleka modyfikowanego, które jest podejrzewane o wywołanie obecnej epidemii
  • Trzeba myć ręce za każdym razem, zarówno przed przygotowaniem butelki z mlekiem, jak również po nim
  • Nie należy przygotowywać mleka z wyprzedzeniem, a jeśli nie zostało ono spożyte w całości w ciągu 2 godzin po przygotowaniu, pozostałość powinna zostać wyrzucona

Źródło: 

EFSA: Le point sur le foyer épidémique de Salmonella Agona

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180117-0 

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.