Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella agona w mleku modyfikowanym – epidemia i związane z nią zalecenia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Epidemia zachorowań, związana z obecnością szczepu Salmonella agona w mleku modyfikowanym, wybuchła w sierpniu 2017 roku. Najwięcej zachorowań, do tej pory 37 przypadków, wystąpiło u dzieci poniżej 1 roku życia we Francji.

Mleko modyfikowane, w którym zidentyfikowano obecność chorobotwórczego szczepu, było produkowane przez francuską firmę. Jak twierdzą EFSA i ECDC (Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób), po przeprowadzeniu szybkiej oceny ogniska choroby, wycofanie mleka modyfikowanego wytwarzanego przez to przedsiębiorstwo znacznie zmniejszy ryzyko zakażenia Salmonellą agona.

Przebieg epidemii

Pierwsze doniesienia o zachorowaniu wywołanym spożyciem mleka modyfikowanego, zawierającego bakterie Salmonella agona, pojawiły się w sierpniu 2017 roku we Francji. Do tej pory, w tym kraju odnotowano największą ilość zachorowań. Sekwencjonowanie genomu potwierdziło, iż przypadek zgłoszony w Hiszpanii jest również ściśle powiązany z wybuchem epidemii we Francji. Prawdopodobnie zachorowanie zgłoszone w Grecji ma także tą samą przyczynę. Ostatni przypadek zakażenia Salmonellą agona został zgłoszony 2 grudnia 2017 roku.

Zalecenia

EFSA i ECDC wydały oficjalne zalecenia, których wdrożenie ma pomóc zwalczyć epidemię zachorowań wywoływanych spożyciem Salmonelli agona. Zgodnie z ich treścią właściwe organy państw członkowskich mają nadal dzielić się informacjami, dotyczącymi dochodzeń epidemiologicznych, mikrobiologicznych i środowiskowych. Najważniejsze dane mają być również publikowane w postaci powiadomień w systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności
i paszach (RASFF) oraz w systemie wczesnego ostrzegania i reagowania (EWRS).

Aby zapobiec wystąpieniu zakażeń, związanych ze stosowaniem preparatów do początkowego żywienia niemowląt, państwa członkowskie, według EFSA i ECDC, powinny rozważyć udzielenie społeczeństwu następujących porad:

  • Nie należy wykorzystywać mleka modyfikowanego, które jest podejrzewane o wywołanie obecnej epidemii
  • Trzeba myć ręce za każdym razem, zarówno przed przygotowaniem butelki z mlekiem, jak również po nim
  • Nie należy przygotowywać mleka z wyprzedzeniem, a jeśli nie zostało ono spożyte w całości w ciągu 2 godzin po przygotowaniu, pozostałość powinna zostać wyrzucona

Źródło: 

EFSA: Le point sur le foyer épidémique de Salmonella Agona

https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/180117-0 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.