Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella znaleziona w wołowinie z Polski - dodatkowe kontrole w Czechach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Salmonella w mięsie wołowym

W związku z wykryciem około 700 kg polskiego mięsa wołowego, zawierającego ślady bakterii Salmonella, władze Czech wymagać będą, aby cała wołowina przywożona z Polski była poddawana specjalnym inspekcjom począwszy od czwartku 21 lutego 2019.

Dochodzenie

Władze pracują obecnie nad ustaleniem, czy jakiekolwiek zainfekowane mięso zostało sprzedane konsumentom. Pięć partii przeznaczonych do konsumpcji krajowej wykryto w firmie Frost Logistics w środkowych Czechach. Szósta partia miała zostać wysłana na Słowację.

Objawy

Salmonella powoduje ostre zakażenie jelit. Objawy obejmują gorączkę, bóle mięśni i nudności.

Źródło: https://www.radio.cz/en/section/news/salmonella-found-in-imported-polish-beef-triggering-new-controls 

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.