Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Salmonella w mięsie wołowym
W związku z wykryciem około 700 kg polskiego mięsa wołowego, zawierającego ślady bakterii Salmonella, władze Czech wymagać będą, aby cała wołowina przywożona z Polski była poddawana specjalnym inspekcjom począwszy od czwartku 21 lutego 2019.
Dochodzenie
Władze pracują obecnie nad ustaleniem, czy jakiekolwiek zainfekowane mięso zostało sprzedane konsumentom. Pięć partii przeznaczonych do konsumpcji krajowej wykryto w firmie Frost Logistics w środkowych Czechach. Szósta partia miała zostać wysłana na Słowację.
Objawy
Salmonella powoduje ostre zakażenie jelit. Objawy obejmują gorączkę, bóle mięśni i nudności.
Przeczytaj także
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Do 16 sierpnia 2018 trwają prowadzone przez Komisję Europejską konsultacje w sprawie nowych regulacji związanych z detekcją Salmonelli w żywności. Projekt zmian dotyczy Rozporządzenia 2160/2003, które określa metody wykrywania i kontroli obecności Salmonelli...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...