Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spadek zbiorów pszenicy w UE w 2020 r.?

Kategoria: Biznes

Pogoda dyktuje warunki

Warunki pogodowe panujące jesienią i w miesiącach zimowych wzbudzają wiele obaw o tegoroczne zbiory zbóż w Europie. Regiony zachodnie i północne charakteryzują się nadmiernymi opadami deszczu. Z kolei w krajach Europy południowo-wschodniej oraz częściowo w Polsce, Czechach i Danii występuje duże ryzyko suszy. Powyższe miało i ma swoje przełożenie zarówno na zasiewy, jak i kondycję roślin.

Spadek powierzchni zasiewów pszenicy

W raporcie Strategie Grains z 16 stycznia br. firma Tallage prognozuje, że powierzchnia zasiewów pszenicy miękkiej w UE (obejmującej jeszcze 28 krajów) pod zbiory w 2020 r. wyniesie 23,2 mln ha, czyli będzie o 2,5% mniejsza niż rok wcześniej. Największy spadek, z powodu intensywnych opadów deszczu w czasie zasiewów ozimin, przewidywany jest we Francji (największym producencie tego zboża). Może on wynieść 7,4%, co daje powierzchnię sięgającą 4,61 mln ha. Z kolei według firmy Sigma Conseil areał zasiewów pszenicy ozimej w tym kraju zmniejszył się aż o 10% do 4,47 mln ha.

W Niemczech, drugim największym producencie pszenicy w UE, eksperci Tallage oceniają powierzchnię na 3,03 mln ha, co oznacza spadek o 2,5% wobec 2019 r. Niemniej, według niemieckiego biura statystycznego, areał zasiewów pszenicy ozimej wynosi około 2,84 mln ha i jest aż o 7,1% mniejszy od wielkości areału zasiewów pod zbiory w 2019 r.

Podobnie wygląda sytuacja w trzecim kraju pod względem wielkości unijnej produkcji pszenicy – Wielkiej Brytanii. Spadek powierzchni zasiewów szacowany jest na 8% w relacji rocznej (do 1,64 mln ha).

W pozostałych krajach (w tym w Polsce) powierzchnia ma być zbliżona do ubiegłorocznej. Niemniej, w Polsce, Danii i krajach bałtyckich ze względu na wysokie temperatury zimą, jest problem z hartowaniem ozimin.

Wstępne prognozy produkcji

Biorąc pod uwagę powyższe, wstępne prognozy wskazują, że produkcja pszenicy miękkiej w UE będzie o około 4-5% mniejsza wobec 2019 r. Przy czym w przypadku Polski eksperci Tallage spodziewają się wzrostu zbiorów o prawie 6% do 11,52 mln t.

Gdyby te przewidywania się sprawdziły, sytuacja na rynku pszenicy w nadchodzącym sezonie byłaby znacznie bardziej napięta niż w bieżącym. Zwłaszcza, że Tallage obniżyła w ostatnim raporcie wysokość zapasów na koniec obecnego sezonu. Szacuje je na 11,6 mln t, co byłoby najniższym poziomem od sezonu 2013/14, kiedy wyniosły 10,88 mln t. Niewątpliwie są to czynniki stanowiące wsparcie dla cen pszenicy, choć prognozy te mają bardzo wstępny charakter.

Globalnie, Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) prognozuje 1-proc. zwiększenie powierzchni pszenicy w sezonie 2020/21. Może ona wynieść około 220 mln ha.

Źródło: www.agronomist.pl

 

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.