Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zbiory najniższe od lat
Zbiory rzepaku w UE w 2019 r. wyniosły 16,65 mln t (za Komisja Europejska – DG AGRI). Oznacza to, że były najniższe od 13 lat. W porównaniu do 2018 r. obniżyły się o 17%, natomiast w odniesieniu do średniej z wcześniejszych 5 lat były niższe o 22%. Wśród krajów należących do czołówki największych producentów rzepaku najgłębszy spadek zbiorów odnotowano we Francji i Niemczech, odpowiadających łącznie za ponad 40% unijnej produkcji.
Najgłębszy spadek we Francji i w Niemczech
We Francji zebrano 3,44 mln t rzepaku, czyli aż o 31% mniej niż w 2018 r. i o 34% mniej w odniesieniu do średniej z wcześniejszych 5 lat. Z kolei w Niemczech produkcja wyniosła 2,85 mln t i była odpowiednio o 23% i 39% niższa. Jedynie w Polsce odnotowano większe zbiory rzepaku w relacji rocznej. Wyniosły one niecałe 2,3 mln t i zwiększyły się o 5% r/r. W stosunku do średniej 5-letniej były jednak o 10% niższe.
Zwiększony import surowca z krajów trzecich przyczyną deficytu na rynku UE
Głęboki deficyt na unijnym rynku rzepaku, rozumiany jako sytuacja, w której produkcja jest znacząco niższa od przewidywanej konsumpcji, jest przyczyną zwiększonego importu tego surowca z krajów trzecich. Według wstępnych danych Eurostatu, w okresie pierwszych 3 miesięcy bieżącego sezonu (VII-IX 2019) UE zaimportowała 1,78 mln t rzepaku, tj. o 62% więcej w stosunku do analogicznego okresu w poprzednim sezonie. Aż 78% stanowił surowiec z Ukrainy (1,38 mln t). Ocenia się, że ze względu na rekordowo wysokie zbiory na tym kraju, w bieżącym sezonie UE może zaimportować stąd łącznie ok. 2,6 mln t nasion. Prawdopodobnie jednak zakupy ukraińskiego rzepaku skończą się na przełomie grudnia i stycznia. Wówczas UE przestawi się w większym stopniu na kanadyjską i australijską canolę.
W okresie VII-IX 2019 r. najwięcej rzepaku z państw trzecich zakupiły Holandia (457 tys. t), Francja (blisko 345 tys. t) i Belgia (344 tys. t).
Drastyczny spadek eksportu rzepaku ze Wspólnoty
Eksport rzepaku ze Wspólnoty w analizowanym okresie był marginalny i wyniósł 8 tys. t, zatem obniżył się o 80% w stosunku do analogicznych miesięcy w sezonie poprzednim.
Ceny oleju palmowego determinują wzrost cen rzepaku
Na giełdzie MATIF ceny rzepaku pozostają w trendzie wzrostowym od marca 2019 r. 4 marca osiągnęły poziom 351,5 EUR/t (w kontrakcie najbliższym), natomiast 13 grudnia wyniosły już 400,0 EUR/t. Ostatnio czynnikiem wspierającym ceny rzepaku są podwyżki cen oleju palmowego na światowym rynku, będące reakcją uczestników rynku na spadek jego zapasów w Malezji oraz zapowiedzi Malezji i Indonezji dotyczące zwiększenia wykorzystania oleju palmowego do produkcji biodiesla w ww. krajach.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
W bieżącym sezonie 2019/20 światowe zbiory oleistych będą o ok. 3% niższe od rekordowo wysokich odnotowanych w sezonie 2018/19. Najprawdopodobniej wyniosą blisko 591 mln t wobec 607 mln t w sezonie wcześniejszym. Tym samym zostanie przerwany wzrostowy trend produkcji, obserwowany od sezonu 2015/16.
Światowe zbiory jęczmienia w sezonie 2019/20 prawdopodobnie osiągną rekordowy (bądź zbliżony do rekordowego) poziom 155 mln t. Unia Europejska pozostanie największym producentem tego zboża.
Według danych GUS, w pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wzrosła produkcja większości artykułów zbożowych. Największe zmiany odnotowano w odniesieniu do mąki żytniej. Jej produkcja w analizowanym okresie sięgnęła 150 tys. t, czyli...