Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mniejsze zbiory rzepaku w UE przyczyniły się do wzrostu importu tego surowca z krajów trzecich

Kategoria: Biznes

Zbiory najniższe od lat

Zbiory rzepaku w UE w 2019 r. wyniosły 16,65 mln t (za Komisja Europejska – DG AGRI). Oznacza to, że były najniższe od 13 lat. W porównaniu do 2018 r. obniżyły się o 17%, natomiast w odniesieniu do średniej z wcześniejszych 5 lat były niższe o 22%. Wśród krajów należących do czołówki największych producentów rzepaku najgłębszy spadek zbiorów odnotowano we Francji i Niemczech, odpowiadających łącznie za ponad 40% unijnej produkcji.

Najgłębszy spadek we Francji i w Niemczech

We Francji zebrano 3,44 mln t rzepaku, czyli aż o 31% mniej niż w 2018 r. i o 34% mniej w odniesieniu do średniej z wcześniejszych 5 lat. Z kolei w Niemczech produkcja wyniosła 2,85 mln t i była odpowiednio o 23% i 39% niższa. Jedynie w Polsce odnotowano większe zbiory rzepaku w relacji rocznej. Wyniosły one niecałe 2,3 mln t i zwiększyły się o 5% r/r. W stosunku do średniej 5-letniej były jednak o 10% niższe.

Zwiększony import surowca z krajów trzecich przyczyną deficytu na rynku UE

Głęboki deficyt na unijnym rynku rzepaku, rozumiany jako sytuacja, w której produkcja jest znacząco niższa od przewidywanej konsumpcji, jest przyczyną zwiększonego importu tego surowca z krajów trzecich. Według wstępnych danych Eurostatu, w okresie pierwszych 3 miesięcy bieżącego sezonu (VII-IX 2019) UE zaimportowała 1,78 mln t rzepaku, tj. o 62% więcej w stosunku do analogicznego okresu w poprzednim sezonie. Aż 78% stanowił surowiec z Ukrainy (1,38 mln t). Ocenia się, że ze względu na rekordowo wysokie zbiory na tym kraju, w bieżącym sezonie UE może zaimportować stąd łącznie ok. 2,6 mln t nasion. Prawdopodobnie jednak zakupy ukraińskiego rzepaku skończą się na przełomie grudnia i stycznia. Wówczas UE przestawi się w większym stopniu na kanadyjską i australijską canolę.

W okresie VII-IX 2019 r. najwięcej rzepaku z państw trzecich zakupiły Holandia (457 tys. t), Francja (blisko 345 tys. t) i Belgia (344 tys. t).

Drastyczny spadek eksportu rzepaku ze Wspólnoty

Eksport rzepaku ze Wspólnoty w analizowanym okresie był marginalny i wyniósł 8 tys. t, zatem obniżył się o 80% w stosunku do analogicznych miesięcy w sezonie poprzednim.

Ceny oleju palmowego determinują wzrost cen rzepaku

Na giełdzie MATIF ceny rzepaku pozostają w trendzie wzrostowym od marca 2019 r. 4 marca osiągnęły poziom 351,5 EUR/t (w kontrakcie najbliższym), natomiast 13 grudnia wyniosły już 400,0 EUR/t. Ostatnio czynnikiem wspierającym ceny rzepaku są podwyżki cen oleju palmowego na światowym rynku, będące reakcją uczestników rynku na spadek jego zapasów w Malezji oraz zapowiedzi Malezji i Indonezji dotyczące zwiększenia wykorzystania oleju palmowego do produkcji biodiesla w ww. krajach.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Anna Kitala
ekspert rynków rolnych
Rynek oleistych i cukru

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.