Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w listopadzie br. opublikowała raport „Food outlook”, w którym przedstawiła szacunki dotyczące m.in. światowego rynku roślin oleistych.
Nie będzie powtórki z ubiegłego sezonu
W bieżącym sezonie 2019/20 światowe zbiory oleistych będą o ok. 3% niższe od rekordowo wysokich odnotowanych w sezonie 2018/19. Najprawdopodobniej wyniosą blisko 591 mln t wobec 607 mln t w sezonie wcześniejszym. Tym samym zostanie przerwany wzrostowy trend produkcji, obserwowany od sezonu 2015/16.
Spadek zbiorów najważniejszych nasion oleistych
Według ekspertów FAO, spadek zbiorów soi i rzepaku będzie na tyle głęboki, że nie zostanie zrównoważony wzrostem produkcji innych oleistych. Mniejsza produkcja soi będzie z jednej strony konsekwencją zmniejszenia zasiewów w Stanach Zjednoczonych w warunkach niskiej opłacalności produkcji, natomiast z drugiej - niższych plonów, wynikających z niesprzyjających warunków pogodowych.
Przyczyny obniżenia produkcji rzepaku
Do spadku zbiorów rzepaku przyczyniła się niższa produkcja w Kanadzie, Australii i UE. Niepewność co do możliwości eksportu, ze względu na dyplomatyczny konflikt z Chinami, wpłynęła na ograniczenie zasiewów canoli w Kanadzie. Z kolei w UE i Australii, obniżenie produkcji rzepaku zostało spowodowane przedłużającą się suszą.
Produkcja oleju palmowego również wyhamuje
Ponadto, w bieżącym sezonie najprawdopodobniej wyhamuje wzrost światowej produkcji oleju palmowego. Ma to m.in. związek z coraz wolniejszym przyrostem powierzchni upraw.
Spożycie nasion i zużycie olejów sukcesywnie wzrasta
Mimo spadku produkcji, globalna konsumpcja nasion oleistych w bieżącym sezonie najprawdopodobniej zwiększy się. W poprzednim sezonie 2018/19 negatywnie na poziom zużycia śrut na świecie wpłynęło pojawienie się kolejnych ognisk ASF w Europie i Azji. W bieżącym sezonie konsumpcja śrut powinna zwiększyć się nieznacznie, o ok. 2%.
Wzrośnie również zużycie olejów, aczkolwiek w mniejszym stopniu niż przeciętnie w ostatnich latach, co będzie odzwierciedleniem ogólnoświatowych tendencji w gospodarce i umiarkowanego zapotrzebowania ze strony sektora biopaliw.
Eksporterzy śrut i olejów pozostaną w komfortowej sytuacji
Zużycie śrut i olejów najprawdopodobniej będzie większe od produkcji, w rezultacie czego zmniejszą się zapasy na koniec sezonu. Niemniej, sytuacja podażowo-popytowa w krajach należących do czołówki światowych eksporterów powinna pozostać dość komfortowa. W kolejnych miesiącach wpływ na ceny oleistych i produkty będące wynikiem ich przerobu będą miały m.in. warunki pogodowe w Ameryce Południowej i Południowo-Wschodniej Azji, rozwój sytuacji związanej z występowaniem ASF, polityki krajowe dotyczące sektora biopaliw oraz polityki handlowe.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Światowe zbiory jęczmienia w sezonie 2019/20 prawdopodobnie osiągną rekordowy (bądź zbliżony do rekordowego) poziom 155 mln t. Unia Europejska pozostanie największym producentem tego zboża.
Obawy o wielkość zbiorów pszenicy na półkuli południowej (Australia, Argentyna) przełożyły się na wzrost jej cen na światowych giełdach towarowych
Niskie temperatury oraz duża wilgotność przekładają się na opóźnienia w zbiorach kukurydzy w Polsce. Prawdopodobnie będą też miały negatywne przełożenie na wolumen zebranego ziarna.