Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FAO prognozuje spadek światowej produkcji oleistych w sezonie 2019/20

Kategoria: Biznes

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w listopadzie br. opublikowała raport „Food outlook”, w którym przedstawiła szacunki dotyczące m.in. światowego rynku roślin oleistych.

Nie będzie powtórki z ubiegłego sezonu

W bieżącym sezonie 2019/20 światowe zbiory oleistych będą o ok. 3% niższe od rekordowo wysokich odnotowanych w sezonie 2018/19. Najprawdopodobniej wyniosą blisko 591 mln t wobec 607 mln t w sezonie wcześniejszym. Tym samym zostanie przerwany wzrostowy trend produkcji, obserwowany od sezonu 2015/16.

Spadek zbiorów najważniejszych nasion oleistych

Według ekspertów FAO, spadek zbiorów soi i rzepaku będzie na tyle głęboki, że nie zostanie zrównoważony wzrostem produkcji innych oleistych. Mniejsza produkcja soi będzie z jednej strony konsekwencją zmniejszenia zasiewów w Stanach Zjednoczonych w warunkach niskiej opłacalności produkcji, natomiast z drugiej - niższych plonów, wynikających z niesprzyjających warunków pogodowych.

Przyczyny obniżenia produkcji rzepaku

Do spadku zbiorów rzepaku przyczyniła się niższa produkcja w Kanadzie, Australii i UE. Niepewność co do możliwości eksportu, ze względu na dyplomatyczny konflikt z Chinami, wpłynęła na ograniczenie zasiewów canoli w Kanadzie. Z kolei w UE i Australii, obniżenie produkcji rzepaku zostało spowodowane przedłużającą się suszą.

Produkcja oleju palmowego również wyhamuje

Ponadto, w bieżącym sezonie najprawdopodobniej wyhamuje wzrost światowej produkcji oleju palmowego. Ma to m.in. związek z coraz wolniejszym przyrostem powierzchni upraw.

Spożycie nasion i zużycie olejów sukcesywnie wzrasta

Mimo spadku produkcji, globalna konsumpcja nasion oleistych w bieżącym sezonie najprawdopodobniej zwiększy się. W poprzednim sezonie 2018/19 negatywnie na poziom zużycia śrut na świecie wpłynęło pojawienie się kolejnych ognisk ASF w Europie i Azji. W bieżącym sezonie konsumpcja śrut powinna zwiększyć się nieznacznie, o ok. 2%.

Wzrośnie również zużycie olejów, aczkolwiek w mniejszym stopniu niż przeciętnie w ostatnich latach, co będzie odzwierciedleniem ogólnoświatowych tendencji w gospodarce i umiarkowanego zapotrzebowania ze strony sektora biopaliw.

Eksporterzy śrut i olejów pozostaną w komfortowej sytuacji

Zużycie śrut i olejów najprawdopodobniej będzie większe od produkcji, w rezultacie czego zmniejszą się zapasy na koniec sezonu. Niemniej, sytuacja podażowo-popytowa w krajach należących do czołówki światowych eksporterów powinna pozostać dość komfortowa. W kolejnych miesiącach wpływ na ceny oleistych i produkty będące wynikiem ich przerobu będą miały m.in. warunki pogodowe w Ameryce Południowej i Południowo-Wschodniej Azji, rozwój sytuacji związanej z występowaniem ASF, polityki krajowe dotyczące sektora biopaliw oraz polityki handlowe.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.