Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mniej kukurydzy w Polsce

Kategoria: Biznes

Niskie temperatury oraz duża wilgotność przekładają się na opóźnienia w zbiorach kukurydzy w Polsce. Prawdopodobnie będą też miały negatywne przełożenie na wolumen zebranego ziarna. Z informacji GUS, przedstawionych w Przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2019 roku wynika, że krajowa produkcja kukurydzy ukształtuje się na poziomie około 3,7-3,9 mln t wobec 3,9 mln t w 2018 r. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie Grains, ocenia ją na 3,7 mln t wobec 4,1 mln t zebranych przed rokiem. Najbardziej optymistyczne są prognozy Sparksa, który wskazuje, że zbiory wyniosą około 4,0 mln t. Z drugiej strony szacunki tej firmy za 2018 r. znacznie odbiegają od zaprezentowanych przez GUS czy Tallage. Według Sparka w zeszłym roku produkcja wyniosła 4,6 mln t, czyli tegoroczna będzie aż o 0,6 mln t niższa.

…mniej też na świecie

W ostatnim miesiącu obniżono również prognozy globalnych zbiorów kukurydzy. W raporcie z 26 września br. Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) oceniła je na 1099 mln t, czyli na poziomie o 1 mln t niższym od szacunków z końca sierpnia br. i aż o 31 mln t niższym od wyniku osiągniętego w sezonie 2018/19. Korekty w dół dokonano dla UE oraz Tajlandii.

Sytuacja w UE

Przy czym w przypadku Unii Europejskiej sytuacja nie jest jednoznaczna. Komisja Europejska wskazuje na spadek produkcji w tym regionie o 2,5 mln t wobec 2018 r. do 66,7 mln t. Według analityków IGC zbiory wyniosą 66,4 mln t, czyli będą o 0,2 mln t mniejsze niż w 2018 r. Z kolei Tallage ocenia je na teoretycznie mniejszym poziomie - 63,8 mln t, ale taki wynik oznacza przyrost wobec 2018 r. o 2,1 mln t.

Sytuacja w Stanach Zjednoczonych

W Stanach Zjednoczonych, które są największym producentem kukurydzy na świecie, zbiory mają się obniżyć trzeci sezon z rzędu. Według IGC ukształtują się one na poziomie 341,5 mln t, tj. o 24,8 mln t niższym niż w ubiegłym roku, przede wszystkim ze względu na 7-proc. spadek plonów. Z tego prawie 14% (czyli 43,3 mln t) ma zostać wyeksportowane. Oznacza to, że Stany Zjednoczone wprawdzie pozostaną liderem sprzedaży zagranicznej kukurydzy, eksportując o prawie 30% więcej niż Argentyna, niemniej ich pozycja zaczyna słabnąć. W bieżącym sezonie ich udział w światowym eksporcie kukurydzy na wynieść 28% wobec 36% w sezonie poprzednim i 45% w sezonie 2016/17.

Prognozy konsumpcji

Agencje analityczne nie tylko obniżają prognozy zbiorów kukurydzy na świecie, ale także jej zużycia. Po sześciu sezonach systematycznych (i dużych) wzrostów wykorzystania tego ziarna, w bieżącym konsumpcja ma się obniżyć o 1 mln t do 1139 mln t. USDA wskazuje na jeszcze większy spadek, co jest związane przede wszystkim z sytuacją w Chinach (ASF).

Ceny

Pomimo zatem mniejszych zbiorów, sytuacja nie jest bardzo napięta, choć zapasy mają się obniżyć. Tym samym pojawia się sygnał na rynku do umocnienia cen. Na razie jednak nie jest on widoczny na rynku krajowym. Według informacji Sparks, na początku października kukurydza mokra skupowana była w granicach 360-410 zł/t. Dla porównania rok temu jej cena wynosiła przeciętnie w kraju 450-530 zł/t.

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.