Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Silny wzrost kosztów ogółem
Według danych Pont-Info, w I połowie 2019 r. przychody firm zajmujących się wytwarzaniem produktów przemiału zbóż, zatrudniających co najmniej 10 osób, zwiększyły się o 5,7% wobec analogicznego okresu przed rokiem do 3,46 mld zł, zaś w przeliczeniu na 1 przedsiębiorstwo aż o 23%. Niemniej, wzrost kosztów ogółem był jeszcze silniejszy i wyniósł ponad 10% w relacji rocznej do 3,42 mld zł, a w przeliczeniu na 1 firmę - 28%.
Wyższa dynamika zmian kosztów niż przychodów przełożyła się na mniejszą zyskowność przedsiębiorstw. Przeciętna stopa zysku brutto spadła z 4,69% w I połowie 2018 r. do 1,02% w I połowie 2019 r., zaś stopa zysku operacyjnego z 5,69% do 4,16%. Wartości te są znacznie niższe niż przeciętnie w latach 2015-2018.
Większe koszty wynikały przede wszystkim z relatywnie wysokich cen surowca. Według danych MRiRW w I półroczu 2019 r. ceny zbóż konsumpcyjnych były od 20 do 24% wyższe niż w analogicznym okresie 2018 r. Ale nie był to jedyny składnik kosztowy, który miał wpływ na wyniki finansowe młynów. Koszty wynagrodzeń, które mają około 9-proc. udział w kosztach operacyjnych, wzrosły o prawie 10% w relacji rocznej, zaś koszty energii o 14% (ale ich udział w kosztach operacyjnych to niespełna 2%).
Niższy wolumen przemiału ziarna
Po stronie przychodowej, wyższe niż przed rokiem były ceny zbytu mąki, niemniej wolumen przemiału ziarna obniżył się. Według GUS, w I połowie 2019 r. do skupu trafiło o ponad 20% mniej pszenicy niż przed rokiem (łącznie 1,8 mln t) oraz o 11% mniej żyta (łącznie 0,2 mln t). Ceny sprzedaży mąki piekarniczej pszennej, w zależności od typu, były zaś od 15 do 20% wyższe wobec I półrocza 2018 r.
Tegoroczne szacunki
W II połowie 2019 r. warunki rynkowe dla firm z branży prawdopodobnie będą już lepsze niż w II połowie 2018 r. Według szacunków francuskiej firmy analitycznej Tallage, produkcja pszenicy w Polsce w bieżącym roku jest o około 9% wyższa wobec 2018 r., zaś udział pszenicy o parametrach konsumpcyjnych w całkowitych zbiorach tego zboża ma wynieść 60%, czyli tyle, ile w ubiegłym sezonie. Wobec powyższego, produkcja pszenicy konsumpcyjnej może sięgnąć 6,4 mln t wobec 5,9 mln t sezon wcześniej. Ceny pszenicy w skupie w lipcu i sierpniu br. były o ponad 6% niższe wobec analogicznego okresu przed rokiem, zaś żyta o około 1%. W połowie września skala spadku sięgnęła już 15%. Wiele wskazuje na to, że w całym sezonie 2019/20 ceny skupu będą niższe niż w sezonie poprzednim.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Podobnie jak w dwóch poprzednich latach, w I połowie br. eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż odznaczał się tendencją spadkową, silnie wzrosła zaś...
W Polsce szeroko dyskutuje się na temat wpływu suszy na zbiory płodów rolnych i tym samym na ceny żywności. Wiele wskazuje jednak na to, że w przypadku pszenicy...
Po siedmiu latach wzrostu, w pierwszym półroczu br. obniżyła się produkcja mąki pszennej. Utrzymały się natomiast wzrostowe tendencje w przypadku mąki żytniej i pieczywa świeżego.