Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mniejsza produkcja mąki, większa pieczywa

Kategoria: Biznes

Po siedmiu latach wzrostu, w pierwszym półroczu br. obniżyła się produkcja mąki pszennej. Utrzymały się natomiast wzrostowe tendencje w przypadku mąki żytniej i pieczywa świeżego.

Produkcja mąki pszennej

Ostatnie dane GUS wskazują, że w styczniu-czerwcu br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały 870 tys. t mąki pszennej, czyli o niespełna 1% mniej wobec analogicznego okresu 2018r. Jeszcze w pierwszych pięciu miesiącach (do maja br.) produkcja przewyższała zeszłoroczny poziom, dopiero końcówka półrocza przyniosła odwrócenie tych tendencji. W czerwcu br. duże młyny wytworzyły o 126 tys. t mąki pszennej, czyli o ponad 12% mniej wobec analogicznego miesiąca 2018 r.

Produkcja mąki żytniej

W czerwcu br. znacznie mniejsza (o około 17%) niż rok wcześniej była również produkcja mąki żytniej – wyniosła 14,7 tys. t. Niemniej, wolumen za całe półrocze wyniósł 99,3 tys. t i był o ponad 12% wyższy w relacji rocznej.  Popularność mąki żytniej w ostatnich latach stopniowo wzrasta. Pomiędzy 2010 r. a 2018 r. w zakładach zatrudniających powyżej 9 osób, jej produkcję zwiększono o 25% (do 253 tys. t). Dla porównania, produkcja mąki pszennej w tym okresie wzrosła o 10% (do 2457 tys. t). Mąka żytnia nadal pozostaje jednak artykułem dość niszowym – w ubiegłym roku jej produkcja stanowiła zaledwie 10% produkcji mąki pszennej, zaś w 2010 r. – 9%.

Produkcja pieczywa

O ile lata 2017-2018 przyniosły spadek produkcji pieczywa ogółem, o tyle w pierwszym półroczu br. notuje się już wzrosty (dane nie są jednak w pełni porównywalne, bowiem w przypadku pierwszej połowy br. dotyczą firm zatrudniających 50 osób i więcej, zaś dane roczne obejmują przedsiębiorstwa zatrudniające od 10 osób). W styczniu-czerwcu br. wyprodukowano 429 tys. t pieczywa świeżego, o prawie 2% więcej wobec analogicznego okresu przed rokiem. Podobnie jak w przypadku mąki, wzrosty dotyczą przede wszystkim pieczywa żytniego, którego produkcja sięgnęła 35 tys. t i była o ponad 8% wyższa w relacji rocznej. Z kolei pieczywa z mąki mieszanej (pszenno-żytniej) wytworzono o ponad 4% r/r mniej (łącznie 266 tys. t).

Produkcja kasz, grysików, makaronów

Spadki notuje się również w odniesieniu do kasz oraz grysików i to trzeci rok z rzędu. Produkcja najpopularniejszych z nich, jęczmiennych, w pierwszej połowie br. wyniosła 9,9 tys. t i była o prawie 16% niższa w relacji rocznej.

Utrzymuje się natomiast wzrostowa tendencja w produkcji makaronów. W styczniu-czerwcu br. produkcja wyniosła prawie 85 tys. t i była o ponad 7% wyższa w relacji rocznej.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.