Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost cen detalicznych wyrobów zbożowych w Polsce silniejszy niż przeciętnie w UE

Kategoria: Biznes

Sezon 2018/19 przyniósł silny wzrost cen skupu ziarna, co znalazło swoje przełożenie w cenach detalicznych przetworów zbożowych, tak w Polsce, jak i całej UE. W przypadku naszego kraju dynamika zmian była jednak silniejsza niż średnio we Wspólnocie.

Wyższa cena pszenicy spowodowana niskimi zbiorami

Na skutek niskich, ubiegłorocznych zbiorów zbóż,  w II połowie 2018 r. krajowe ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o ponad 18% wyższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej, zaś w I półroczu br. wyższe o 20%. Zboże to było istotnie droższe również w innych państwach UE – choć skala zmian była nieco mniejsza – od 11% do 20% r/r (dane Komisji Europejskiej), z wyjątkiem Szwecji, gdzie wzrost sięgnął 33% wobec 2018 r. 

Podwyżki cen produktów zbożowych w Polsce spowodowane ceną surowca oraz wzrostem pozostałych kosztów

Wyższe ceny surowca wpłynęły na podwyżki cen detalicznych praktycznie wszystkich kategorii produktów zbożowych – pieczywa, mąki, płatków śniadaniowych czy makaronów – przy czym najmocniej uwidoczniły się w przypadku pieczywa. Według danych Eurostatu w maju br. w Polsce pieczywo było średnio o 9,8% droższe wobec maja 2018 r. Silniejsze zmiany odnotowano jedynie w Bułgarii (+11,2%) oraz na Malcie (+14,9% w relacji rocznej). Przeciętnie we wszystkich krajach Unii ceny pieczywa były o 3,5% wyższe wobec maja 2018 r. Wydaje się zatem, że wzrosty w Polsce to nie tylko efekt drogich zbóż, ale też wzrostów pozostałych kosztów, w tym przede wszystkim wynagrodzeń (oraz problemów ze znalezieniem pracowników).

Wzrost cen mąki

Kolejną kategorią zbożową, charakteryzującą się wysoką dynamiką zmian cen detalicznych, jest mąka. W maju br. w Polsce była ona przeciętnie o 7,4% droższa w relacji rocznej. Niemniej, w tym przypadku aż w ośmiu krajach UE wzrosty były jeszcze silniejsze, czasami nawet dwucyfrowe (Bułgaria, Łotwa, Węgry, Malta, Portugalia, Słowacja, Finlandia i Szwecja). Ogółem, dla całej UE-28 wzrost cen mąki wyniósł 3,5% w relacji rocznej. 

Zmiany cen pizzy

Pizza na sklepowych półkach w Polsce była o 4,3% droższa wobec maja 2018 r. (w UE wzrost cen sięgnął zaledwie 0,6% w relacji rocznej, choć w Danii przekroczył 10%, zaś w kliku krajach produkt ten potaniał – np. w Niemczech, Słowenii czy Irlandii). 

Wzrost cen płatków śniadaniowych

Krajowe ceny detaliczne zbożowych płatków śniadaniowych były w maju br. średnio o 3,5% wyższe wobec analogicznego miesiąca przed rokiem (a w UE o 0,8%).

Najmniejsze podwyżki w przypadku makaronów

W najmniejszym stopniu podrożały makarony. W Polsce w maju br. ich ceny detaliczne były o 1,9% wyższe wobec maja 2018r., zaś przeciętnie w UE o 0,5%.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.