Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wraz z nastaniem lipca zakończył się statystyczny sezon 2018/19 na krajowym rynku zbóż. W przeciwieństwie do trzech poprzednich, charakteryzował się relatywnie wysokimi cenami ziarna. Przeciętne były one o około 20% wyższe niż w sezonie 2017/18.
Wahania cen
Dynamiczne podwyżki rozpoczęły się już w trakcie żniw. W rezultacie, o ile jeszcze w czerwcu ub. roku ceny zbóż były niższe niż rok wcześniej, to w okresie najintensywniejszego skupu (lipiec-wrzesień) były o kilkanaście procent wyższe w relacji rocznej. W przypadku jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego różnica sięgała nawet 20%. Wzrosty utrzymywały się do lutego br. Od tego czasu, pod wpływem informacji o nadchodzących zbiorach, przeważają lekkie spadkowe tendencje cen.
Ceny pszenicy
Ogółem, w całym sezonie 2018/19, średnia cena pszenicy konsumpcyjnej wyniosła 808 zł/t i była wyższa o 19% wobec notowań z sezonu poprzedniego oraz o 16% wobec średniej z ostatnich pięciu lat. Ostatnio więcej płacono w sezonie 2012/13, gdy przeciętne ceny ziarna sięgnęły 975 zł/t (zimą przekroczyły nawet 1050 zł/t). Jak wcześniej wspomniano, w drugim kwartale br. pszenica zaczęła tanieć. Pomiędzy początkiem marca z czerwcem br. ceny obniżyły się o prawie 9% i doszły do poziomu z okresu żniw (760 zł/t – notowania MRiRW). To o tyle ciekawe, że historycznie w tym czasie pszenica drożała o około 10%.
Ceny kukurydzy
Nieco mniejsze zmiany zaszły na rynku kukurydzy. W całym sezonie 2018/19 przeciętna cena ziarna suchego ukształtowała się na poziomie 722 zł/t, czyli o ponad 9% wyższym niż w sezonie 2017/18. W rezultacie kukurydza była przeciętnie o około 10% tańsza niż pszenica, podczas gdy w dwóch wcześniejszych sezonach różnica wynosiła zaledwie 2-3%.
Przewidywania na sezon 2019/20, bilans popytowo-podażowy
Wiele wskazuje na to, że we właśnie rozpoczętym sezonie 2019/20 ceny skupu będą niższe niż w minionym. Według wstępnych szacunków Komisji Europejskiej, produkcja zbóż ogółem w Polsce wyniesie ponad 30 mln t i będzie o około 12% wyższa niż rok wcześniej. Globalne zbiory ziarna są oceniane przez Międzynarodową Radę Zbożową (raport z 27 czerwca br.) na 2153 mln t, co oznacza wzrost o prawie 1% w relacji rocznej, przy czym produkcja pszenicy może być rekordowa - 769 mln t (+5% r/r). Większa podaż ziarna wywiera presję na obniżki cen na rynkach światowych, co przekłada się na rynek polski. Niemniej, naszym zdaniem, skala spadków będzie ograniczona. Ze względu na systematyczny wzrost zużycia zbóż, ich globalne zapasy na koniec sezonu 2018/19 zmniejszyły się o ponad 4%. W bieżącym sezonie po raz kolejny wykorzystanie ziarna przekroczy jego produkcję. Wskaźnik zapasy do zużycia wyniesie 26,9% wobec 28,5% w ubiegłym sezonie i około 30% w sezonach 2016/17 i 2017/18. Oznacza to, że pomimo wzrostu zbiorów, bilans popytowo-podażowy będzie bardziej napięty.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
W kończącym się sezonie 2018/19 światowa produkcja kukurydzy była zbliżona do rekordowego poziomu sprzed dwóch lat i według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), wyniosła 1 126 mln t. W nadchodzącym sezonie prognozy wskazują już na jej spadek.
Kończący się sezon 2018/19 charakteryzował się niską produkcją rzepaku, ale jednocześnie rekordowo wysokimi zbiorami soi. W efekcie w II połowie 2018 r. ceny rzepaku wprawdzie silnie wzrosły, niemniej w I kwartale br. zaczęły się stabilizować, a następnie spadać. Nadchodzące miesiące mogą przynieść sporo zmian w tym zakresie...
Wczesne prognozy analityków z francuskiej firmy Tallage wskazują na duże prawdopodobieństwo wzrostu zbiorów pszenicy w Polsce. Przy stabilizacji zużycia ziarna na poziomie z bieżącego sezonu, będzie to oznaczało zwiększenie możliwości eksportowych...