Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wysokie ceny zbóż w sezonie 2018/19, prawdopodobny spadek w sezonie 2019/20

Kategoria: Biznes

Wraz z nastaniem lipca zakończył się statystyczny sezon 2018/19 na krajowym rynku zbóż. W przeciwieństwie do trzech poprzednich, charakteryzował się relatywnie wysokimi cenami ziarna. Przeciętne były one o około 20% wyższe niż w sezonie 2017/18.

Wahania cen

Dynamiczne podwyżki rozpoczęły się już w trakcie żniw. W rezultacie, o ile jeszcze w czerwcu ub. roku ceny zbóż były niższe niż rok wcześniej, to w okresie najintensywniejszego skupu (lipiec-wrzesień)  były o kilkanaście procent wyższe w relacji rocznej. W przypadku jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego różnica sięgała nawet 20%. Wzrosty utrzymywały się do lutego br. Od tego czasu, pod wpływem informacji o nadchodzących zbiorach, przeważają lekkie spadkowe tendencje cen.

Ceny pszenicy

Ogółem, w całym sezonie 2018/19, średnia cena pszenicy konsumpcyjnej wyniosła 808 zł/t i była wyższa o 19% wobec notowań z sezonu poprzedniego oraz o 16% wobec średniej z ostatnich pięciu lat. Ostatnio więcej płacono w sezonie 2012/13, gdy przeciętne ceny ziarna sięgnęły 975 zł/t (zimą przekroczyły nawet 1050 zł/t). Jak wcześniej wspomniano, w drugim kwartale br. pszenica zaczęła tanieć. Pomiędzy początkiem marca z czerwcem br. ceny obniżyły się o prawie 9% i doszły do poziomu z okresu żniw (760 zł/t – notowania MRiRW). To o tyle ciekawe, że historycznie w tym czasie pszenica drożała o około 10%.

Ceny kukurydzy

Nieco mniejsze zmiany zaszły na rynku kukurydzy. W całym sezonie 2018/19 przeciętna cena ziarna suchego ukształtowała się na poziomie 722 zł/t, czyli o ponad 9% wyższym niż w sezonie 2017/18. W rezultacie kukurydza była przeciętnie o około 10% tańsza niż pszenica, podczas gdy w dwóch wcześniejszych sezonach różnica wynosiła zaledwie 2-3%.

Przewidywania na sezon 2019/20, bilans popytowo-podażowy

Wiele wskazuje na to, że we właśnie rozpoczętym sezonie 2019/20 ceny skupu będą niższe niż w minionym. Według wstępnych szacunków Komisji Europejskiej, produkcja zbóż ogółem w Polsce wyniesie ponad 30 mln t i będzie o około 12% wyższa niż rok wcześniej. Globalne zbiory ziarna są oceniane przez Międzynarodową Radę Zbożową (raport z 27 czerwca br.) na 2153 mln t, co oznacza wzrost o prawie 1% w relacji rocznej, przy czym produkcja pszenicy może być rekordowa - 769 mln t (+5% r/r). Większa podaż ziarna wywiera presję na obniżki cen na rynkach światowych, co przekłada się na rynek polski. Niemniej, naszym zdaniem, skala spadków będzie ograniczona. Ze względu na systematyczny wzrost zużycia zbóż, ich globalne zapasy na koniec sezonu 2018/19 zmniejszyły się o ponad 4%. W bieżącym sezonie po raz kolejny wykorzystanie ziarna przekroczy jego produkcję. Wskaźnik zapasy do zużycia wyniesie 26,9% wobec 28,5% w ubiegłym sezonie i około 30% w sezonach 2016/17 i 2017/18. Oznacza to, że pomimo wzrostu zbiorów, bilans popytowo-podażowy będzie bardziej napięty.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 28.06.2019

    Spadek światowych zbiorów kukurydzy wywiera presję na ceny

    W kończącym się sezonie 2018/19 światowa produkcja kukurydzy była zbliżona do rekordowego poziomu sprzed dwóch lat i według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), wyniosła 1 126 mln t. W nadchodzącym sezonie prognozy wskazują już na jej spadek.

    Czytaj więcej
  • 14.06.2019

    Duża niepewność na rynku rzepaku

    Kończący się sezon 2018/19 charakteryzował się niską produkcją rzepaku, ale jednocześnie rekordowo wysokimi zbiorami soi. W efekcie w II połowie 2018 r. ceny rzepaku wprawdzie silnie wzrosły, niemniej w I kwartale br. zaczęły się stabilizować, a następnie spadać.  Nadchodzące miesiące mogą przynieść sporo zmian w tym zakresie...

    Czytaj więcej
  • 31.05.2019

    Prognozy zbiorów pszenicy w Polsce w 2019 r.

    Wczesne prognozy analityków z francuskiej firmy Tallage wskazują na duże prawdopodobieństwo wzrostu zbiorów pszenicy w Polsce. Przy stabilizacji zużycia ziarna na poziomie z bieżącego sezonu, będzie to oznaczało zwiększenie możliwości eksportowych...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.