Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Duża niepewność na rynku rzepaku

Kategoria: Biznes

Niska produkcja rzepaku w sezonie 2018/19

Kończący się sezon 2018/19 charakteryzował się niską produkcją rzepaku, ale jednocześnie rekordowo wysokimi zbiorami soi. W efekcie w II połowie 2018 r. ceny rzepaku wprawdzie silnie wzrosły, niemniej w I kwartale br. zaczęły się stabilizować, a następnie spadać.  Nadchodzące miesiące mogą przynieść sporo zmian w tym zakresie.

Przewidywany spadek globalnej produkcji rzepaku

W opublikowanym 30 maja br. raporcie Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) przewiduje, że w nowym sezonie 2019/20 globalna produkcja rzepaku obniży się o prawie 1% względem sezonu 2018/19 i wyniesie 69,7 mln t. Jeszcze w kwietniu wszystkie agencje analityczne wskazywały na niewielki wzrost światowych zbiorów.

Prognozy na nadchodzący sezon dla Polski, krajów UE i Kanady

W przypadku najważniejszego producenta, Unii Europejskiej, wstępnie zbiory prognozuje się na poziomie 17,9 mln t, czyli o ponad 9% niższym wobec 2018 r. i prawie 19% niższym wobec 2017 r. Jednocześnie jest to najmniejszy wolumen od 13 lat. W kwietniu IGC oceniała produkcję w UE na 19,7 mln t, ale dokonała korekty w dół w związku z przewidywanymi stratami jakie mogły nastąpić na skutek niewystarczających opadów deszczu. Największe obniżki, spowodowane również mniejszym areałem zasiewu, spodziewane są we Francji, Niemczech i Rumunii. W przypadku Polski, pomimo zmniejszenia powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku ogółem o około 5% do około 780 tys. ha (ostatnie szacunki GUS), według IGC zbiory mogą sięgnąć 2,6 mln t wobec 2,2 mln t zebranych w 2018 r. 

Prognozy obniżono również w przypadku Kanady, gdzie produkcja może ukształtować się na poziomie najniższym od 4 lat – 18,9 mln t wobec 19,8 mln t szacowanych jeszcze w kwietniu br.

Wymienione regiony w ostatnich trzech latach odpowiadały za prawie 60% światowej produkcji rzepaku, mając tym samym duże przełożenie na kształtowanie się cen. 

Przewidywany wzrost produkcji na Ukrainie

Z drugiej jednak strony  na Ukrainie, ze względu na znacznie większy areał zasiewów wobec ubiegłego roku oraz wyższe plonowanie, produkcja może wynieść 3,5 mln t wobec 2,7 mln t w 2018 r. i 1,7 mln t średnio we wcześniejszych pięciu latach. Ukraina nie jest wprawdzie dużym producentem rzepaku, jest jednak jego istotnym eksporterem – drugim po Kanadzie. W nadchodzącym sezonie może sprzedać na rynkach trzecich aż 3,5 mln t rzepaku.

Duże zapasy rzepaku w Kanadzie

Na cenach rzepaku mogą także ciążyć dość duże zapasy, szczególnie w Kanadzie, gdzie po zablokowaniu dwóm firmom możliwości eksportu do Chin, wzrosły one o 50%. 

Niepewna sytuacja

Widać zatem, że sytuacja na rynku rzepaku jest bardzo niepewna. Do kwestii produkcyjnych, dochodzą jeszcze aspekty popytowe - ASF w Chinach oraz napięte relacje pomiędzy tym krajem a Stanami Zjednoczonymi przekładają się na mniejszy import soi, co nie pozwala na większe odbicie jej cen. Tym samym wydaje się, że pomimo mniejszych zbiorów rzepaku w Unii, nie ma na razie dużej przestrzeni do wzrostów  cen.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.