Podwyżki na rynku przetworów zbożowych
Wzrost cen zbóż obserwowany od lipca 2018 r. do lutego br., ma swoje przełożenie zarówno na ceny zbytu artykułów zbożowych, jak i ceny detaliczne.
Wyższe ceny zbóż
Na skutek niższych zbiorów ziarna w Polsce i w ujęciu globalnym, w II połowie 2018 r. ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o ponad 18% wyższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej, zaś żyta o prawie 17%. W styczniu br. zboże nadal drożało, niemniej już w lutym odnotowano korektę cen, a następnie, w marcu, ich stabilizację. Ogółem, w I kwartale br. pszenicę skupowano średnio po 844 zł/t, czyli o 24% drożej niż w I kwartale 2018 r., zaś żyto po 722 zł/t, drożej o 25% w relacji rocznej. (choć pod koniec marca ceny pszenicy notowane przez MRiRW wynosiły już przeciętnie 820 zł/t).
Wyższe ceny mąki
Rosnące koszty surowca, ale też koszty pracy, przełożyły się na ceny mąki w zbycie, choć skala podwyżek była mniejsza niż w przypadku samego ziarna. W II połowie 2018 r. ceny zbytu mąki pszennej piekarniczej, sprzedawanej luzem, były (w zależności od jej rodzaju) od 7% do 15% wyższe niż rok wcześniej, zaś mąki pszennej kierowanej do sprzedaży w detalu wyższe od 6% (wrocławska) do 9% (torowa). W I kwartale br. w przypadku mąki pszennej piekarniczej sprzedawanej luzem różnice cen wobec analogicznego okresu rok wcześniej sięgały już 16-22%, zaś detalicznej – 15%. Nadal jednak były mniejsze niż w przypadku zbóż.
W tej sytuacji zaskakujące są niewielkie zmiany cen detalicznych. Dane GUS wskazują, że w II połowie 2018 r. mąka pszenna w sklepach była przeciętnie o jedynie 2% droższa niż w II połowie 2017 r. Większe podwyżki odnotowano dopiero w tym roku, niemniej i tak w styczniu i lutym ceny mąki były o zaledwie 5% wyższe niż w tym samym okresie 2018 r.
Wyższe ceny pieczywa
W większym stopniu zdrożało pieczywo. W II połowie 2018 r. ceny chleba pszenno-żytniego były przeciętnie w kraju o ponad 7% wyższe, zaś bułek pszennych o 8% wyższe niż rok wcześniej, zaś w styczniu-lutym br. wzrosty sięgały odpowiednio 12% i 13% w relacji rocznej. Warto dodać, że w przypadku pieczywa, duży wpływ na ceny mają też rosnące koszty wynagrodzeń. Ich udział w kosztach działalności operacyjnej branży piekarniczej wynosi około 22%. Dla porównania, dla przemysłu spożywczego jest to zaledwie 9%.
Najbliższe prognozy
Biorąc pod uwagę stopniową korektę cen skupu zbóż oraz prognozy zakładające wzrost zbiorów ziarna w nadchodzącym sezonie 2019/20, można spodziewać się, że presja ze strony surowca na zwyżki cen zbytu i cen detalicznych artykułów zbożowych będzie malała. Wyzwaniem w tym roku pozostaną jednak rosnące koszty wynagrodzeń.
Źródło: agronomist.pl

Przeczytaj także
-
12.04.2019
Lekki wzrost produkcji pasz przemysłowych w UE
Czytaj więcejW 2018 r. produkcja pasz przemysłowych w UE była nieznacznie wyższa niż rok wcześniej. W 2019 r. może się już jednak obniżyć. Według informacji Europejskiej Federacji Producentów Pasz (FEFAC) w 2018 r. produkcja pasz przemysłowych w UE (bez Grecji, Luksemburga i Malty) wyniosła 161,5 mln t, czyli o niespełna 1% więcej w relacji rocznej.
-
29.03.2019
Niski eksport pszenicy z UE
Czytaj więcejTempo unijnego eksportu pszenicy jest znacznie niższe niż przed rokiem, choć w ostatnich tygodniach zaczęło przyspieszać
-
15.03.2019
Presja na obniżki światowych cen pszenicy
Czytaj więcejOd drugiego tygodnia lutego br. utrzymują się lekkie spadkowe tendencje światowych cen pszenicy. Przyczyniają się to tego kolejne prognozy zbiorów zbóż wskazujące, że w nadchodzącym sezonie podaż ziarna będzie wyższa niż w bieżącym.




