Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podwyżki na rynku przetworów zbożowych

Kategoria: Biznes

Wzrost cen zbóż obserwowany od lipca 2018 r. do lutego br., ma swoje przełożenie zarówno na ceny zbytu artykułów zbożowych, jak i ceny detaliczne.

Wyższe ceny zbóż

Na skutek niższych zbiorów ziarna w Polsce i w ujęciu globalnym, w II połowie 2018 r. ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o ponad 18% wyższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej, zaś żyta o prawie 17%. W styczniu br. zboże nadal drożało, niemniej już w lutym odnotowano korektę cen, a następnie, w marcu, ich stabilizację. Ogółem, w I kwartale br. pszenicę skupowano średnio po 844 zł/t, czyli o 24% drożej niż w I kwartale 2018 r., zaś żyto po 722 zł/t, drożej o 25% w relacji rocznej. (choć pod koniec marca ceny pszenicy notowane przez MRiRW wynosiły już przeciętnie 820 zł/t).

Wyższe ceny mąki

Rosnące koszty surowca, ale też koszty pracy, przełożyły się na ceny mąki w zbycie, choć skala podwyżek była mniejsza niż w przypadku samego ziarna. W II połowie 2018 r. ceny zbytu mąki pszennej piekarniczej, sprzedawanej luzem, były (w zależności od jej rodzaju) od 7% do 15% wyższe niż rok wcześniej, zaś mąki pszennej kierowanej do sprzedaży w detalu wyższe od 6% (wrocławska) do 9% (torowa). W I kwartale br. w przypadku mąki pszennej piekarniczej sprzedawanej luzem różnice cen wobec analogicznego okresu rok wcześniej sięgały już 16-22%, zaś detalicznej – 15%. Nadal jednak były mniejsze niż w przypadku zbóż.

W tej sytuacji zaskakujące są niewielkie zmiany cen detalicznych. Dane GUS wskazują, że w II połowie 2018 r.  mąka pszenna w sklepach była przeciętnie o jedynie 2% droższa niż w II połowie 2017 r. Większe podwyżki odnotowano dopiero w tym roku, niemniej i tak w styczniu i lutym ceny mąki były o zaledwie 5% wyższe niż w tym samym okresie 2018 r.

Wyższe ceny pieczywa

W większym stopniu zdrożało pieczywo. W II połowie 2018 r. ceny chleba pszenno-żytniego były przeciętnie w kraju o ponad 7% wyższe, zaś bułek pszennych o 8% wyższe niż rok wcześniej, zaś w styczniu-lutym br. wzrosty sięgały odpowiednio 12% i 13% w relacji rocznej. Warto dodać, że w przypadku pieczywa, duży wpływ na ceny mają też rosnące koszty wynagrodzeń. Ich udział w kosztach działalności operacyjnej branży piekarniczej wynosi około 22%. Dla porównania, dla przemysłu spożywczego jest to zaledwie 9%.

Najbliższe prognozy

Biorąc pod uwagę stopniową korektę cen skupu zbóż oraz prognozy zakładające wzrost zbiorów ziarna w nadchodzącym sezonie 2019/20, można spodziewać się, że presja ze strony surowca na zwyżki cen zbytu i cen detalicznych artykułów zbożowych będzie malała. Wyzwaniem w tym roku pozostaną jednak rosnące koszty wynagrodzeń.

 Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.