Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niski eksport pszenicy z UE

Kategoria: Biznes

Tempo unijnego eksportu pszenicy jest znacznie niższe niż przed rokiem, choć w ostatnich tygodniach zaczęło przyspieszać.

W bieżącym sezonie sprzedaż pszenicy z UE na rynki trzecie jest istotnie niższa niż rok wcześniej. Jest to przede wszystkim rezultatem utrzymującej się silnej przewagi konkurencyjnej Rosji, choć mniejsze zbiory ziarna w UE też nie pozostają bez wpływu na wyniki handlowe. Według firmy Tallage, unijna produkcja pszenicy miękkiej w 2018 r. wyniosła  127,0 mln t i była najniższa od sezonu 2012/13. Niemniej, relatywnie wysokie zapasy na koniec sezonu 2017/18 sprawiły, że pojawiła się przestrzeń do zwiększenia eksportu. Ten jednak nadal jest niewielki. Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych 37 tygodniach bieżącego sezonu (od 1.07.2018 r. do 10.03.2019 r.) wyniósł 12,5 mln t, co oznacza, że był o 11% niższy niż w analogicznym okresie sezonu poprzedniego.

Najwięksi unijni eksporterzy

Największym unijnym eksporterem pszenicy tradycyjnie jest Francja, która w analizowanym czasie do krajów pozaunijnych wysłała 5,8 mln t ziarna, czyli 47% całości eksportu z UE. Jest to jednocześnie o 17% więcej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu, z wielkością 2,7 mln t (nieznacznie niższą niż w analogicznym okresie przed rokiem), uplasowała się Rumunia. Na trzeciej pozycji utrzymały się Niemcy, mimo że eksport pszenicy w tym przypadku spadł o 33% do 1,2 mln t. Te trzy kraje łącznie odpowiadają za ponad 77% unijnego eksportu pszenicy. Polska, z wysyłkami na poziomie 0,9 mln t, znalazła się na piątym miejscu – co oznacza awans z zeszłorocznego siódmego.

Odbiorcy unijnej pszenicy

Jeżeli chodzi o odbiorców unijnej pszenicy, to podobnie jak przed rokiem, najważniejszym była Algieria, która w pierwszych 37 tygodniach bieżącego sezonu zakupiła z UE 3,8 mln t ziarna. Oznacza to wzrost o prawie 25% w relacji rocznej. Na drugim miejscu znalazła się Arabia Saudyjska z importem sięgającym 1,8 mln t (o 21% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem). Trzecia pozycja to Egipt, z zakupami wynoszącymi 0,9 mln t (spadek o prawie 10% w relacji rocznej). Łącznie do krajów tych trafiło ponad 51% eksportu pszenicy miękkiej z UE-28. 

Potencjał do poprawy wyników

Jak wcześniej wspomniano, w ostatnich tygodniach nastąpiło lekkie ożywienie w sprzedaży zagranicznej pszenicy z UE. Biorąc pod uwagę powoli wyczerpujące się możliwości eksportu ze strony Rosji - według traderów, na koniec lutego br., Rosja miała nadwyżkę 4-5 mln t pszenicy do wyeksportowania – jest potencjał do poprawy wyników handlowych. W swoim ostatnim raporcie Strategie Grains z 14.03 firma Tallage podniosła prognozy eksportu pszenicy z UE o 0,6 mln t do 19,3 mln t.

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 15.03.2019

    Presja na obniżki światowych cen pszenicy

    Od drugiego tygodnia lutego br. utrzymują się lekkie spadkowe tendencje światowych cen pszenicy. Przyczyniają się to tego kolejne prognozy zbiorów zbóż wskazujące, że w nadchodzącym sezonie podaż ziarna będzie wyższa niż w bieżącym.

    Czytaj więcej
  • 21.02.2019

    Sekwencjonowanie genomu pszenicy zakończone

    Międzynarodowe Konsorcjum Sekwencjonowania Genomu Pszenicy (IWGSC) opublikowało szczegółowy opis genomu pszenicy, najpowszechniej uprawianego zboża na świecie. Praca naukowców otwiera drogę do opracowywania coraz doskonalszych odmian tej rośliny, które będą mogły lepiej adaptować się do zmian klimatu, dawać obfitsze plony, zapewniać wyższą wartość odżywczą i być bardziej przyjazne środowisku.

    Czytaj więcej
  • 23.02.2018

    Niewielki eksport pszenicy z Polski

    W ubiegłym roku eksport pszenicy z Polski był istotnie niższy niż rok wcześniej i wyniósł 2,8 mln t. Większość sprzedaży trafiła do Niemiec, krajów afrykańskich i na Półwysep Arabski...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.