Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Szansa na nowe, lepsze odmiany
Międzynarodowe Konsorcjum Sekwencjonowania Genomu Pszenicy (IWGSC) opublikowało szczegółowy opis genomu pszenicy, najpowszechniej uprawianego zboża na świecie. Praca naukowców otwiera drogę do opracowywania coraz doskonalszych odmian tej rośliny, które będą mogły lepiej adaptować się do zmian klimatu, dawać obfitsze plony, zapewniać wyższą wartość odżywczą i być bardziej przyjazne środowisku.
Podstawa wyżywienia świata
Wyniki 13-letniego projektu zaprezentowano w artykule podpisanym przez ponad 200 ekspertów z ponad 73 instytucji naukowych w 20 państwach. Przedstawia on informacje dotyczące genomu pszenicy chlebowej. Sekwencja DNA zawartego w 21 chromosomach Triticum aestivum L. jest najdokładniejszym opublikowanym dotychczas opisem genów tej rośliny. Pszenica to zboże kluczowe dla światowej gospodarki żywnościowej i niezbędny element wyżywienia globalnej populacji. Stanowi podstawę diety ponad 1/3 ludzi na świecie i odpowiada za blisko 20% spożywanych przez nich kalorii i białka – więcej niż jakikolwiek inny pojedynczy rodzaj żywności. Pszenica jest również istotnym źródłem witamin i minerałów.
Konieczny wzrost wydajności
Według FAO w celu zaspokojenia popytu przyszłej populacji świata, szacowanej na 9,6 miliarda ludzi w 2050 r., wydajność produkcji pszenicy musi wzrastać o 1,6% rocznie. Aby zachować przy tym niezbędną bioróżnorodność oraz odpowiednią wielkość zasobów wodnych i składników odżywczych, konieczne jest, by większość tego wzrostu wynikała z udoskonalania technik rolniczych na już zagospodarowanych terenach. Dzięki poznaniu pełnej sekwencji genomu pszenicy hodowcy zyskają nowe narzędzia, które pozwolą im stawić czoła nadchodzącym wyzwaniom. Będą oni mogli szybciej identyfikować geny i czynniki biochemiczne wpływające na istotne z punktu widzenia agronomicznego cechy zboża, takie jak wielkość zbiorów, jakość ziarna, odporność na pleśnie czy inne stresory środowiskowe. Pozwoli to na produkcję coraz doskonalszych odmian pszenicy.
„Pięknie skomponowana maszyneria”
„Sekwencja genomu pszenicy pozwala nam na wgląd w sterujące funkcjonowaniem tej rośliny mechanizmy”, mówi Rudi Appels z Uniwersytetu w Melbourne w Australii, jeden z autorów publikacji. „To, co możemy dzięki temu ujrzeć we wnętrzu jej komórek, jest pięknie skomponowaną maszynerią, pozwalającą na adaptację do zmiennego środowiska poprzez odpowiednią selekcję, przy jednoczesnym zachowaniu podstawowych cech strukturalnych, niezbędnych do przetrwania w zróżnicowanych warunkach klimatycznych”. Dostępność danych o genomie pszenicy niewątpliwie przyczyni się w ciągu najbliższych dekad do opracowania doskonalszych jej odmian, podobnie jak miało to miejsce w przypadku kukurydzy i ryżu, kiedy udało się zakończyć sekwencjonowanie genomów tych zbóż.
Źródła:
Przeczytaj także
Firma Alltech 37+ poddała badaniom laboratoryjnym próbki kukurydzy zebrane z różnych regionów Stanów Zjednoczonych w 2018 r. Analizy wykazały wysoki poziom mykotoksyn, szczególnie womitoksyny (DON), zearalenonu, kwasu fusarynowego, fumonizyn oraz toksyny HT-2...
Nowe badanie wskazuje, że duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3 z oleju rybiego znacząco obniżają ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych wśród osób, u których występowały choroby serca lub cukrzyca typu II. Możliwe, że już niedługo kardiolodzy otrzymają do dyspozycji nowe narzędzie pozwalające zapobiegać...
Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzili, że opryskiwanie i zanurzanie tusz wieprzowych w kwasach mlekowym oraz octowym nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, ale jedynie kwas mlekowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu patogenów niż czyszczenie tusz wieprzowych wodą...