Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sekwencjonowanie genomu pszenicy zakończone

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Szansa na nowe, lepsze odmiany

Międzynarodowe Konsorcjum Sekwencjonowania Genomu Pszenicy (IWGSC) opublikowało szczegółowy opis genomu pszenicy, najpowszechniej uprawianego zboża na świecie. Praca naukowców otwiera drogę do opracowywania coraz doskonalszych odmian tej rośliny, które będą mogły lepiej adaptować się do zmian klimatu, dawać obfitsze plony, zapewniać wyższą wartość odżywczą i być bardziej przyjazne środowisku.

Podstawa wyżywienia świata

Wyniki 13-letniego projektu zaprezentowano w artykule podpisanym przez ponad 200 ekspertów z ponad 73 instytucji naukowych w 20 państwach. Przedstawia on informacje dotyczące genomu pszenicy chlebowej. Sekwencja DNA zawartego w 21 chromosomach Triticum aestivum L. jest najdokładniejszym opublikowanym dotychczas opisem genów tej rośliny. Pszenica to zboże kluczowe dla światowej gospodarki żywnościowej i niezbędny element wyżywienia globalnej populacji. Stanowi podstawę diety ponad 1/3 ludzi na świecie i odpowiada za blisko 20% spożywanych przez nich kalorii i białka – więcej niż jakikolwiek inny pojedynczy rodzaj żywności. Pszenica jest również istotnym źródłem witamin i minerałów.

Konieczny wzrost wydajności

Według FAO w celu zaspokojenia popytu przyszłej populacji świata, szacowanej na 9,6 miliarda ludzi w 2050 r., wydajność produkcji pszenicy musi wzrastać o 1,6% rocznie. Aby zachować przy tym niezbędną bioróżnorodność oraz odpowiednią wielkość zasobów wodnych i składników odżywczych, konieczne jest, by większość tego wzrostu wynikała z udoskonalania technik rolniczych na już zagospodarowanych terenach. Dzięki poznaniu pełnej sekwencji genomu pszenicy hodowcy zyskają nowe narzędzia, które pozwolą im stawić czoła nadchodzącym wyzwaniom. Będą oni mogli szybciej identyfikować geny i czynniki biochemiczne wpływające na istotne z punktu widzenia agronomicznego cechy zboża, takie jak wielkość zbiorów, jakość ziarna, odporność na pleśnie czy inne stresory środowiskowe. Pozwoli to na produkcję coraz doskonalszych odmian pszenicy.

„Pięknie skomponowana maszyneria”

„Sekwencja genomu pszenicy pozwala nam na wgląd w sterujące funkcjonowaniem tej rośliny mechanizmy”, mówi Rudi Appels z Uniwersytetu w Melbourne w Australii, jeden z autorów publikacji. „To, co możemy dzięki temu ujrzeć we wnętrzu jej komórek, jest pięknie skomponowaną maszynerią, pozwalającą na adaptację do zmiennego środowiska poprzez odpowiednią selekcję, przy jednoczesnym zachowaniu podstawowych cech strukturalnych, niezbędnych do przetrwania w zróżnicowanych warunkach klimatycznych”. Dostępność danych o genomie pszenicy niewątpliwie przyczyni się w ciągu najbliższych dekad do opracowania doskonalszych jej odmian, podobnie jak miało to miejsce w przypadku kukurydzy i ryżu, kiedy udało się zakończyć sekwencjonowanie genomów tych zbóż.

Źródła:

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.