Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Uwaga na kukurydzę z USA: badania laboratoryjne wskazują na wysoki poziom mykotoksyn

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie dla zwierząt hodowlanych

Firma Alltech 37+ poddała badaniom laboratoryjnym próbki kukurydzy zebrane z różnych regionów Stanów Zjednoczonych w 2018 r. Analizy wykazały wysoki poziom mykotoksyn, szczególnie womitoksyny (DON), zearalenonu, kwasu fusarynowego, fumonizyn oraz toksyny HT-2. Związki te stanowią zagrożenie dla zwierząt gospodarskich, ponieważ wykazują właściwości toksyczne, które mogą znacząco obniżać jakość paszy, powodować choroby i zmniejszać wydajność produkcji. „Mykotoksyny są odporne na zmienne warunki środowiskowe, takie jak susza czy nadmierne opady, stanowiąc źródło niebezpiecznych zanieczyszczeń”, mówi Alexandra Weaver z zespołu ds. zarządzania mykotoksynami Alltech. „Ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak te, które obserwowaliśmy w 2018 r. na całym świecie, przyczyniają się do zwiększenia występowania mykotoksyn w wielu krajach”.

Wzrost ilości toksycznych związków

Przebadane próbki ziaren kukurydzy zawierały różne rodzaje tych trujących substancji, w średniej liczbie 7 mykotoksyn/1 próbkę, czyli o 3,9 więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Podobną sytuację stwierdzono w przypadku kiszonek z kukurydzy, w których znajdowało się średnio 6,8 mykotoksyn/próbkę, co stanowi wzrost o 2,2 w stosunku do poprzedniego roku. Związki te rzadko występują pojedynczo – najczęściej pojawia się jednocześnie kilka różnych ich typów, które przy spożyciu mogą wywierać synergistyczny efekt, znacznie zwiększając zagrożenie dla zdrowia zwierząt. Z tego powodu zanieczyszczona pasza powoduje wówczas groźniejszy efekt niż można by oczekiwać w przypadku narażenia na działanie pojedynczej mykotoksyny.

Świadomość ryzyka

Podczas gdy ilość trichotecen z grupy B (należących do DON) była w 2018 roku zbliżona do poziomów z 2017 r., znacząco wyższe stężenia odnotowano w przypadku zearalenonu w kiszonkach kukurydzianych. Również ilość trichotecen z grupy A (toksyny T-2/HT-2) wzrosła z 21% do 43%. Wykryto ponadto powszechną obecność fumonizyn. „Mykotoksyny te mogą wpływać na stan zdrowia zwierząt hodowlanych, powodując mniejszy apetyt, problemy jelitowe, zaburzenia reprodukcyjne czy odpornościowe”, ostrzega Max Hawkins, specjalista żywienia zwierząt z Alltech. „Bardzo istotne jest, by producenci mieli świadomość jak ważne są pod tym względem badania surowców paszowych oraz gotowych pasz”.

50 rodzajów mykotoksyn w 26 tys. próbek

Coroczne analizy ilości mykotoksyn prowadzone przez Alltech 37+ dostarczają wiarygodnych informacji na temat zanieczyszczenia pasz tymi substancjami oraz pozwalają oszacować ewentualne ryzyko dla zdrowia zwierząt gospodarskich. Laboratoria działające w ramach programu zarządzania mykotoksynami Alltech przetestowały ponad 26 tys. próbek na obecność przeszło 50 typów mykotoksyn.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.