Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa metoda wykrywania mykobakterii w mleku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Prątki w mleku

Dzięki nowemu, wysoce wrażliwemu testowi mikrobiologicznemu, brytyjscy naukowcy odkryli, że 10% przebadanych przez nich próbek mleka zawierało niewielkie ilości bakterii z rodziny Mycobacteriaceae. Nowoczesna metoda oparta na zastosowaniu bakteriofagów, ActiphageTM, została opracowana przez firmę PBD Biotech i pozwala na wykrywanie żywych patogenów. Okazało się, że 10,3% z 386 próbek dostępnego w sprzedaży mleka pasteryzowanego zawierało aktywne prątki z grupy Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis (MAP). W 6,8% próbek stwierdzono obecność 1-2 komórek MAP na 50 ml, a w 1,1% ponad 10 MAP na 50 ml.

Choroby bydła

Wcześniejsze badania mikrobiologiczne mleka, wykorzystujące metody hodowli kultur bakteryjnych bądź reakcję łańcuchową polimerazy (PCR), nie były w stanie wykryć ilości drobnoustrojów mniejszych niż 100 komórek MAP na 50 ml, dlatego nowa, czulsza technika może okazać się bardzo przydatna. Prątki MAP powodują chorobę Johnego, zwaną paratuberkulozą. To przewlekła, zakaźna choroba bydła, która atakując zwierzęta gospodarskie przyczynia się do poważnych strat ekonomicznych. Z tego powodu regularny monitoring mleka jest konieczny, by zapobiegać epidemiom, mogącym dziesiątkować całe stada krów. MAP mogą mieć również związek z rozwojem choroby Leśniowskiego-Crohna, dotykającej ludzi – bakterie znajdywane są w jelitach osób cierpiących na to schorzenie.

Patogeny z komórek somatycznych

Mimo że w wielu wcześniejszych badaniach wykrywano bakterie MAP w pasteryzowanym mleku, najnowsza publikacja Brytyjczyków dowodzi, że mykobakterie nie pojawiają się w produkcie w wyniku zaniedbań higienicznych lub zanieczyszczeń fekaliami, ale przedostają się do mleka poprzez komórki somatyczne znajdujące się w krowim wymieniu. Obecność MAP wewnątrz tych komórek może wyjaśniać w jaki sposób są one w stanie przetrwać termiczną inaktywację podczas pasteryzacji.

Skuteczna kontrola jakości

Nie istnieją obecnie regulacje dotyczące dopuszczalnych ilości MAP w mleku i produktach pochodnych. Jednak metoda ActiphageTM, dzięki której można uzyskać wiarygodne wyniki w przeciągu kilku godzin, będzie z pewnością użyteczna dla producentów z branży mleczarskiej i pozwoli im na bieżącą, skuteczną kontrolę jakości mleka w zakładzie produkcyjnym. Wykorzystujący bakteriofagi test jest również stosowany do wykrywania żywych patogenów MAP w surowym mleku, odżywkach dla niemowląt, serach oraz we krwi zarażonych zwierząt.

Źródło:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S074000201730936X

http://www.fstjournal.org/news/new-assay-mycobacteria-milk/1135

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn