Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda wykrywania mykobakterii w mleku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Prątki w mleku

Dzięki nowemu, wysoce wrażliwemu testowi mikrobiologicznemu, brytyjscy naukowcy odkryli, że 10% przebadanych przez nich próbek mleka zawierało niewielkie ilości bakterii z rodziny Mycobacteriaceae. Nowoczesna metoda oparta na zastosowaniu bakteriofagów, ActiphageTM, została opracowana przez firmę PBD Biotech i pozwala na wykrywanie żywych patogenów. Okazało się, że 10,3% z 386 próbek dostępnego w sprzedaży mleka pasteryzowanego zawierało aktywne prątki z grupy Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis (MAP). W 6,8% próbek stwierdzono obecność 1-2 komórek MAP na 50 ml, a w 1,1% ponad 10 MAP na 50 ml.

Choroby bydła

Wcześniejsze badania mikrobiologiczne mleka, wykorzystujące metody hodowli kultur bakteryjnych bądź reakcję łańcuchową polimerazy (PCR), nie były w stanie wykryć ilości drobnoustrojów mniejszych niż 100 komórek MAP na 50 ml, dlatego nowa, czulsza technika może okazać się bardzo przydatna. Prątki MAP powodują chorobę Johnego, zwaną paratuberkulozą. To przewlekła, zakaźna choroba bydła, która atakując zwierzęta gospodarskie przyczynia się do poważnych strat ekonomicznych. Z tego powodu regularny monitoring mleka jest konieczny, by zapobiegać epidemiom, mogącym dziesiątkować całe stada krów. MAP mogą mieć również związek z rozwojem choroby Leśniowskiego-Crohna, dotykającej ludzi – bakterie znajdywane są w jelitach osób cierpiących na to schorzenie.

Patogeny z komórek somatycznych

Mimo że w wielu wcześniejszych badaniach wykrywano bakterie MAP w pasteryzowanym mleku, najnowsza publikacja Brytyjczyków dowodzi, że mykobakterie nie pojawiają się w produkcie w wyniku zaniedbań higienicznych lub zanieczyszczeń fekaliami, ale przedostają się do mleka poprzez komórki somatyczne znajdujące się w krowim wymieniu. Obecność MAP wewnątrz tych komórek może wyjaśniać w jaki sposób są one w stanie przetrwać termiczną inaktywację podczas pasteryzacji.

Skuteczna kontrola jakości

Nie istnieją obecnie regulacje dotyczące dopuszczalnych ilości MAP w mleku i produktach pochodnych. Jednak metoda ActiphageTM, dzięki której można uzyskać wiarygodne wyniki w przeciągu kilku godzin, będzie z pewnością użyteczna dla producentów z branży mleczarskiej i pozwoli im na bieżącą, skuteczną kontrolę jakości mleka w zakładzie produkcyjnym. Wykorzystujący bakteriofagi test jest również stosowany do wykrywania żywych patogenów MAP w surowym mleku, odżywkach dla niemowląt, serach oraz we krwi zarażonych zwierząt.

Źródło:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S074000201730936X

http://www.fstjournal.org/news/new-assay-mycobacteria-milk/1135

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.