Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa metoda wykrywania pozostałości pyretroidów w warzywach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowatorska metoda z Singapuru

Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze (NUS) opracowali szybką i wysokoczułą technikę wykrywania w warzywach śladowych ilości pyretroidów, powszechnie używanych w rolnictwie syntetycznych pestycydów. Ta innowacyjna metoda wykorzystuje magnetyczne nanocząsteczki, co ułatwia ekstrakcję pyretroidów i pozwala skrócić czas analizy do zaledwie 2 godzin.

Potencjalnie groźne pozostałości pestycydów

Syntetyczne pestycydy, takie jak pyretroidy, są powszechnie wykorzystywane w uprawie warzyw, znacząco podwyższając wydajność zbiorów. Jednak długotrwała ekspozycja na działanie ich pozostałości w żywności, przy produkcji której stosuje się nadmierne ilości środków ochrony roślin, może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Z tego powodu rutynowo prowadzi się oznaczenia zawartości tych związków w produktach spożywczych, jednak stosowane obecnie techniki, takie jak metody kolumnowe i wirowanie, są kosztowne i czasochłonne.

Magnetyczne nanocząsteczki

Aby ułatwić prowadzenie tych oznaczeń, dwoje naukowców z Wydziału Nauk Ścisłych NUS, Yang Hongshun i Yu Xi, opracowało magnetyczne nanocząsteczki powlekane polistyrenem, które pozwalają na skuteczną ekstrakcję pyretroidów z warzyw dzięki separacji magnetycznej. Nanocząsteczki są dodawane do płynnej próbki pobranej z badanych produktów, pełniąc rolę „mikromagnesów” przyciągających molekuły pyretroidów. Pozostałości pestycydów są następnie wiązane przez nanocząsteczki, oddzielane za pomocą niewielkiej ilości rozpuszczalnika organicznego i zbierane do analizy. Ta nowatorska metoda umożliwia skrócenie czasu oznaczenia do zaledwie 2 godzin, pozwalając zarazem na wykrycie stężenia pyretroidów na poziomie zaledwie 0,02 nanogramów w 1 gramie warzyw. Nanocząsteczki mogą być ponownie wykorzystane nawet 30 razy, dzięki czemu nowa technika jest zarówno szybsza, jak i tańsza.

Potencjał nowej techniki

Innowacyjna metoda singapurskich naukowców może być zależnie od potrzeb modyfikowana, co sprawia, że ma ona ogromny potencjał w badaniach nad bezpieczeństwem żywności. Jak mówi Yu Xi, „wystarczą drobne zmiany w procesie ekstrakcji, by nasza metoda mogła być zaadaptowana do analizowania innych produktów, takich jak orzechy, owoce czy oleje. Możliwe są również modyfikacje powleczenia nanocząstek, w celu wykrywania innych rodzajów pestycydów i chemikaliów, na przykład mykotoksyn czy antybiotyków”. Para naukowców zamierza kontynuować projekt, badając możliwości zastosowania nowej techniki w wykrywaniu innych zanieczyszczeń żywności w różnych rodzajach produktów.

Źródło:

https://news.nus.edu.sg/press-releases/magnetic-nanoparticles-pesticide-screening

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn