Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda wykrywania pozostałości pyretroidów w warzywach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowatorska metoda z Singapuru

Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze (NUS) opracowali szybką i wysokoczułą technikę wykrywania w warzywach śladowych ilości pyretroidów, powszechnie używanych w rolnictwie syntetycznych pestycydów. Ta innowacyjna metoda wykorzystuje magnetyczne nanocząsteczki, co ułatwia ekstrakcję pyretroidów i pozwala skrócić czas analizy do zaledwie 2 godzin.

Potencjalnie groźne pozostałości pestycydów

Syntetyczne pestycydy, takie jak pyretroidy, są powszechnie wykorzystywane w uprawie warzyw, znacząco podwyższając wydajność zbiorów. Jednak długotrwała ekspozycja na działanie ich pozostałości w żywności, przy produkcji której stosuje się nadmierne ilości środków ochrony roślin, może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Z tego powodu rutynowo prowadzi się oznaczenia zawartości tych związków w produktach spożywczych, jednak stosowane obecnie techniki, takie jak metody kolumnowe i wirowanie, są kosztowne i czasochłonne.

Magnetyczne nanocząsteczki

Aby ułatwić prowadzenie tych oznaczeń, dwoje naukowców z Wydziału Nauk Ścisłych NUS, Yang Hongshun i Yu Xi, opracowało magnetyczne nanocząsteczki powlekane polistyrenem, które pozwalają na skuteczną ekstrakcję pyretroidów z warzyw dzięki separacji magnetycznej. Nanocząsteczki są dodawane do płynnej próbki pobranej z badanych produktów, pełniąc rolę „mikromagnesów” przyciągających molekuły pyretroidów. Pozostałości pestycydów są następnie wiązane przez nanocząsteczki, oddzielane za pomocą niewielkiej ilości rozpuszczalnika organicznego i zbierane do analizy. Ta nowatorska metoda umożliwia skrócenie czasu oznaczenia do zaledwie 2 godzin, pozwalając zarazem na wykrycie stężenia pyretroidów na poziomie zaledwie 0,02 nanogramów w 1 gramie warzyw. Nanocząsteczki mogą być ponownie wykorzystane nawet 30 razy, dzięki czemu nowa technika jest zarówno szybsza, jak i tańsza.

Potencjał nowej techniki

Innowacyjna metoda singapurskich naukowców może być zależnie od potrzeb modyfikowana, co sprawia, że ma ona ogromny potencjał w badaniach nad bezpieczeństwem żywności. Jak mówi Yu Xi, „wystarczą drobne zmiany w procesie ekstrakcji, by nasza metoda mogła być zaadaptowana do analizowania innych produktów, takich jak orzechy, owoce czy oleje. Możliwe są również modyfikacje powleczenia nanocząstek, w celu wykrywania innych rodzajów pestycydów i chemikaliów, na przykład mykotoksyn czy antybiotyków”. Para naukowców zamierza kontynuować projekt, badając możliwości zastosowania nowej techniki w wykrywaniu innych zanieczyszczeń żywności w różnych rodzajach produktów.

Źródło:

https://news.nus.edu.sg/press-releases/magnetic-nanoparticles-pesticide-screening

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.