Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badania żywności - Szybki test odporności drobiu – czy nowa metoda badania krwi wpłynie na poprawę bezpieczeństwa żywności?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowy test opracowany przez naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w College Station w Teksasie może ułatwić hodowlę odpornych na patogeny stad drobiu.

Test identyfikuje koguty, których krew charakteryzuje się wysokim poziomem cytokin i chemokin. Według mikrobiologa z ARS, Christi Swaggerty, substancje te odpowiadają za wrodzoną odpowiedź immunologiczną organizmu.

Badanie krwi, opracowane przez naukowców z ARS, umożliwi komercyjnym hodowcom drobiu wyodrębnić koguty, które wykazują silną odpowiedź immunologiczną. Ich wytypowanie pozwoli na prowadzenie selektywnego krzyżowania ptaków w celu uzyskania stada charakteryzującego się podwyższoną odpornością. Wysoki poziom cytokin i chemokin we krwi drobiu, warunkujący właściwą odpowiedź immunologiczną organizmu, jest kluczowy w pierwszym tygodniu życia ptaków, kiedy to są one najbardziej podatne na zachorowania. Selektywne rozmnażanie pozwoli zmniejszyć koszty produkcji drobiu, które drastycznie rosną w przypadku wystąpienia konieczności podania ptakom antybiotyków. Dodatkowo, stosowanie prostego badania krwi może poprawić dobrostan zwierząt oraz wpłynąć na bezpieczeństwo żywności.

Obecnie ochrona drobiu przed patogenami obejmuje utrzymanie higieny w zakładzie, bioasekuracje, a także szczepienia i w razie konieczności podawanie antybiotyków i innych leków. Jak twierdzi Swaggerty: „niektóre kurczęta wykazują szczególnie silną odpowiedź immunologiczną i mogą zwalczać patogeny samodzielnie, nie korzystając z dodatkowych środków czy leków”.

Naukowcy z ARS przeprowadzili badania skuteczności opracowanego testu. Na podstawie badań krwi wytypowano grupę kogutów charakteryzujących się podwyższonym poziomem cytokin i chemokin we krwi oraz grupę kogutów, w których krwi zawartość cytokin i chemokin była obniżona. Zwierzęta zostały rozmnożone. W kolejnym etapie badania brojlery należące do obydwu grup były wystawiane na działanie kilku gatunków patogenów. Wykazano, iż na brojlerach będących potomkami kogutów, w których krwi zawartość cytokin i chemokin była obniżona, było znacznie więcej patogenów, niż na brojlerach z drugiej grupy. Ponadto, ptaki te miały więcej objawów, świadczących o infekcji.

Według Swaggerty’ego selektywne krzyżowanie pozwoli na redukcję patogenów pozostających na ptakach na terenie zakładów przetwórczych i, tym samym, wpłynie na poprawę bezpieczeństwa konsumenta.

Źródło:

Breeding Resistant Chickens for Improved Food Safety

https://www.ars.usda.gov/

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.