Badania żywności - Szybki test odporności drobiu – czy nowa metoda badania krwi wpłynie na poprawę bezpieczeństwa żywności?
Nowy test opracowany przez naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w College Station w Teksasie może ułatwić hodowlę odpornych na patogeny stad drobiu.
Test identyfikuje koguty, których krew charakteryzuje się wysokim poziomem cytokin i chemokin. Według mikrobiologa z ARS, Christi Swaggerty, substancje te odpowiadają za wrodzoną odpowiedź immunologiczną organizmu.
Badanie krwi, opracowane przez naukowców z ARS, umożliwi komercyjnym hodowcom drobiu wyodrębnić koguty, które wykazują silną odpowiedź immunologiczną. Ich wytypowanie pozwoli na prowadzenie selektywnego krzyżowania ptaków w celu uzyskania stada charakteryzującego się podwyższoną odpornością. Wysoki poziom cytokin i chemokin we krwi drobiu, warunkujący właściwą odpowiedź immunologiczną organizmu, jest kluczowy w pierwszym tygodniu życia ptaków, kiedy to są one najbardziej podatne na zachorowania. Selektywne rozmnażanie pozwoli zmniejszyć koszty produkcji drobiu, które drastycznie rosną w przypadku wystąpienia konieczności podania ptakom antybiotyków. Dodatkowo, stosowanie prostego badania krwi może poprawić dobrostan zwierząt oraz wpłynąć na bezpieczeństwo żywności.
Obecnie ochrona drobiu przed patogenami obejmuje utrzymanie higieny w zakładzie, bioasekuracje, a także szczepienia i w razie konieczności podawanie antybiotyków i innych leków. Jak twierdzi Swaggerty: „niektóre kurczęta wykazują szczególnie silną odpowiedź immunologiczną i mogą zwalczać patogeny samodzielnie, nie korzystając z dodatkowych środków czy leków”.
Naukowcy z ARS przeprowadzili badania skuteczności opracowanego testu. Na podstawie badań krwi wytypowano grupę kogutów charakteryzujących się podwyższonym poziomem cytokin i chemokin we krwi oraz grupę kogutów, w których krwi zawartość cytokin i chemokin była obniżona. Zwierzęta zostały rozmnożone. W kolejnym etapie badania brojlery należące do obydwu grup były wystawiane na działanie kilku gatunków patogenów. Wykazano, iż na brojlerach będących potomkami kogutów, w których krwi zawartość cytokin i chemokin była obniżona, było znacznie więcej patogenów, niż na brojlerach z drugiej grupy. Ponadto, ptaki te miały więcej objawów, świadczących o infekcji.
Według Swaggerty’ego selektywne krzyżowanie pozwoli na redukcję patogenów pozostających na ptakach na terenie zakładów przetwórczych i, tym samym, wpłynie na poprawę bezpieczeństwa konsumenta.
Źródło:
Breeding Resistant Chickens for Improved Food Safety
Przeczytaj także
-
02.10.2017
Rynek drobiu – nowe wymagania dla Campylobacter
Pod koniec sierpnia opublikowane zostało rozporządzenie Komisji nr 2017/1495 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do Campylobacter...
-
14.07.2017
Nowy plan EFSA wobec rosnącego problemu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe
Pod koniec czerwca Komisja Europejska ogłosiła uruchomienie nowego programu działań na rzecz zwalczania oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe. Szacuje się, iż zjawisko to, odpowiada obecnie za...