Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Badania żywności - Szybki test odporności drobiu – czy nowa metoda badania krwi wpłynie na poprawę bezpieczeństwa żywności?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowy test opracowany przez naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w College Station w Teksasie może ułatwić hodowlę odpornych na patogeny stad drobiu.

Test identyfikuje koguty, których krew charakteryzuje się wysokim poziomem cytokin i chemokin. Według mikrobiologa z ARS, Christi Swaggerty, substancje te odpowiadają za wrodzoną odpowiedź immunologiczną organizmu.

Badanie krwi, opracowane przez naukowców z ARS, umożliwi komercyjnym hodowcom drobiu wyodrębnić koguty, które wykazują silną odpowiedź immunologiczną. Ich wytypowanie pozwoli na prowadzenie selektywnego krzyżowania ptaków w celu uzyskania stada charakteryzującego się podwyższoną odpornością. Wysoki poziom cytokin i chemokin we krwi drobiu, warunkujący właściwą odpowiedź immunologiczną organizmu, jest kluczowy w pierwszym tygodniu życia ptaków, kiedy to są one najbardziej podatne na zachorowania. Selektywne rozmnażanie pozwoli zmniejszyć koszty produkcji drobiu, które drastycznie rosną w przypadku wystąpienia konieczności podania ptakom antybiotyków. Dodatkowo, stosowanie prostego badania krwi może poprawić dobrostan zwierząt oraz wpłynąć na bezpieczeństwo żywności.

Obecnie ochrona drobiu przed patogenami obejmuje utrzymanie higieny w zakładzie, bioasekuracje, a także szczepienia i w razie konieczności podawanie antybiotyków i innych leków. Jak twierdzi Swaggerty: „niektóre kurczęta wykazują szczególnie silną odpowiedź immunologiczną i mogą zwalczać patogeny samodzielnie, nie korzystając z dodatkowych środków czy leków”.

Naukowcy z ARS przeprowadzili badania skuteczności opracowanego testu. Na podstawie badań krwi wytypowano grupę kogutów charakteryzujących się podwyższonym poziomem cytokin i chemokin we krwi oraz grupę kogutów, w których krwi zawartość cytokin i chemokin była obniżona. Zwierzęta zostały rozmnożone. W kolejnym etapie badania brojlery należące do obydwu grup były wystawiane na działanie kilku gatunków patogenów. Wykazano, iż na brojlerach będących potomkami kogutów, w których krwi zawartość cytokin i chemokin była obniżona, było znacznie więcej patogenów, niż na brojlerach z drugiej grupy. Ponadto, ptaki te miały więcej objawów, świadczących o infekcji.

Według Swaggerty’ego selektywne krzyżowanie pozwoli na redukcję patogenów pozostających na ptakach na terenie zakładów przetwórczych i, tym samym, wpłynie na poprawę bezpieczeństwa konsumenta.

Źródło:

Breeding Resistant Chickens for Improved Food Safety

https://www.ars.usda.gov/

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.