Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowy test opracowany przez naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w College Station w Teksasie może ułatwić hodowlę odpornych na patogeny stad drobiu.
Test identyfikuje koguty, których krew charakteryzuje się wysokim poziomem cytokin i chemokin. Według mikrobiologa z ARS, Christi Swaggerty, substancje te odpowiadają za wrodzoną odpowiedź immunologiczną organizmu.
Badanie krwi, opracowane przez naukowców z ARS, umożliwi komercyjnym hodowcom drobiu wyodrębnić koguty, które wykazują silną odpowiedź immunologiczną. Ich wytypowanie pozwoli na prowadzenie selektywnego krzyżowania ptaków w celu uzyskania stada charakteryzującego się podwyższoną odpornością. Wysoki poziom cytokin i chemokin we krwi drobiu, warunkujący właściwą odpowiedź immunologiczną organizmu, jest kluczowy w pierwszym tygodniu życia ptaków, kiedy to są one najbardziej podatne na zachorowania. Selektywne rozmnażanie pozwoli zmniejszyć koszty produkcji drobiu, które drastycznie rosną w przypadku wystąpienia konieczności podania ptakom antybiotyków. Dodatkowo, stosowanie prostego badania krwi może poprawić dobrostan zwierząt oraz wpłynąć na bezpieczeństwo żywności.
Obecnie ochrona drobiu przed patogenami obejmuje utrzymanie higieny w zakładzie, bioasekuracje, a także szczepienia i w razie konieczności podawanie antybiotyków i innych leków. Jak twierdzi Swaggerty: „niektóre kurczęta wykazują szczególnie silną odpowiedź immunologiczną i mogą zwalczać patogeny samodzielnie, nie korzystając z dodatkowych środków czy leków”.
Naukowcy z ARS przeprowadzili badania skuteczności opracowanego testu. Na podstawie badań krwi wytypowano grupę kogutów charakteryzujących się podwyższonym poziomem cytokin i chemokin we krwi oraz grupę kogutów, w których krwi zawartość cytokin i chemokin była obniżona. Zwierzęta zostały rozmnożone. W kolejnym etapie badania brojlery należące do obydwu grup były wystawiane na działanie kilku gatunków patogenów. Wykazano, iż na brojlerach będących potomkami kogutów, w których krwi zawartość cytokin i chemokin była obniżona, było znacznie więcej patogenów, niż na brojlerach z drugiej grupy. Ponadto, ptaki te miały więcej objawów, świadczących o infekcji.
Według Swaggerty’ego selektywne krzyżowanie pozwoli na redukcję patogenów pozostających na ptakach na terenie zakładów przetwórczych i, tym samym, wpłynie na poprawę bezpieczeństwa konsumenta.
Źródło:
Breeding Resistant Chickens for Improved Food Safety
Przeczytaj także
Pod koniec sierpnia opublikowane zostało rozporządzenie Komisji nr 2017/1495 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do Campylobacter...
Pod koniec czerwca Komisja Europejska ogłosiła uruchomienie nowego programu działań na rzecz zwalczania oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe. Szacuje się, iż zjawisko to, odpowiada obecnie za...