Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pod koniec czerwca Komisja Europejska ogłosiła uruchomienie nowego programu działań na rzecz zwalczania oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe. Szacuje się, iż zjawisko to, odpowiada obecnie za około 25 000 zgonów rocznie, biorąc pod uwagę kraje Unii Europejskiej. Zgodnie z opinią ekspertów problem dotyczący oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi, z roku na rok, coraz większe zagrożenie dla zdrowia ludzi.
Program, którego uruchomienie w ostatnich dniach zapowiedziała Komisja Europejska, opiera się na trzech głównych filarach:
Jaana Husu-Kallio, jako członek zarządu EFSA należący do międzyinstytucjonalnej grupy ONZ koordynującej działania w sprawie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe stwierdziła, że „Dowody naukowe wskazują, iż stan zdrowia ludzi i stan zdrowia zwierząt to kwestie ściśle ze sobą połączone. Eksperci EFSA dalej będą wspierać globalną walkę ze zjawiskiem oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe poprzez szczegółowe badanie roli żywności oraz zwierząt produkujących żywność w przekazywaniu ludziom oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe”.
Działania naukowców z EFSA sprawiły, iż Europa stała się regionem znanym z najlepszych praktyk związanych z tematem oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe. Eksperci EFSA oferują doradztwo naukowe dotyczące właściwego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych. Cenna wiedza na temat tego zagadnienia została pozyskana, dzięki przeprowadzonemu przeglądowi środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych w Unii Europejskiej. Celem tych działań była ponowna weryfikacja zasadności użycia środków przeciwdrobnoustrojowych w leczeniu zwierząt oraz ocena możliwości ich wymiany, bądź modyfikacji ich dawkowania. Dodatkowo eksperci oceniali związek pomiędzy stosowaniem środków u zwierząt i u ludzi, a wzrostem oporności mikroorganizmów. Naukowcy z EFSA przeanalizowali również raporty, które wskazują, iż istnieje korelacja pomiędzy zdrowiem ludzi, a zdrowiem zwierząt. Na podstawie zgromadzonych danych eksperci stworzyli zestawienie, obrazujące poziom oporności bakterii występujących w organizmach ludzi i zwierząt oraz w żywności w różnych krajach.
Zgodnie z najnowszym zaleceniem Komisji Europejskiej wskazane jest prowadzenie dalszych działań na rzecz zwalczania oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe w ramach ogłoszonego pod koniec czerwca programu.
Źródło:
EFSA; Nouveau plan d’action contre la résistance aux antimicrobiens
Przeczytaj także
Rynek amerykański ciągle posiada tolerancyjne przepisy regulujące możliwość stosowania antybiotyków w chowie kurcząt. Niemniej w coraz większym stopniu rosnąca presja konsumentów jak również ich świadomość...
Jak wynika z przedstawionego przez EFSA rocznego sprawozdania, stworzonego we współpracy z ECDC, Salmonella zajmuje obecnie drugie miejsce, zaraz za bakterią Campylobacter, w rankingu czynników bakteryjnych stanowiących zagrożenie dla ludzi.