Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy plan EFSA wobec rosnącego problemu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pod koniec czerwca Komisja Europejska ogłosiła uruchomienie nowego programu działań na rzecz zwalczania oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe. Szacuje się, iż zjawisko to, odpowiada obecnie za około 25 000 zgonów rocznie, biorąc pod uwagę kraje Unii Europejskiej. Zgodnie z opinią ekspertów problem dotyczący oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi, z roku na rok, coraz większe zagrożenie dla zdrowia ludzi.

Program, którego uruchomienie w ostatnich dniach zapowiedziała Komisja Europejska, opiera się na trzech głównych filarach:

  • Uczynić Europę regionem wyróżniającym się najlepszymi praktykami w dziedzinie zapobiegania rosnącej oporności mikroorganizmów,
  • Wspierać badania, rozwój i innowacje w tym zakresie,
  • Opracować międzynarodową strategię walki z problemem.

Jaana Husu-Kallio, jako członek zarządu EFSA należący do międzyinstytucjonalnej grupy ONZ koordynującej działania w sprawie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe stwierdziła, że „Dowody naukowe wskazują, iż stan zdrowia ludzi i stan zdrowia zwierząt to kwestie ściśle ze sobą połączone. Eksperci EFSA dalej będą wspierać globalną walkę ze zjawiskiem oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe poprzez szczegółowe badanie roli żywności oraz zwierząt produkujących żywność w przekazywaniu ludziom oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe”.

Działania naukowców z EFSA sprawiły, iż Europa stała się regionem znanym z najlepszych praktyk związanych z tematem oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe. Eksperci EFSA oferują doradztwo naukowe dotyczące właściwego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych. Cenna wiedza na temat tego zagadnienia została pozyskana, dzięki przeprowadzonemu przeglądowi środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych w Unii Europejskiej. Celem tych działań była ponowna weryfikacja zasadności użycia środków przeciwdrobnoustrojowych w leczeniu zwierząt oraz ocena możliwości ich wymiany, bądź modyfikacji ich dawkowania. Dodatkowo eksperci oceniali związek pomiędzy stosowaniem środków u zwierząt i u ludzi, a wzrostem oporności mikroorganizmów. Naukowcy z EFSA przeanalizowali również raporty, które wskazują, iż istnieje korelacja pomiędzy zdrowiem ludzi, a zdrowiem zwierząt. Na podstawie zgromadzonych danych eksperci stworzyli zestawienie, obrazujące poziom oporności bakterii występujących w organizmach ludzi i zwierząt oraz w żywności w różnych krajach.

Zgodnie z najnowszym zaleceniem Komisji Europejskiej wskazane jest prowadzenie dalszych działań na rzecz zwalczania oporności mikroorganizmów na środki przeciwdrobnoustrojowe w ramach ogłoszonego pod koniec czerwca programu.

Źródło:

EFSA; Nouveau plan d’action contre la résistance aux antimicrobiens

 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.