Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EPA z oleju rybiego
Nowe badanie wskazuje, że duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3 z oleju rybiego znacząco obniżają ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych wśród osób, u których występowały choroby serca lub cukrzyca typu II. Możliwe, że już niedługo kardiolodzy otrzymają do dyspozycji nowe narzędzie pozwalające zapobiegać zawałom wśród chorych z grup wysokiego ryzyka – wydawany na receptę lek zawierający kwas EPA z rodziny omega-3. Wielu ekspertów wątpiło czy dodatek oleju rybiego może przynieść jakiekolwiek korzyści, ponieważ wiele prowadzonych wcześniej doświadczeń przynosiło nikłe efekty.
O 25% mniejsze ryzyko chorób serca
Jednakże nowe badanie, nazwane Reduce-IT, dowodzi, że podawanie oczyszczonego EPA osobom dorosłym o podwyższonym stężeniu trójglicerydów i leczonym statynami obniża relatywne ryzyko zawału, udaru i innych problemów sercowo-naczyniowych o 25% w porównaniu z pacjentami otrzymującymi placebo. Olej rybi należy do najpopularniejszych suplementów mających wspomagających układ krwionośny – zawiera on znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, przede wszystkim EPA i DHA, które łagodzą stan zapalny i obniżają stężenie trójglicerydów. Omega-3 powodują również rozrzedzenie krwi, wykazując pod tym względem działanie podobne do aspiryny.
Nieefektywne wcześniejsze badania
Do tej pory jednak większość badań klinicznych dotyczących wykorzystania oleju rybiego u osób z chorobami serca nie przynosiła zadowalających rezultatów. Niektórzy twierdzą, że w doświadczeniach tych stosowano zbyt małe dawki lub że uczestnicy nie należeli do grup, które mogłyby odnieść największe korzyści z suplementacji, jak na przykład osoby z wysokim stężeniem trójglicerydów. Część badań była jedynie obserwacyjna, nie można więc wyciągać z nich tak samo wiarygodnych wniosków, jak w przypadku badań klinicznych. Stosowano też różne rodzaje oleju rybiego.
Bezpieczny i skuteczny lek
Reduce-IT pod wieloma względami różni się jednak od wcześniejszych prac. W badaniu tym skupiono się na dwóch konkretnych typach pacjentów z grup wysokiego ryzyka: osobach, u których występowały już wcześniej problemy sercowo-naczyniowe, oraz diabetykach, cierpiących na cukrzycę typu II. Uczestnicy mieli również podniesiony poziom trójglicerydów. Dodatkowo, wszyscy pacjenci przyjmowali statyny – leki obniżające cholesterol. W badaniu wzięło udział 8179 osób dorosłych, których losy naukowcy śledzili przez średnio 5 lat. Okazało się, że oprócz obniżenia ryzyka zawału, testowany lek z EPA o nazwie Vascepa, jest bezpieczny i dobrze tolerowany.
„Cieszę się, że nie miałem racji”
Dr Ethan Weiss, kardiolog i adiunkt na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco, który nie był zaangażowany w badanie, stwierdził, że wyniki Reduce-IT potwierdzają istotną rolę trójglicerydów w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Jednak zupełnym szokiem jest dla niego skuteczność EPA, której nie potwierdzały wcześniejsze eksperymenty. „Wiele pytań wciąż wymaga odpowiedzi. Ale muszę przyznać, że byłem w błędzie – rezultaty Reduce-IT są naprawdę obiecujące. Bardzo się cieszę, że nie miałem racji, ponieważ teraz będziemy mieli do dyspozycji nowe narzędzie do wykorzystania w leczeniu naszych pacjentów”, podsumowuje lekarz.
Źródła:
Przeczytaj także
Nowe badanie wskazuje, że wyższy poziom długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA) we krwi koreluje z lepszą kondycją umysłową u osób starszych. Naukowcy pracujący w ramach projektu Bostońskiego Badania Zdrowia Portorykańczyków (BPRHS) przeanalizowali...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) udzielił zezwolenia firmie Nuseed na uprawę specjalnej odmiany rzepaku wzbogaconej w kwasy omega-3. Jest to pierwsze na świecie roślinne źródło długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Dzięki współpracy należącego do Nuseed Nufarm Limited z australijskią agencją rządową CSIRO...
Naukowcy z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM) opracowali innowacyjne metody ekstrakcji olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-3. Nowe techniki pozwalają na otrzymywanie wysokiej jakości produktu z dużą...