Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Omega-3 mogą zapobiegać zawałom – wyniki przełomowego badania

Kategoria: Składniki Żywności

EPA z oleju rybiego

Nowe badanie wskazuje, że duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3 z oleju rybiego znacząco obniżają ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych wśród osób, u których występowały choroby serca lub cukrzyca typu II. Możliwe, że już niedługo kardiolodzy otrzymają do dyspozycji nowe narzędzie pozwalające zapobiegać zawałom wśród chorych z grup wysokiego ryzyka – wydawany na receptę lek zawierający kwas EPA z rodziny omega-3. Wielu ekspertów wątpiło czy dodatek oleju rybiego może przynieść jakiekolwiek korzyści, ponieważ wiele prowadzonych wcześniej doświadczeń przynosiło nikłe efekty.

O 25% mniejsze ryzyko chorób serca

Jednakże nowe badanie, nazwane Reduce-IT, dowodzi, że podawanie oczyszczonego EPA osobom dorosłym o podwyższonym stężeniu trójglicerydów i leczonym statynami obniża relatywne ryzyko zawału, udaru i innych problemów sercowo-naczyniowych o 25% w porównaniu z pacjentami otrzymującymi placebo. Olej rybi należy do najpopularniejszych suplementów mających wspomagających układ krwionośny – zawiera on znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, przede wszystkim EPA i DHA, które łagodzą stan zapalny i obniżają stężenie trójglicerydów. Omega-3 powodują również rozrzedzenie krwi, wykazując pod tym względem działanie podobne do aspiryny.

Nieefektywne wcześniejsze badania

Do tej pory jednak większość badań klinicznych dotyczących wykorzystania oleju rybiego u osób z chorobami serca nie przynosiła zadowalających rezultatów. Niektórzy twierdzą, że w doświadczeniach tych stosowano zbyt małe dawki lub że uczestnicy nie należeli do grup, które mogłyby odnieść największe korzyści z suplementacji, jak na przykład osoby z wysokim stężeniem trójglicerydów. Część badań była jedynie obserwacyjna, nie można więc wyciągać z nich tak samo wiarygodnych wniosków, jak w przypadku badań klinicznych. Stosowano też różne rodzaje oleju rybiego.

Bezpieczny i skuteczny lek

Reduce-IT pod wieloma względami różni się jednak od wcześniejszych prac. W badaniu tym skupiono się na dwóch konkretnych typach pacjentów z grup wysokiego ryzyka: osobach, u których występowały już wcześniej problemy sercowo-naczyniowe, oraz diabetykach, cierpiących na cukrzycę typu II. Uczestnicy mieli również podniesiony poziom trójglicerydów. Dodatkowo, wszyscy pacjenci przyjmowali statyny – leki obniżające cholesterol. W badaniu wzięło udział 8179 osób dorosłych, których losy naukowcy śledzili przez średnio 5 lat. Okazało się, że oprócz obniżenia ryzyka zawału, testowany lek z EPA o nazwie Vascepa, jest bezpieczny i dobrze tolerowany.

„Cieszę się, że nie miałem racji”

Dr Ethan Weiss, kardiolog i adiunkt na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco, który nie był zaangażowany w badanie, stwierdził, że wyniki Reduce-IT potwierdzają istotną rolę trójglicerydów w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Jednak zupełnym szokiem jest dla niego skuteczność EPA, której nie potwierdzały wcześniejsze eksperymenty. „Wiele pytań wciąż wymaga odpowiedzi. Ale muszę przyznać, że byłem w błędzie – rezultaty Reduce-IT są naprawdę obiecujące. Bardzo się cieszę, że nie miałem racji, ponieważ teraz będziemy mieli do dyspozycji nowe narzędzie do wykorzystania w leczeniu naszych pacjentów”, podsumowuje lekarz.

Źródła:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.